Cât de credibile sunt informaţiile de pe reţelele de socializare?

Există about.me, LinkedIn şi încă vreo câteva servicii de CV Online. Există posibilitatea de a-ţi pune job-ul şi pe contul de Facebook şi, dacă ai cont pe Twitter, nu se supără nimeni dacă scrii la Bio şi cu ce te ocupi.

Totuşi, cât de credibile pot fi informaţiile de pe reţelele de Socializare? Zilele astea l-am scos din lista prietenilor de pe Facebook pe Geo Jupanu, care zicea că works at Windows. L-am scos pentru că nu vreau să am Jupâni în listă şi pentru că, am considerat eu, nu poţi lucra la Windows dacă-ţi pui pe Facebook un asemenea nume (nu mai spun de pozele pe care le avea).

Totodată, să aruncăm un ochi şi la LinkedIn, unde oamenii te pot endorsa în funcţie de skill-urile pe care cred ei că le ai. Altfel spus, dacă eu cred că tu te pricepi la SEO, îi spun LinkedIn-ului că, în viziunea mea, eşti recunoscut drept un om care se pricepe la SEO. La un moment dat cineva mi-a dat Endorse pentru Photography, iar eu n-am nicio treabă cu fotografia. Nici aparat foto n-am, iar pozele de pe Instagram nu-s cele mai frumoase pe care o să le vedeţi vreodată.

Mă întreb cât de mult este influenţat un angajator de ceea ce scrie pe conturile tale de Social Media. Eu aş putea să scriu că mă pricep la WordPress şi să obţin un internship plătit pentru lucrul ăsta, dar să nu ştiu mare lucru despre această platformă. Asta înseamnă că nişte oameni cheltuie nişte bani cu mine degeaba, nu?

Lasă un comentariu

6 comentarii

 • Paul 1 Mai 2013, ora 02:27

  „Eu aş putea să scriu că mă pricep la WordPress şi să obţin un internship plătit pentru lucrul ăsta, dar să nu ştiu mare lucru despre această platformă. Asta înseamnă că nişte oameni cheltuie nişte bani cu mine degeaba, nu?”
  Poti doar sa obtii un interviu, nu o sa te plateasca nimeni imediat doar pentru ceea ce scrii pe un site. Si daca te anagajeazi risti sa fii concediat a 2-a zi.

  ____
  I have rebranded (trecut) TehnoServ PRO’s website, designing a brand new layout (nu poti sa zici ca ai imbunatatit site-ul cu un alt site) and logo. After that I have worked (tot trecut, ai terminat job-ul) to increase the (his/her doar pentru oameni) SEO and continued during this period with website’s administration.

  • Cristian Florea 1 Mai 2013, ora 10:31

   Mersi că mi-ai amintit de descrierea aia. :))

   Cât despre internship, poate job-ul nu-l obţii şi poate nu cheltuie nimeni bani cu tine, dar timp tot îşi pierd cu unul nepriceput.

  • Ana 8 Mai 2013, ora 17:50

   Am dat like ca imi place ce ai scris la semnatura. Multi nu au invatat engleza cum trebuie si ce ai scris tu imi aduce aminte de profa care ne tot zicea de prezentul perfect pt o actiune care s-a terminat deja dar care s-a petrecut mai mult timp in trecut. I have worked there for 5 months…am lucrat 5 luni dar nu mai lucrez. Something like that. Pacat …nu stiu daca se mai invata engleza asa cum trebuie . Pana si eu am uitat timpurile verbale de 6-7 ani de cand nu am mai facut engleza calumea.

 • Ana 8 Mai 2013, ora 17:41

  Ai fost la interviuri?

  Nu prea cred ca angajatorii se uita pe FB, Twitter si ce ai mai precizat pe acolo ca sa angajeze un om si stii prea bine ca majoritatea de pe FB isi afiseaza doar „persona” nu adevarata lor persoana. Citeste Gerard Apfeldorfer ” Arta de a cultiva relatii durabile” e foarte buna cartea si da exemple concrete din viata de zi referitor la greselile care le facem noi in relatiile cu cei din jurul nostru. Nu prea e la subiect dar cred ca stii unde bat. Eu nu cred ca cineva isi afiseaza adevarata persoana orice ar scrie pe FB sau alte retele de socializare. La interviurile care am fost eu, au pus la indoiala tot ce am scris in CV si m-au intrebat tot ce stiu. (asa mi se pare normal). Nimeni nu te angajeaza ca scrii tu ca esti Superman de pe Kripton si ei au nevoie de un muncitor pe santier :) (exagerez stiu).

  Mie imi place sa arat mai multe fete ale persoanei mele, dar nicidecum cum sunt eu in fiecare zi. Si acuma iti scriu zambind, cand defapt mor de somn si ma plictisesc la servici (I hope my boss doesn;t read this hehe)…dar tu nu ai de unde stii asta, sunt doar niste cuvinte intr-un comment. Nu sunt falsa (daca va sari cineva cu reply-uri de genul) dar cum spune si Gerard Apfeldorfer nu e ok sa spui tot ce gandesti ci trebuie sa ai si intimitatea ta, gandurile tale si discutiile tale cu interiorul tau . (God cine m-o pus sa ma duc la Poli :)) )

  Si da lumea o sa minta in continuare si o sa iti arate ce vor ei nu ce e bine. De aia mai bine as arunca pe geam toate calculatoarele si telefoanele ca sa facem cunostinta cu adevarata noastra persoana…te-ai speria crede-ma. :) sau nu?

  Te spamuiesc acuma ca imi plac articolele tale si pe bune chiar ma plictiseam :)

  • Cristian Florea 8 Mai 2013, ora 18:55

   Mă bucur că-ţi plac articolele mele. Cât despre obţinerea unui job şi informaţiile de pe reţelele de socializare, eu cred că este foarte important şi domeniul în care activezi. Asta pentru că dacă va trebui la un moment dat să lucrezi în Social Media, iar tu pe Facebook ai numai poze în care îţi arăţi decolteul sau în care încerci să pari cât mai sexy în pozele de la mare, poţi să fii sigură că n-o să fii angajată. Nu inspiri deloc profesionalism, iar în Social Media acest lucru este foarte important.

 • Carmen 13 Mai 2013, ora 14:14

  Tind sa cred ca retelele sociale sunt importante insa doar intr-o anumita masura. Am fost la cateva interviuri insa nimeni n-a fost interesat de profilul de FB sau Twitter. Dar, daca ma gandesc mai bine, un profil LinkedIN este destul de important si ajuta.