Altă chestie pe care n-o înţeleg

Că tot îmi exprimam mai de mult dubiul faţă de limba română existentă în ziare, m-am gândit să mai scot în evidenţă altă chestie pe care nu cred c-o pot înţelege vreodată.

Este vorba despre poliţie, pompieri şi salvare. Nu despre ele în general şi despre munca pe care o depun pentru a ne fi nouă cât mai bine, ci mai degrabă despre autospecialele pe care le conduc.

V-aţi întrebat vreodată de ce pe capota fiecărei astfel de maşini este scris de la dreapta la stânga? Este ca un abţipild din ăla de pus pe geam, de care îţi dai seama debia după ce îl lipeşti că era pentru suprafeţe transparente şi că scrie invers.

Dar observ că ăştia au crezut că fiecare capota este un geam :-?? au greşit toate abţipildurile de peste tot şi au văzut deabia la sfârşit că nu e bine dar nu schiţează niciun gest în a modifica asta.

La ziare am înţeles că este un semn de protest din partea ziariştilor pentru nenumăratele schimbări inutile de limbă dar aici care mai e problema? Protest pentru că nu fac ăştia capotele din sticlă sau cum?

Spre deosebire de scrisul din ziare care se manifestă numai la noi în ţară, chestia cu poliţia, pompierii şi ambulanţa este întâlnită frecvent în mai multe state. Dar oare de ce?

Poate cineva sa-mi explice si mie?

Lasă un comentariu

21 comentarii

 • Tutoriale 1 Feb 2009, ora 22:11

  sincer…. nici eu nu stiu, dar este o chestie aiurea :(

  De la mine poti citi: Server

 • Tzontzyca 1 Feb 2009, ora 23:40

  nu-s soferita dar am intrebat si eu pe cineva si mi-a spus ca daca ma uit in oglinda o sa vad scris normal(deci soferul aude sirena,se uita in oglinda … vede ca in spatele lui vine masina de politie ,salvare ..pompieri …cu scris normal ):P ai inteles ceva din cum m-am exprimat?Mi-e somn ..

 • PiticStyle 2 Feb 2009, ora 00:13

  Merci Tzontzyca :) chiar nu stiam de ce si sincer Grim_Cris nici nu mi-am pus intrebarea aceasta pana acuma :) si asta poate pentru ca nu prea vad politie, pompieri sau salvare prin TM

 • Tutoriale 2 Feb 2009, ora 09:12

  multumesc Tzontzyca :)>-

  De la mine poti citi: Bancuri glume si dume

 • Grim_Cris 2 Feb 2009, ora 08:25

  am inteles … dar totusi … sa nu-mi spui mie ca daca scriu astia normal si se uita soferul in oglinda nu stie despre ce e vorba. Totusi, sirena de pompieri, salvare sau politie este recunoscuta pretundinteni si masinile lor la fel. Nu poti spune ca daca scria corect nu isi dadeau soferii seama ce sirena se aude si ce masina este in oglinda.

 • Pleosc 2 Feb 2009, ora 08:32

  E ca sa se vada in oglinda, sa nu faca soferul nici cel mai mic efort pentru a citi. Pentru ca neatentia la volan stii tu… e periculoasa :P

 • Grim_Cris 2 Feb 2009, ora 09:12

  Dar ce-i trebuie soferului sa citeasca? Nu-i ajunge sirena si culorile autospecialei? Crezi ca atunci cand auzi sirena si esti la volan mai stai sa te mai uiti in retrovizoare ca sa citesti ce scrie pe masina? Imediat ce sirena iti suna in ureche tragi pe dreapta si gata. La ce viteza are masina de politie, pompieri sau salvare nu mai ai timp si de citit ce scrie pe capota … deci tot o prostie mi se pare 8-|

 • ASY 2 Feb 2009, ora 10:02

  Mah Grim dar daca soferul e surd? Nu aude sirena asa ca se uita in oglinda si vede girofaruri si POLITIA, AMBULANTA, POMPIERI scris corect…..si atunci se da nenea la o parte. Ai luat ipoteza asta in considerare.

 • Descopera Blog 2 Feb 2009, ora 10:51

  Salut!
  Vrei sa facem schimb de link?
  Daca vrei trimite-mi un Comentariu pe blogul meu : http://descopera100.wordpress.com
  Succes!

 • Grim_Cris 2 Feb 2009, ora 12:30

  pai daca soferul e surd n-are voie sa conduca … asta-i prima

  Apoi, cand se uita in retrovizoare prima chestie care ii sare in ochi e lumina de la girofar … in niciun caz nu-i apare POLITIA scris. Asa ca … tot inutil mi se pare :))

 • Descopera Blog 2 Feb 2009, ora 12:57

  Te-am trecut la blogroll ;)
  A… si poti sa imi spui si mie cum ajung la header.php ?Mersi!

  De la mine poti citi: Vizita la Vorona

 • Oana 2 Feb 2009, ora 13:58

  cei anagajati acolo sunt de obicei incomtepenti in toate tarile!

  De la mine poti citi: Motiv de suicid…

 • Grim_Cris 2 Feb 2009, ora 14:10

  @Descopera … la wordpress.com nu este ca la un blog instalat de tine

  In principiu ar trebui sa te uiti la Appearance»Editor si s-ar putea sa mearga

 • iulys 2 Feb 2009, ora 21:48

  vad ca ti-au explicat pana acum.Sunt diferite situatii care se pot isca la volan.Pentru ca sa se poata diferentia in trafic masinile de interventie sunt „insemnate” si pentru ca soferii sa poata citi fara saintoarca capul au scris invers.Cum ar fi sa fie toate albe si cu sirena?:)

  De la mine poti citi: Uite ca internet explorer nu suge.

 • felicz 2 Feb 2009, ora 21:04

  de ex daca asculti muzica de iti bubuie timpanele nu ai sa auzi sirena:P si in plus sirenele sunt cam la fel ca si culoare. deci un nene mai analfabet trebuie sa fie capabil sa citeasca in oglinda repede ca e politie, salvare, pompieri, jandarmerie ce mai e acolo, pt ca daca ar fi scris normal pe capota si in oglinda ar aparea invers, ar atrage prea mult timp atentia soferului sa distinga scrisu si sa isi dea seama ce naiba e masina aia:))

 • felicz 2 Feb 2009, ora 21:07

  aa si apropo @ oana…nu mai vorbi cat nu esti in situatie sa te afirmi. daca agentii de politie sunt mai „putin pregatiti” asta nu inseamna ca un subcomisar sau comisar sau cei in alte grade sunt la fel de „incompetenti” d’aia e si o ierarhie si d’aia difera si academia de politie pe care o face unu care ajunge subcomisar si o amarata de scoala la campina p care o face un agent:)

 • Oferta web design 5 Feb 2009, ora 13:45

  Era si in cartea de fizica explicatia asta cu textul de pe masini. La oglinzi parca. :)

  De la mine poti citi: Web design comunicat: tratamentepar.ro

 • Bogdan 7 Feb 2009, ora 21:44

  Scrisul invers nu are legatura cu oglinzile. De fapt, nu cu oglinzile soferilor auto. Scrisul ala poate fi detectat usor si rapid de elicopterele de interventii, fie ca sunt SMURD, politie sau elicoptere medicale. E adevarat ca in trafic auzi sirenele, dar la 100 de metri altitudine treaba iese din discutie.

  De la mine poti citi: Roman trece la IPv6

 • Creare site 17 Feb 2009, ora 15:06

  Bogdan, nu te supara pe mine, dar CARE elicoptere? :-:

 • simona 17 Iun 2009, ora 10:07

  asta cu elicopterele mi`a zis`o si tai`miu cand l`am intrebat acum cativa ani.
  oricum pe tine om de rand nu ar trebui sa te intereseaza asta. doar iti dai seama daca e ambulanta sau pompieri ori politie, nu numai dupa masina ci si dupa sirena.
  oricum asta conteaza prea putin. important e sa ajunga la timp…

 • simona 17 Iun 2009, ora 10:14

  asta cu elicopterele mi`a zis`o si tai`miu cand l`am intrebat acum cativa ani.
  oricum pe tine om de rand nu ar trebui sa te intereseze asta. doar iti dai seama daca e ambulanta sau pompieri ori politie, nu numai dupa masina ci si dupa sirena.
  oricum asta conteaza prea putin. important e sa ajunga la timp…sa salveze ce au de salvat:) si nu ziceti ca nu`si fac treaba. uniii oameni isi fac datoria, altii nu prea. ( scuze dar nu am reusit sa editez celalat comentariu, il stergi te rog ca am facut niste greseli:)) nu prea ma concentrez cand scriu, stau si cu sormea si bla bla:)) ) multumesc