5 motive pentru care aş mai face o vizită la Amsterdam

V-am înnebunit zilele astea cu plecarea mea la Amsterdam, dar bloggerii din România meritau să fie în tribune la meci, chiar dacă jucătorii noştri n-au părut că vor să transpire prea mult în cele 90 de minute de joc (nu cred că aş putea detalia acest lucru mai bine decât a făcut-o Chinezu aici).

Steagul cu care am apărut în tribune a atras o mulţime de priviri. Au fost câţiva oameni care şi-au luat ochii de la meci ca să facă o poză steagului nostru. Ce-i drept, nu cred că se aştepta cineva să apară nişte oameni cu un drapel pe care să scrie că bloggerii din România susţin echipa naţională. Mulţumim, pe această cale, celor de la City Insurance (sponsorul principal al echipei naţionale) pentru că ne-a oferit ocazia asta.

bloggeri la amsterdam

Cât despre motivele pentru care aş vizita din nou Amsterdam-ul…

1. Foarte multe biciclete

N-am mai văzut niciodată atât de multe biciclete în acelaşi loc. La fiecare 10 paşi pe care-i faci în Amsterdam, vezi cel puţin 2 – 3 biciclete parcate. Iar dacă stai pe loc, indiferent de oră şi vreme (noi am prins un vânt groaznic), or să treacă pe lângă tine nişte oameni care merg pe bicicletă.

Au o cultură a mersului pe bicicletă incredibilă. Oameni de toate vârstele şi statuturile sociale pedalează zilnic, de la femei pe tocuri, până la bărbaţi în costum şi cravată. De remarcat ar fi şi faptul că pentru cei de-acolo nu contează cum arată bicicletele atât timp cât ele funcţionează. Cred că am văzut o singură cursieră în timpul petrecut la Amsterdam. În rest, numai biciclete de oraş, mai vechi sau mai noi.

biciclete amsterdam

2. Oamenii sunt foarte calmi şi relaxaţi

Este un miserupism tare interesant acolo. Fiecare îşi vede de ale lui, nu interesează pe nimeni ce faci tu şi nicio persoană nu este încruntantată niciodată. Iar ceea ce fac ei parcă te determină şi pe tine să mai uiţi de încruntările tale şi să adopţi o atitudine pozitivă.

3. Există aglomeraţie fără gălăgie

Nu claxonează nimeni aproape niciodată, deşi este un oraş aglomerat, în care circulă atât maşini, cât şi biciclete, tramvaie şi autobuze. Bicicliştii economiesc o grămadă de spaţiu şi cred că asta ajută foarte mult la buna desfăşurare a traficului, dar contează foarte mult şi faptul că oamenii sunt calmi mereu.

4. Totul pare dintr-un alt film

Nivelul lor de educaţie îi face să fie speciali. Când am ajuns la aeroport, era un bătrân român care voia să ajungă la Haga, dar care nu înţelegea nicio boabă de engleză. Oamenii de la vamă au încercat să-i explice cum stă treaba, dar fără niciun succes. Au găsit, în cele din urmă, doi români care au putut să-i traducă bătrânului tot ce spuneau olandezii şi, pentru că nu erau siguri că acesta a înţeles ce trebuie, au început să-i deseneze o hartă, apoi să sune la gară ca să roage pe cineva să aibă grijă de român cât merge cu trenul şi să-i spună când trebuie să coboare.

Probabil e ceva normal, dar pe mine m-a uimit amabilitatea lor.

5. Aş mai vizita Heineken Experience

P.S.: Am scris şi despre părerea pe care mi-a lăsat-o Amsterdam Arena. Găsiţi articolul aici.

13 Comments

 1. Madalin Blidaru 29 martie 2013
  • Cristian Florea 29 martie 2013
 2. C. Alexandru Ionut 30 martie 2013
 3. Daniel 30 martie 2013
  • Cristian Florea 31 martie 2013
   • Daniel 31 martie 2013
 4. Optimus 30 martie 2013
  • Cristian Florea 31 martie 2013
 5. Adelin 31 martie 2013
  • Cristian Florea 31 martie 2013
 6. psi 31 martie 2013
  • Cristian Florea 1 aprilie 2013

Leave a Reply