Când bei o bere, jumătate din preţul ei se duce la stat. Cum putem schimba asta şi de ce s-o facem

Cei care mă citesc de mai mult timp ştiu cât de tare-mi place gustul de bere. Cei care nu ştiu, află acum, cu menţiunea că cea mai bună bere e aia pe care o bei cumpătat, că dacă începi să te îmbeţi, nu mai ştii s-o mai apreciezi la adevărata ei valoare şi ajungi să consumi bere din alte motive, nu pentru că-i bună.

Revenind la titlu, din 2008 până azi acciza la bere a crescut cu 50%. Adunând la acciză alte impozite şi taxe din domeniul berii, ajungem la concluzia că atunci când îţi cumperi o bere, jumătate din preţul ei se duce la stat.

Şi dacă tot am început cu câteva cifre, să ştii că mai am: din cauza creşterii accizei la bere, profitul a devenit din ce în ce mai greu pentru producătorii de bere. Asta înseamnă, în cifre, că producţia de bere a scăzut cu aproximativ 25% din 2008 până azi, iar numărul locurilor de muncă generate direct şi indirect în industria berii a ajuns şi el cu 23% mai mic. Poate începi să te întrebi câtă bere consumată de români se face la noi în ţară. Răspunsul o să te cam bulverseze: 97% din totalul berii vândute în România este făcută în fabricile de la noi din ţară.

Lăsând cifrele la o parte, Asociaţia Berarii României a început o campanie prin care vrea să determine scăderea accizei la bere, iar primul pas este să adunăm cât mai multe semnături electronice în petiţia de mai jos. Dacă vrei să ajuţi şi tu, semnează în formularul de mai jos.

Dacă nu te-am convins că merită să ceri scăderea accizei la bere, să ştii că sunt pregătit cu încă patru argumente (şi mai pot adăuga, dacă mai e nevoie):

– conform legislaţiei UE, berea se încadrează într-o categorie specială de taxare. Directiva europeană 84/1992 spune că nivelul minim al accizei la bere poate fi zero. În cazul vinului din România aşa e. Bine ar fi ca şi în cazul berii să fie la fel. O acciză mai mică duce la un preţ mai mic al berii (lucru pe care, bineînţeles, ni-l dorim cu toţii).

– făcând o paralelă între salariul mediu al unui român şi preţul mediu al unei beri, ajungem la concluzia că un român trebuie să muncească 20 de minute pentru o bere. Germanii, spre exemplu, trebuie să muncească doar 7 minute.

– numai în 2013 românii au pierdut 7000 de locuri de muncă din cauza creşterii accizei la bere. Dacă reuşim s-o scădem, le putem câştiga. Ba chiar putem face loc de mai multe. :D

– din totalul accizelor pe care le colectează statul din toate băuturile alcoolice, 60% sunt bani proveniţi din industria berii. Media europeană este de 30%.

Acum, dacă te-am convins, semnează petiţia şi zi-le şi prietenilor tăi s-o facă!

Tags:

Leave a Reply