5 motive pentru care aş mai face o vizită la Amsterdam

V-am înnebunit zilele astea cu plecarea mea la Amsterdam, dar bloggerii din România meritau să fie în tribune la meci, chiar dacă jucătorii noştri n-au părut că vor să transpire prea mult în cele 90 de minute de joc (nu cred că aş putea detalia acest lucru mai bine decât a făcut-o Chinezu aici).

Steagul cu care am apărut în tribune a atras o mulţime de priviri. Au fost câţiva oameni care şi-au luat ochii de la meci ca să facă o poză steagului nostru. Ce-i drept, nu cred că se aştepta cineva să apară nişte oameni cu un drapel pe care să scrie că bloggerii din România susţin echipa naţională. Mulţumim, pe această cale, celor de la City Insurance (sponsorul principal al echipei naţionale) pentru că ne-a oferit ocazia asta.

bloggeri la amsterdam

Cât despre motivele pentru care aş vizita din nou Amsterdam-ul…

1. Foarte multe biciclete

N-am mai văzut niciodată atât de multe biciclete în acelaşi loc. La fiecare 10 paşi pe care-i faci în Amsterdam, vezi cel puţin 2 – 3 biciclete parcate. Iar dacă stai pe loc, indiferent de oră şi vreme (noi am prins un vânt groaznic), or să treacă pe lângă tine nişte oameni care merg pe bicicletă.

Au o cultură a mersului pe bicicletă incredibilă. Oameni de toate vârstele şi statuturile sociale pedalează zilnic, de la femei pe tocuri, până la bărbaţi în costum şi cravată. De remarcat ar fi şi faptul că pentru cei de-acolo nu contează cum arată bicicletele atât timp cât ele funcţionează. Cred că am văzut o singură cursieră în timpul petrecut la Amsterdam. În rest, numai biciclete de oraş, mai vechi sau mai noi.

biciclete amsterdam

2. Oamenii sunt foarte calmi şi relaxaţi

Este un miserupism tare interesant acolo. Fiecare îşi vede de ale lui, nu interesează pe nimeni ce faci tu şi nicio persoană nu este încruntantată niciodată. Iar ceea ce fac ei parcă te determină şi pe tine să mai uiţi de încruntările tale şi să adopţi o atitudine pozitivă.

3. Există aglomeraţie fără gălăgie

Nu claxonează nimeni aproape niciodată, deşi este un oraş aglomerat, în care circulă atât maşini, cât şi biciclete, tramvaie şi autobuze. Bicicliştii economiesc o grămadă de spaţiu şi cred că asta ajută foarte mult la buna desfăşurare a traficului, dar contează foarte mult şi faptul că oamenii sunt calmi mereu.

4. Totul pare dintr-un alt film

Nivelul lor de educaţie îi face să fie speciali. Când am ajuns la aeroport, era un bătrân român care voia să ajungă la Haga, dar care nu înţelegea nicio boabă de engleză. Oamenii de la vamă au încercat să-i explice cum stă treaba, dar fără niciun succes. Au găsit, în cele din urmă, doi români care au putut să-i traducă bătrânului tot ce spuneau olandezii şi, pentru că nu erau siguri că acesta a înţeles ce trebuie, au început să-i deseneze o hartă, apoi să sune la gară ca să roage pe cineva să aibă grijă de român cât merge cu trenul şi să-i spună când trebuie să coboare.

Probabil e ceva normal, dar pe mine m-a uimit amabilitatea lor.

5. Aş mai vizita Heineken Experience

P.S.: Am scris şi despre părerea pe care mi-a lăsat-o Amsterdam Arena. Găsiţi articolul aici.

Lasă un comentariu

14 comentarii

 • Madalin Blidaru 29 Mar 2013, ora 17:57

  La fel de surprins am fost și eu în toamnă când am ieșit din țară, văzând biciclete și alergători peste tot prin Frankfurt, liniște, relaxare, curățenie, ajutor și (în același timp) o indiferență pozitivă.

  • Cristian Florea 29 Mar 2013, ora 18:58

   Poate uşor-uşor o să ne schimbăm şi noi. Eu cred că se poate. E nevoie doar de timp.

 • C. Alexandru Ionut 30 Mar 2013, ora 03:41

  Sa dai si prin Brugge.

 • Daniel 30 Mar 2013, ora 11:05

  Oare cam de ce crezi că acea normalitate la care aspirăm toți sau aproape toți o găsești în toate țările vestice ?
  Asemenea e și în Suedia , biciclete peste tot iar circulația pe șosele e normală așa cum ar trebui , dar totul ține de educație .

  • Cristian Florea 31 Mar 2013, ora 12:04

   Da, sunt conştient de faptul că educaţia schimbă extrem de multe lucruri, dar uşor-uşor o să devenim şi noi educaţi. Eu chiar cred în asta.

   • Daniel 31 Mar 2013, ora 12:21

    La noi doar speranța a mai rămas , dar și asta zici uneori că nu mai e.

 • Optimus 30 Mar 2013, ora 14:28

  Vis-a-vis de punctul 2. Chiar nu ti-ai dat seama de ce sunt oamenii atat de..calmi si relaxati? :)

  • Cristian Florea 31 Mar 2013, ora 12:04

   Eh, ba da, dar am vrut să-i las pe cititori să-şi dea seama singuri, nu să le dau mură-n gură. :))

 • Adelin 31 Mar 2013, ora 09:11

  Orice mare capitală a lumii, orice mare oraş al lumii merită vizitat nu doar o dată. Chiar şi Bucureştiul nostru dă motive unora să mai fie vizitat o dată…

 • psi 31 Mar 2013, ora 18:24

  depinde de noi, cristi. cu cât vom vorbi mai mult despre ceea ce am văzut, cu cât vom aplica mai mult din ceea ce am apreciat la alţii, ne vom schimba. poate mai greu, poate mai încet, dar aşa cum alţii au privit miraţi spre acel steag şi totuşi l-au apreciat, aşa vor privi oameni spre noi… apoi ne vor urma.
  bloggerii pot schimba mentalităţi. ştim amândoi aceasta.

  • Cristian Florea 1 Apr 2013, ora 17:37

   Mai bine nici că puteau suna cuvintele de mai sus. Într-adevăr, putem schimba mentalităţi, iar eu chiar cred că România, la un moment dat, va fi mai bună. Iar oamenii vor fi mai educaţi.