Bright Sky Ro – aplicația mobilă care ajută victimele violenței domestice

Pe scurt: dacă știi pe cineva care este victimă a violenței domestice sau dacă chiar tu ești într-o situație de acest gen, descarcă aplicația Bright Sky Ro (download pentru iOS și Android) și vei găsi ajutor.

Iar prin „ajutor” mă refer atât la informații valoroase pentru persoanele aflate într-o relație abuzivă, cât și servicii de asistență, jurnal personal (în care poți salva fotografii sau clipuri video care nu apar în telefonul tău și care pot fi folosite ca probe în instanță), un plan de siguranță, ghid de siguranță online și o secțiune întreagă care demontează mituri legate de violența domestică.

Aplicația a fost gândită în așa fel încât să vină în ajutorul persoanelor aflate într-o relație abuzivă și are inclusiv opțiunea de a ascunde scopul principal al aplicației.

Practic, cu o simplă apăsare de buton o poți face să arate ca o aplicație obișnuită de vreme, iar dacă vrei apoi s-o transformi la loc în aplicația care te ajută în caz de violență domestică, ții apăsat timp de câteva secunde pe temperatura de astăzi și gata, te-ai întors la interfața obișnuită.

Aplicația a fost lansată de Fundația Vodafone România, cu sprijinul Poliției Române, Asociației Necuvinte și Asociației Code for Romania și are, în primul rând, rol de informare și educare.

Mi se pare important ca persoanele abuzate să știe ce opțiuni au, dar și să găsească susținere și ajutor la îndemână.

Cum e țara noastră când vine vorba de violența domestică?

Peste 80% dintre români consideră violența împotriva femeii ca fiind un fenomen național foarte răspândit. Doar pe parcursul anului 2019, polițiștii au emis 7.986 de ordine de protecție provizorii, iar instanțele judecătorești au emis 7.899 de ordine de protecție, cele mai multe fiind la solicitarea victimelor.

În plus, de când stăm acasă din cauza pandemiei, numărul reclamațiilor de violență domestică s-a dublat în România, atât de multă nevoie este de educare și ajutor în această privință.

În încheiere, îți recomand să povestești despre aplicație celor din jur, pentru că victimele violenței domestice sunt de multe ori printre noi fără să știm asta.

Bright Sky Ro - aplicația mobilă care ajută victimele violenței domestice

Leave a Reply