Nu se mai pune problema de conţinut original

continut-original-calitate-textÎncă de când am descoperit tainele şi secretele ascunse ale internetului, o tipă pe nume Ramona, deţinătoare a forumului invăţăm.net, a avut grijă să explice, atât mie cât şi celorlalţi utilizatori, că un articol nu e bun dacă nu este original.

Dacă îl copiezi din alte părţi, automat n-ai drepturi de autor asupra lui. Şi dacă n-ai drepturi de autor asupra lui, degeaba l-ai mai copiat. Şi când spun că degeaba l-ai copiat, vreau să scot în evidenţă faptul că nu te apreciază nimeni pentru „munca anevoiasă” de care dai dovadă. Un articol trebuie să fie făcut în întregime de tine! Fie că te-ai documentat înainte sau nu, ceea ce vrei tu să scrii trebuie transpus folosind cuvintele tale încercând să ilustrezi viziunea ta asupra ideii respective fără să copiezi nimic din alte părţi.

Înţeleg, nu poţi fi expert în toate domeniile, n-ai cum să le ştii pe toate, deci n-ai cum să scrii numai de la tine. Dacă simţi că nu eşti în stare de-un articol, mai bine nu-l mai faci. Idei găseşti cu sutele. Dacă stai 30 de minute să te gândeşti la idei de articole, găseşti peste 10, într-o zi bună.

Acum, că v-am umplut capul cu teorie şi amintiri din copilărie, să trecem la titlu:

Nu se mai pune problema de conţinut original? Păi cum? Nu mai trebuie să mai scrii articole originale?

Ba da! Încă trebuie să scrii articole originale, dar vremurile s-au schimbat puţin. Dacă acum doi-trei ani un articol original era cea mai tare chestie de care puteai fi in stare – în sensul că ţi se părea un efort enorm să scrii tu ceva cu mânuţa ta şi erai apreciat pentru asta – acum, un articol scris fără fraze sau idei copiate este ceva banal, cu care toţi ne-am obişnuit. Dacă atunci erai lăudat doar pentru că veneai cu articolul scris de tine, acum îţi trebuie ceva mai mult ca să prosperi.

În condiţiile în care în România există în jur de 30.000 de bloguri cu articole originale, cine naiba te mai laudă pe tine pentru că n-ai copiat nicio frază dintr-un text de 300 de cuvinte? Nimeni! Acum, ca să ieşi în faţă, trebuie să vii cu ceva nou. O idee nouă sau un unghi neatins din care priveşti problema pot reprezenta (uneori) tot de ce ai nevoie pentru a fi lăudat.

(ca un fel de) Sfat: încercaţi să nu vă rezumaţi doar la a scrie articole originale. Trebuie să daţi textului un aer aparte astfel încât expresia „Content is king!” să se reflecte în ceea ce scrieţi.

Lasă un comentariu

21 comentarii

 • Everzor 16 Dec 2009, ora 19:36

  […] Trebuie să daţi textului un aer aparte textului astfel încât expresia „Content is king!” […]

  Din nou, ai 10 din partea mea.

  • Grim_Cris 16 Dec 2009, ora 20:06

   am corectat, merci!

 • PanTeraS 16 Dec 2009, ora 19:43

  Acu ca sa iesi in fata trebuie sa copii nu sa scrii original!

  • Grim_Cris 16 Dec 2009, ora 20:07

   aici nu sunt deacord cu tine. arata-mi un copiator cu succes

 • Avadanei Andrei 16 Dec 2009, ora 20:03

  @Panteras nu e chiar asa. Daca observi nu oricine e in fata , de multe ori calitatea este deasupra,cel putin momentan.

  Exista multi care scriu bine insa nu au un suport legat de promovarea continutului lor si nu ajung unde trebuie cand trebuie,plafonandu-se.

  In scrierea articolelor ca si in orice conteaza putin norocul. Daca articolul tau e citit de persoana care trebuie,iar aceasta este suficient de impresionata, sansa ta se poate schimba. :)

 • Dexter 16 Dec 2009, ora 22:47

  Continutul original nu se remarca prin faptul ca ai scris ca prostu 1000 de randuri.

  Continutul original din punctul meu de vedere se rezuma la sinteza si la oferirea unei perspective noi asupra subiectului.
  P.S: pune si tu optiunea aia de notify pentru comentarii

  http://txfx.net/wordpress-plugins/subscribe-to-comments/
  Multumesc!!

  • Grim_Cris 16 Dec 2009, ora 23:09

   pluginul era instalat, dar uitasem sa-l integrez in noua thema. merci de reminder!

 • Dexter 16 Dec 2009, ora 23:15

  Cu placere

 • FLN 17 Dec 2009, ora 00:10

  Grim cand esti original ai si mai multi cititori, vizitatori deoarece iti respecta munca, dar cand ai articole copiate, citate din ziare e normal ca lumea sa nu-ti mai dea click.
  Si legea originalitati nu se aplica doar pe blog ci si in viata de zi cu zi !

 • thorski 17 Dec 2009, ora 02:37

  Ai dreptate in mare parte, dar daca te gandesti mai bine, in ansamblu nu sta chiar asa.
  De exemplu, acum toata lumea o sa scrie despre sarbatori si atmosfera din saptamanile acestea. In esenta, toti vor spune acelasi lucru…

  • Grim_Cris 17 Dec 2009, ora 09:46

   da, in esenta toti vor spune acelasi lucru, dar niciunul nu va copia fraze exacte de la celalalt. pentru ca toti traim sarbatorile si stim ce sa scriem. de-aia spun ca nu e de ajuns sa scrii articole necopiate, iti trebuie mai mult de atat

 • Perfu 17 Dec 2009, ora 06:37

  Hmm , cam greu in ziua de astazi cu contentul original si unic .

 • slayer666 17 Dec 2009, ora 09:40

  nu e chiar asa de greu sa scrii un articol original obiectiv despre orice subiect. Nu ai cum sa stii noile performante ale unui BMW nou scos pe piata daca nu citesti dinj alta parte chestiile astea. Si totusi poti scrie un articol despre noul BMW care sa nu fie „furat” sau „copiat”.
  Cartile din carti se fac la fel cum articolele din carti si articole se fac. :)

 • Everzor 17 Dec 2009, ora 09:42

  Ok… ar fi greşit să înţelegeţi de-aiurea subiectul acesta, întrucât el poate determina în mare parte supravieţuirea ta în blogolume.

  Conţinut original înseamnă idei stoarse din creierul tău, asupra cărora să poţi spune cu adevărat că ai copyright. Analiza unui subiect, recenzia, critica unei cărţi, a unui individ, a unei naţii, a unui articol, astea pot reprezenta conţinut original dacă sunt scrise de tine… pur şi simplu. E atât de simplu :-).

 • PanTeraS 17 Dec 2009, ora 11:16

  @grim: Nu ma refeream ca daca copii esti bun, daca copii articole o sa fie un scandal, si cel care a copiat se va aduce cu injuraturi dar va iesi pentru o perioada in fata.

  • Grim_Cris 17 Dec 2009, ora 14:47

   da, si cu ce te ajuta pe tine asta, ca si copiator? dupa ce s-a dus perioada te caci in ea

 • AlexDimaPhoto 17 Dec 2009, ora 11:27

  PAi nu? Asa se poarte. Unde nu e simt artistic si originalitate, se copiaza la greu si in cantitati industriale.

 • Pavel 17 Dec 2009, ora 15:39

  Si altceva ma mai supara pe mine. Sunt bloggeri care incearca sa scrie ca un alt blogger. Cum aceleasi expresii, cu aceleasi repetari de cuvinet sau expresivitate. Nici astia nu-s originali

 • slayer666 18 Dec 2009, ora 11:17

  @pavel: si chestia asta e relativa; daca iti place stilul de viata a unui om si iti place cum traieste poti sa il copiezi fara probleme si ma gandesc ca se poate aplica si in cazul blogurilor fara prea multe critici. chiar daca nu sunt originali in totalitate, e mai putin grav decat sa copiezi un articol cu totul, nu?

 • s3ptember 18 Dec 2009, ora 15:56

  continutul original e inca neexploatat de trei-sferturi din blogarii de 13-17 ani, prin urmare are un impact pozitiv si toata lumea o sa incerce sa scrie ceva ca tine, dar fara sa te copieze. toata lumea scrie cu lux de amananunte despre SEO, photoshop si monden, dar cati s-ar baga la subiectul „droguri”? asta avand in vedere ca stiu doar mizeriile care le-au vazut pe la televizor. un exemplu perfect e Dheo cu articolul ala al lui „e foamete mare …” – nu e nimic original in articolul ala daca el e in pom cu subiectul.

 • Leah 19 Dec 2009, ora 23:56

  Merci pentru sfat!:)…voi tine con de akm inainte.