Brandul Relaxa e un fel de Adidas sau Xerox

Probabil ai observat deja că în sidebarul blogului meu se află un banner la Elvila. Am început cu ei un parteneriat interesant despre care vei afla mai multe în curând. Până atunci, parteneriatul îmi oferă acces la niște informații pe care în mod normal nu le-aș obține, în primul rând pentru că nu mi-ar trece prin cap să le caut.

Spre exemplu, am aflat că celebrele saltele Relaxa sunt inventate în 1972 la Fabrica Relaxa de la Mizil, cumpărată ulterior de Elvila și că datorită succesului răsunător al acestui nume, foarte multe firme care creează și saltele au împrumutat brandingul și au ieșit pe piață cu sintagma „Saltele de tip Relaxa”. Dacă într-adevăr vrei o saltea Relaxa de calitate și de la ea de-acasă, trebuie să te uiți după eticheta „Relaxa Original”, pe una dintre părțile laterale ale saltelei.

relaxa-original

Și care-i legătura dintre Relaxa, Xerox și Adidas?

Dacă stăm puțin să ne gândim, toate trei au devenit un așa-zis brand generic, adică un brand care definește o gamă întreagă de produse, nu doar produsul creat inițial.

Spre exemplu, cu toții spunem că mergem să xeroxăm ceva, nu să fotocopiem un document. Într-adevăr, ni se pare că sună aiurea cuvântul fotocopiere, pentru că sintagma de „copie Xerox” a fost preluată și dată mai departe greșit în momentul în care brandul Xerox a făcut un aparat de fotocopiere. Că apoi au făcut și alte branduri (HP, spre exemplu) același tip de aparat e altă poveste, că noi tot la Xerox mergem să fotocopiem hârtii, chiar dacă oamenii n-au fotocopiatoare de la brandul Xerox.

Așa e și cu marca Adidas. Ne-am obișnuit să ne cumpărăm adidași, chiar dacă marca e Nike sau Puma. Pe același principiu, am transformat în mărci generice și:

– scotch (cel cu care lipim postere pe perete). Numele aparține brandului 3M, iar primele variante de benzi adezive au fost dezvoltate în anii ’30, de către Richard Drew. De atunci, indiferent dacă face 3M benzile adezive sau nu, noi tot scoth îi spunem;

– frigider vine de la o firmă care a fost printre primele care au produs în masă dispozitive de conservare a hranei. Se numea „Frigidaire”;

– post-it (acele hârtiuțe pe care ne notăm lucruri ca să nu le uităm) aparține tot companiei 3M, dar a fost acum împrumutat de toți cei care produc acest gen de foi pentru notițe.

– Photoshop – deși ne jucăm cu umbrele și culorile pozelor în alte aplicații de editare, noi spunem tot că le-am „Photoshopat”;

– jet-ski – descrie o întreagă gamă de scutere care merg pe apă, deși prima companie care a produs în serie astfel de produse a fost Kawasaky Heavy Industries.

Revenind la Relaxa, de la 1 septembrie va fi 10% reducere la toate produsele de tapițerie Relaxa aflate în stocul Elvila. Prin „produse de tapițerie Relaxa” mă refer la saltele, paturi, canapele, colțare, seturi de canapele, fotolii și tabureți. Poate te ajută informația asta. :D

Leave a Reply