Cât de ușor i-ar fi unui prieten din Social Media să afle unde stai?

Pe sistemul „Better safe than sorry”, încerc să arăt în Social Media cât mai puține locuri pe care le frecventez. Bine, dacă-s la mall sau în vreun pub, nu mă deranjează să dau un check-in sau să pun o poză, dar dacă sunt acasă la mine sau la vreun prieten, țin foarte mult la a nu împărtăși locația și cu ceilalți. Și știu că dacă te stalk-uiește cineva îndeajuns de mult, tot o să afle detalii cheie despre viața ta, dar ideal ar fi să nu arăți internetului unde stai fără niciun fel de efort.

De-aia refuz să dau check-in când ne strângem mai mulți la mine sau la vreun prieten. Pe tema asta, mi-a plăcut articolul scris de Cosmin pe Instagramology despre cum, dacă îți uiți Geotagul deschis pe Instagram, le arăți tuturor unde stai în momentul în care pui o poză de la tine de-acasă. Și cum să dezactivezi asta dacă ai greșit, firește.

De altfel, iPhone-ul salvează singur locația pozelor pe care le faci. Adică dacă faci o poză din pat, iPhone-ul salvează acel loc în telefon. Și dacă ți-ai pierdut telefonul prin buzunarul altcuiva, poate afla foarte ușor pe unde stai. Bineînțeles, eu am dezactivat funcția asta și așa o poți face și tu: Setări » Intimitate » Servicii de localizare » Cameră » Niciodată. Sau ca în poza de mai jos, luată de-aici.

geotagging_camera_ios_8_howto_1

Pentru Android și BlackBerry găsești aici cum se face în funcție de versiunea sistemului de operare pe care o deții. Și mai e o chestie interesantă: dacă faci o poză cu geotagging-ul deschis și o trimiți cuiva pe mail, acea persoană poate vedea unde a fost făcută poza.

La MacBook, dacă dau click dreapta pe imagine și apăs pe „Obține informații”, îmi arată latitudinea și longitudinea unde a fost făcută poza. Dar cine nu vrea să se chinuie cu click dreapta, poate verifica locația cu tool-ul de aici. Eu mi-am activat locația pentru un test. Am făcut o poză la birou, apoi am urcat-o în site-ul de mai sus. Mi-a zis adresa cu o eroare de 100 de metri.

geotagging

Zilele trecute am primit un newsletter de la o aplicație de cycling care spunea că au introdus serviciul Privacy Zones. Adică poți selecta ce rază din locul în care pleci de obicei la pedalat să nu fie făcută publică. Eu folosesc aplicația Runtastic de obicei, care nu arată în detaliu harta cu traseul decât pentru mine, dacă vreau să văd ulterior pe unde am mers, dar și ideea de privacy zones mi se pare tare.

privacy zones

Articolul nu-i scris ca te sperie sau ca să te transforme într-o persoană care nu mai comunică nimic în Social Media, ci vreau doar să-ți arăt că-i extrem de simplu să le dezvălui și altora unde stai și ar fi bine să nu faci asta. :)

Bonus

2 Comments

  1. Dan Trofin 24 august 2015
    • Cristian Florea 24 august 2015

Leave a Reply