
„Şef nebun, dar preţu’ e bun”

Cum e asta cu publicitatea pe spatele cărţii de vizită?
Spuneam acum ceva timp că Ariel Constantinof a scris o carte despre cum şi-a transformat pasiunea pentru pedalat într-o firmă de curierat pe bicicletă. La vremea respectivă ştiam doar subiectul cărţii şi cum o să arate coperta. Nu citisem niciun rând din ea. Mai ştiam câte ceva despre Tribul. Atât.
Aseară, la Fundaţia Friends For Friends, a avut loc lansarea oficială a cărţii, ocazie cu care am cumpărat-o şi eu, că tare curios eram de conţinutul ei.
Azi am început s-o citesc şi, puţin mai târziu, mi-am dat seama că am parcurs toate cele 128 de pagini fără să fac nicio pauză. Am rezonat cu mare parte din ce scrie acolo şi asta m-a făcut să o citesc de la un capăt la altul fără să apuc să realizez acest lucru. Iar pentru că mulţi dintre voi veţi avea foarte multe de pierdut dacă nu o citiţi, am hotărât să fac un top al lucrurilor care mi-au plăcut la ceea ce-am citit azi.
1. Te încurajează să-ţi urmezi pasiunea
Nu-ţi spune că vei fi un om de succes dacă vei începe să-ţi monetizezi pasiunea, ci îţi spune că dacă nu încerci să faci asta, nu vei afla niciodată dacă e loc de o nouă afacere pe piaţă sau nu. În plus, te încurajează să faci ce-ţi place. Fericirea şi împlinirea profesională vin doar în momentele în care faci ceva ce-ţi place.
Nu spune că pasiunea ta nu poate fi monetizată până când nu încerci să scoţi bani cu ea. Nu ai de unde şti cum vor reacţiona oamenii la ceea ce faci tu.
2. Încurajează dezvoltarea personală prin blogging
Nu ştiu cum e la voi, dar eu apreciez oamenii care înţeleg puterea blogging-ului şi îi încurajează pe cei din jur să facă asta. Nu poţi şti cât de mult te ajută blogging-ul până când nu începi şi tu să scrii pe unul. Nu trebuie să câştigi bani din blogging ca să-ţi dai seama cât de mult te ajută. Doar faptul că te dezvoltă personal îţi poate aduce nişte bani în plus în ceea ce faci tu în rest.
3. Este ca o poveste
Nu foloseşte un limbaj complicat, lucru care te ajută să reţii mai uşor ce scrie acolo şi nu este o carte de genul: 10 moduri ca să ai o afacere de succes. Ariel povesteşte ce-a făcut el ca Tribul să aibă succes şi te îndeamnă să-ţi urmezi instinctele şi pasiunea, nu neapărat să faci acelaşi lucru.
E o carte care îţi dă mai multă încredere în tine, nu care îţi descrie cheia succesului.
4. Încurajează socializarea offline
Dacă blogging-ul te ajută să-ţi argumentezi mai bine punctele de vedere şi să îţi găseşti ideile mai uşor, de restul se ocupă socializarea offline. Tribul a pornit, practic, în trafic, acolo unde Ariel a început să discute cu diverşi biciclişti din Bucureşti despre ideea lui de firmă de curierat pe bicicletă. Aşa s-a născut afacerea, prin socializare offline.
Fără să socializezi, fără să cunoşti oameni, ai mult mai puţine şanse de reuşită.
5. Încurajează afacerile mici
A demonstrat că poţi trăi având o afacere mică, cu puţini angajaţi şi cu un venit relativ mic. Cartea te încurajează să faci la fel: să-ţi urmezi pasiunea şi, dacă tot poţi câştiga şi nişte bani din asta, s-o faci.
Totodată, a demonstrat că poţi reuşi să faci lucruri măreţe indiferent de vârstă. El, la 21 de ani, a scris o carte, deşi mulţi spun că la vârsta asta nu ai destulă experienţă de viaţă ca să poţi face aşa ceva. Vârsta nu e importantă atât timp cât ai ceva de povestit.
Mai multe detalii despre carte şi despre cum o puteţi cumpăra, găsiţi dând click aici.