Tot ce știm despre iPhone 16 și iPhone 16 Pro – schimbările importante
Telefoanele Google vin oficial în România 🇷🇴 Cât costă și de ce e important
Deși la o primă vedere ar părea că nu e atât de complicat să-ți alegi un aparat aer conditionat, cred că decizia legată de ce produs ți se potrivește este una pe care trebuie s-o cântărești foarte bine. Spre deosebire de alte dispozitive din casă, când vine vorba de aparatele de aer condiționat, schimbarea lor cu o generație mai nouă sau mai performantă este destul de greoaie, de-aia cred că e important să-ți alegi cel mai potrivit produs din prima, ca să nu ai bătăi de cap după. În acest context, am pregătit o listă de 5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi un aparat aer conditionat și te invit s-o explorăm în continuare.
1. Capacitatea de răcire (BTU)
O să vezi în titlul și-n descrierea fiecărui produs de acest gen prescurtarea BTU, care vine de la British Thermal Unit și care, pe scurt, te ajută să determini dacă produsul respectiv are destulă putere pentru suprafața pe care o ai de răcit sau nu. Mi se pare cel mai important lucru în alegerea unui astfel de produs, pentru că ai vrea să ai un aparat care să facă față nevoilor tale, nu să simți că merge 12 ore pe zi și nu răcește deloc.
O să vezi că există aparate de aer condiționat cu 9.000 BTU, 12.000 BTU sau chiar 24.000 BTU, iar ca regulă generală, te poți folsi de tabelul de mai jos pentru a determina care e capacitatea de răcire care ți se potrivește.
Suprafața maximă | Capacitatea de răcire |
18 mp | 9.000 BTU |
25 mp | 12.000 BTU |
36 mp | 18.000 BTU |
50 mp | 24.000 BTU |
E important să iei tabelul de mai sus doar ca regulă generală, pentru că nevoia ta actuală ar putea să difere în funcție de lucruri ca: cât de bine este izolată clădirea în care te afli, dacă există geamuri termopan sau nu, dacă orientarea camerei este spre Nord sau spre Sud, dacă vrei să încălzești o singură cameră sau ai prefera să pornești aerul condiționat în sufragerie, dar să răcească și dormitorul etc.
Există pe internet multe calculatoare care te ajută să afli exact capacitatea de răcire de care ai nevoie, trecând prin toate specificitățile menționate mai sus, dar dincolo de asta eu aș cumpăra oricum un aparat aer conditionat care să aibă o capacitate de răcire cu o treaptă mai mare față de ce am eu nevoie, ca să nu fie nevoit să meargă la turație maximă mereu, pentru că, în timp, sunt șanse să se degradeze mai ușor. Uitându-ne la tabelul de mai sus, dacă tu ai de răcit 25 de metri pătrați, mai bine îți iei un aparat cu o capacitate mai mare de 12.000 BTU, ca să nu-l turezi mereu la maximum.
Mai mult, în specificațiile anumitor aparate de aer condiționat o să găsești și suprafața maximă pentru care au fost concepute și e important să iei mai degrabă în calcul ce declară producătorul pe această temă. O să vezi când o să începi să compari produsele care crezi că ți se potrivesc că, spre exemplu, două aparate de aer condiționat cu câte 9.000 BTU fiecare, de la companii diferite, au specificate suprafețe maxime ușor diferite, cu o diferență de 2 – 3 mp între ele.
2. Conexiunea Wi-Fi
Avem norocul să trăim într-o perioadă în care o tehnologie ca asta să fie prezentă inclusiv în gama de produse low cost. Nu mai e ca acum 7 – 8 ani, când doar aparatele de aer condiționat scumpe primeau funcția asta, deci ai o gamă variantă dintre care poți alege.
Conexiunea Wi-Fi pentru un aparat aer conditionat e cea care te ajută să oprești și să pornești AC-ul direct de pe telefon, de oriunde te-ai afla, fie că ești într-o altă cameră din casă, fie că ești la supermarket și vrei să ai casa răcorită când îți termini cumpărăturile.
Recomandarea mea ar fi să cauți un aparat cu conexiune Wi-Fi chiar dacă în acest moment nu crezi că ai avea nevoie de așa ceva. În timp o să-ți dai seama cât de util e să pornești aerul condiționat de la birou, înainte să pleci spre casă, sau să poți verifica de pe telefon ce temperatură ai în cameră în orice moment al zilei.
3. Verifică dacă dacă iei un aparat aer conditionat cu kit inclus sau nu
Din nou, o să observi atunci când îți faci lista scurtă de produse, că unele produse au kit de instalare inclus, altele nu au. Kitul de instalare inclus înseamnă că, o dată cu aparatul aer conditionat, cumperi și țevile și cablurile care fac legătura între unitatea interioară și cea exterioară.
E important să știi dacă urmează să cumperi un aparat aer conditionat care are inclus și kitul respectiv sau nu, pentru că așa îți vei da seama și cât va costa instalarea aparatului de aer condiționat.
Trebuie să ții cont de faptul că, în general, echipele care instalează astfel de sisteme, pot veni cu kitul lor de instalare (și vei plăti în plus pentru asta) sau se vor folosi de kitul pe care l-ai cumpărat o dată cu unitatea.
Mai mult, dacă unitatea interioară va fi la o distanță mai mare față de cea exterioară, s-ar putea ca acel kit standard pe care îl cumperi tu o dată cu aparatul de aer condiționat să nu se potrivească și să fii în continuare nevoit să cumperi de la echipa de instalare un astfel de kit.
În cazul meu, când am cumpărat primul aparat aer conditionat din casă, știam că trebuie să traversăm un balcon cu țevile și cablurile, de la unitatea de interior, până la cea din exterior, iar băieții care mi-au făcut instalarea mi-au spus că un kit de bază nu mi s-ar fi potrivit, așa că e bine că am cumpărat un aparat fără kit inclus.
Și apropo de asta, să știi că echipele specializate în montarea aparatelor de aer condiționat or să-ți spună că se pricep doar la instalarea anumitor branduri de produse, așa că punctul următor devine foarte important.
4. Alege cu atenție brandul aparatului de aer condiționat
Ar fi bine să alegi un brand de renume ca să nu ai probleme legate de garanție și reparații pe viitor, ca să știi că iei un produs durabil, pe care nu va trebui să-l schimbi în viitorul apropiat, dar, poate mai important de atât, ca să găsești ușor tehnicieni care să-ți instaleze produsul.
Cum ziceam și mai sus, echipele specializate în așa ceva au un număr de 2 – 3 branduri pe care le instalează (și pentru care își asumă instalarea inclusiv cu garanție), iar dacă tu îți cumperi un aparat de aer condiționat de la un brand necunoscut, s-ar putea să găsești foarte greu tehnicieni care să fie dispuși să-ți instaleze produsul.
Așadar, înainte să dai comanda de un nou aparat aer conditionat, fă-ți și calculele legate de cât te costă instalarea, cu ce echipă ai putea lucra pentru procesul ăsta și dacă trebuie să cumperi de la ei și kitul de instalare sau nu.
5. Gândește-te la nevoile extra
Cred că ajută la filtrarea rezultatelor dacă te gândești încă de la început la câteva nevoi extra, care pentru tine ar putea fi importante într-un aparat aer conditionat, dar care nu sunt prezente în orice produs. Mă refer la lucruri preucm: filtrele HEPA, care sunt extrem de utile pentru persoanele alergice, ionizare, eficiență energetică, nivelul de zgomot al unității interne, mai ales dacă o ții în dormitor sau nivelul de zgomot al unității externe, dacă va sta sub geamul de la dormitor.
E important să te gândești la micile detalii importante pentru confortul tău, pentru că așa vei reduce și mai mult lista de rezultate și-ți va fi mai ușor să alegi ce ți se potrivește cel mai bine.
Acum cred că ți-e mai clar cum să-ți alegi un aparat aer conditionat potrivit pentru nevoile tale, nu? Dacă ai mai adăuga și alte lucruri la lista mea de mai sus, te invit să mi le spui printr-un comentariu.