Prima mea degustare de bere fiartă

Când am auzit că la târgul de Crăciun din Bucureşti se vinde bere fiartă, mi-am zis că trebuie neapărat să încerc şi eu. Într-adevăr, prima reacţie a fost „Bere fiartă? Există aşa ceva, sau faci mişto de mine?” şi, bineînţeles, după ce mi-am mai revenit din şoc, am căutat pe net câteva informaţii despre asta.

Unii postau pe internet încă din 2009 nişte reţete de fiert berea ca la carte, iar asta m-a făcut să-mi dau seama că nu-i doar o chestie pe care am inventat-o noi, românii, ca să avem ce vinde în iarna asta.

Am fost azi şi am gustat. Am simţit un miros plăcut de scorţişoară şi de măr şi un gust care se termină uşor amărui. În lipsa acidului, gustul amărui al berii nu are prea mult farmec, mai ales în formula încercată azi. Altfel spus, prefer vinul fiert în schimb.

Reţetele de pe net spuneau că berea fiartă ar fi bine să fie neagră şi, la fierbere, să se amestece cu gimbir, zahăr brun, nucşoară şi cognac. Ce-am băut eu avea o nuanţă de roşu, iar asta m-a determinat să încerc să aflu dacă oamenii care vând chestia aia au alt secret.

Se pare că da. Am băut Flöff, o bere germană făcută special pentru a fi fiartă. Site-ul lor e cam prost realizat, pentru că informaţiile în engleză sunt extrem de puţine, dar mi-au fost de-ajuns încât să-mi dau seama despre ce-i vorba.

Din păcate, n-am reuşit să testez berea la care m-aş fi aşteptat (adică aia fiartă după o anumită reţetă), ci am băut o bere care a fost făcută special pentru a fi băută fiartă şi care nu necesită decât o simplă încălzire înainte de a fi consumată. Bineînţeles, căutările continuă, iar în cel mai rău caz am să-mi fierb singur o doză de bere, că nu pare aşa greu.

7 Comments

  1. Sergiu Nicola 3 ianuarie 2013
    • Cristian Florea 3 ianuarie 2013
  2. Omega Peter 3 ianuarie 2013
    • Cristian Florea 3 ianuarie 2013
  3. D-Petre 10 ianuarie 2013
  4. gogaie 7 decembrie 2013

Leave a Reply