Acasă, la bibliotecă

Întâmplarea a făcut ca vineri, în timpul orei de franceză, să cunosc mai bine ce se află în spatele Centrului de Limbi Străine al Bibliotecii Judeţene din Vrancea. Aşa am ajuns la concluzia că acestui centru îi putem spune „acasă” fără ca măcar să stăm pe gânduri.

Profesoara de lb. franceză, Ana Maria Cătănoiu, care a făcut posibilă această „excursie” până la bibliotecă, ne-a arătat adevărata faţă a bibliotecii, cea pe care mulţi dintre noi n-o ştim, sau pe care foarte multe biblioteci n-o implementează.

O dată cu primirea unei donaţii a aproximativ 10 tone de carţi din partea americanilor, biblioteca a început să adopte şi puţin din stilul bibliotecilor americane. Practic, când te duci la bibliotecă, o faci pentru relaxare. Urmând acest scop, nimănui nu-i pasă dacă tu te opreşti lângă raft să citeşti, dacă te aşezi pe jos, dacă stai în cap, în mâini, sau cum stai tu. Totodată, urmând ideea că petreci foarte mult timp acolo, biblioteca a fost dotată cu un cuptor cu microunde, în cazul în care vrei să-ţi aduci un sandviş de-acasă care trebuie încălzit, plus un coffee maker, ca să-ţi stea ochii deschişi dacă eşti foarte obosit. Că na, poate aţi văzut şi voi prin filme că americanii, la bibliotecă, stau cu sandvişul într-o mână, cafeaua în altă mână şi cartea în braţe, în orice poziţie vor ei, fie că sunt cu picioarele încrucişate sub şezută, fie că stau cu ele în sus, contează cât de învăţaţi pleacă de-acolo, nu altceva.

Totodată, poţi merge acolo când vrei, chiar dacă nu ai chef de citit, pentru a participa la diverse activităţi, a discuta cu cineva pe internet (este o sală multimedia foarte bine pusă la punct), a-ţi face temele, sau orice altă activitate mai mult sau mai puţin educativă.

Ce scop are acest articol? Informativ şi, să-i spunem, de promovare. Ca să vadă tăt românu’ ce-i în Vrancea noastră dragă.

P.S.: Acum vreau să citesc mai multe informaţii despre bibliotecile din oraşul/judeţul vostru. Asta dacă sunteţi buni şi le împărtăşiţi.

Lasă un comentariu

32 comentarii

 • robbie 30 Oct 2010, ora 14:43

  despre Biblioteca Judeteana din Baia Mare se spune ca este cea mai moderna si mai dotata din punct de vedere IT. atasez si un link cu o poza :D – http://baimareanul.com/wp-content/uploads/2010/08/Biblioteca-Judeteana-Maramures.jpg

 • Tanar Jurnalist 30 Oct 2010, ora 15:00

  La noi in SV n-ai sa vezi „never” asa ceva…:))

 • JustAlex10 30 Oct 2010, ora 15:58

  Sincer eu n-am fost in nici-o biblioteca in afara de cea a scolii [dau prin ea cand ma pune vreo profa… iau carte, dar nu citesc]… in rest nu am umblat in nici-o biblioteca din oras [Sibiu]….

  • Florea Cristian 30 Oct 2010, ora 20:02

   ia intereseaza-te putin. sunt chiar curios :-?

   • JustAlex10 30 Oct 2010, ora 20:23

    http://www.bjastrasibiu.ro/tur-virtual.htm Uite aici tur virtual… nici macar nu am stiut ca exista asa ceva :D

   • Florea Cristian 30 Oct 2010, ora 20:38

    site-ul asta nu prea ma ajuta. adica, nu imi ofera destule informatii. poate o sa trec prin Sibiu candva si ajung si la biblioteca

 • Marius Popa 30 Oct 2010, ora 20:29

  Uite, de asta as vrea eu sa ajung in America. Iubesc tara aia la nebunie pentru ca nu e asa mult haos ca la noi dpdv al organizarii. Toate lucrurile sunt foarte bine puse la punct in asa fel incat sa te atraga. Desi pe strazi se mai bat unii altii pentru mine conteaza prea putin.

  Asa mi-as dori sa ajung macar sa o vizitez, desi cred ca daca am ocazia o sa ma stabilesc acolo.

  • Florea Cristian 30 Oct 2010, ora 20:40

   intr-adevar, si mie imi place la nebunie America, sau Anglia. In tarile astea doua imi doresc cel mai mult sa ajung si, eventual, sa ma stabilesc

   • JustAlex10 30 Oct 2010, ora 21:34

    As vrea si eu sa ajuns, dar de stabilit nu stiu exact pentru ca uitati-va si voi ca e plin de tornade, cutremure, crime etc…. daca ar fi in Romania absolut tot organizat ca in America / Anglia ar fi super!

   • Florea Cristian 30 Oct 2010, ora 21:40

    ele sunt tari mai dezvoltate, in primul rand din punct de vedere economic. apoi sunt mai civilizate. iar asta schimba multe.

   • JustAlex10 30 Oct 2010, ora 21:56

    Asta asa e…

 • Camelia 31 Oct 2010, ora 00:42

  Foarte tare.

 • Andrei Heat 31 Oct 2010, ora 14:01

  Chiar că te simţi ca acasă într-o aşa bibliotecă.

  • Florea Cristian 31 Oct 2010, ora 15:42

   Unde mai pui că bibliotecarii ne ceartă dacă nu ne adresăm cu Ana şi Adi? Fără doamna, sau domnul

 • Axel 31 Oct 2010, ora 15:14

  Numai Târgu-Jiu nu are nimic de genu asta. Pfff…

 • i4ever 31 Oct 2010, ora 18:15

  Rusine sa imi fie pentru ca nu am intrat decat de doua ori in aceasta sectie a bibliotecii.

  • Florea Cristian 31 Oct 2010, ora 19:02

   Rusine sa-ti fie ca esti blogger din Vrancea si n-ai venit la niciun blogmeet pana acum. Daca pe urmatorul il ratezi, ala esti

 • Axel 31 Oct 2010, ora 18:31

  Aoleoooo…ai o problema cu diacriticele.

  • Florea Cristian 31 Oct 2010, ora 19:01

   da, apare in Google Chrome si numai in pagina ultimelor cateva articole. nici nu stiu ce sa le fac

 • MidSuMmEr NiGhT's DrEaM 31 Oct 2010, ora 20:58

  Un articol extraordinar! In sfarsit vad mai multi oameni care se implica in ceea ce se numeste Focsani:)

  • Florea Cristian 1 Noi 2010, ora 08:07

   am de gand sa merg acolo mai des. si sa determin cat mai multa lume s-o faca. e pacat sa avem asa un centru si sa nu-l folosim

 • Catalin 2 Noi 2010, ora 11:48

  Daca as stii cum arata macar o biblioteca de la mine din judet, atunci ti-as povesti cu mare drag. Pot doar sa-mi imaginez ca sunt mii de carti inauntru si 1-2 persoane saptamanal care le si citesc.

 • Andrei 2 Noi 2010, ora 16:25

  Esti sigur ca e vorba de biblioteca din Vrancea? Am fost acum cam o saptamana si era la fel ca de obicei, niciun cuptor cu microunde, aceleasi bibliotecare iritate daca le adresezi si un buna ziua mic… O fi vorba de o alta dimensiune?

  • Florea Cristian 2 Noi 2010, ora 16:30

   Zic de Centrul de Limbi Străine, care e acu’ în spatele liceului nostru, în clădirea fostului spital de neurologie (dacă nu mă înşel) şi care a fost până acum câteva săptămâni lângă Extrem

 • Amaya 10 Noi 2010, ora 18:34

  Intr-adevar, Anamaria este o persoana extraordinara! Am cunoscut-o prima data in toamna trecuta, cand Centrul de Limbi Straine era langa Extrem si organizase un workshop de jurnalism prezentat de un ziarist american, Zack Baddorf. Anul acesta, am revazut-o in calitate de profesor pentru cateva ore si in ultima ora, ne-a dus si pe noi la noul Centru care nu este la fel de spatios ca celalalt, dar ma gandesc ca asta e un detaliu nesemnifcativ din moment ce lumea se simte ca acasa acolo. Iar faptul ca este atat de aproape de Cuza nu poate fi decat un avantaj. :) Sper sa-mi fac timp in anul asta aglomerat sa ajung macar de doua ori pe luna acolo. Felicitari pentru initiativa de a promova noul Centru!