Atena – cel mai poluat oras din Europa

Dupa cum am spus intr-un articol anterior voi incepe sa scriu despre Grecia.

Voi incepe cu Atena, un oras in care am stat o zi…de fapt excursia pana la el si inapoi a durat o zi intreaga (24h).

Atena este capitala Greciei pentru cei care nu stiau. Este un oras care are multe de aratat dar care ne si poate dezamagi din unele privinte.

In el se gaseste vestitul Acropole. Unii o sa spuneti „Ce e asa frumos la niste caramizi vechi de 3000 de ani?”. Asa am gandit si eu la inceput dar dupa ce a inceput ghidul sa ne explice ce s-a intamplat acolo mi-am schimbat total parerea. Este un loc din Europa care chiar merita vizitat.

Acropole - Atena

Acropole – Atena

(scuzati claritatea slaba si pe tanti aia din peisaj)

Tot in Atena mai este Palatul Parlamentului, un palat foarte mare care la inceput nu inspira nimic deosebit dar in momentul in care te apropii de el vezi atractia principala. In fata Palatului sunt doua garzi.

Garzi asemeni celor din Marea Britanie. Niste oameni imbracati putin ciudat care stau timp de o ora nemiscati. A fost foarte amuzant cand am vazut prima data cum sunt imbracati si cand am vazut schimbarea acestor garzi. Schimbare care se face din ora in ora si care este ca un „ritual”.

Atena - Garda de la Palatul Parlamentului

Atena – Garda de la Palatul Parlamentului

(din nou scuzati claritatea slaba de care da dovada aparatul)

Totusi intrebarea pe care mi-o pun continuu de cand i-am vazut prima data este:

Ei fac ritualul acesta si noaptea? De ce se mai chinuie 10 minute sa faca ritualul de plecare si venire din fata palatului cand nu-i vede nimeni?

Probabil o intrebare care v-a ramane pentru mult timp fara raspuns :P

Tot in Atena aproape de acest Palat al Parlamentului se mai gaseste o statie de metrou in care s-au efectuat niste descoperiri arheologice. Statie in care toate descoperirile au fost lasate intacte pentru a nu strica nici locul de care depinde slujba multor greci dar nici faptul ca acolo acum cateva mii de ani a existat cineva care a lasat niste urme foarte importante pentru noi acum.

In acea zona se mai afla si Gradina Botanica a Atenei…un „parc” urias cu tot felul de plante exotice, copaci de toate felurile si marimile si chiar si o gradina zoologica.

Cam astea sunt cele mai importante locuri de vizitat din Atena (sau cel putin atat mi s-a parut mie interesant din ce am vazut :) )

Dupa cum spuneam mai sus, acest oras are si unele chestii care te pot dezamagi. Spre exemplu traficul foarte greu. Este un trafic asemanator New York-ului. Masini peste masini care merg bara la bara, soferi care se claxoneaza si oameni carora le este frica si sa stea pe trotuar sau sa traverseze pe verde.

De aceea Atena este desemnat drept cel mai poluat oras din Europa. Trist nu? Un oras cu atatea lucruri frumoase este desemnat drept cel mai poluat oras. Plus ca aceasta poluare, in timp, poate strica marmura din care este facut Acropole si ar putea duce la un alt dezastru la care nu putem face nimic.

Pana la urmatorul articol..Calimera la toata lumea =:)

Leave a Reply