Cu invidie şi apreciere despre Sibiu
O să fiu reporter oficial al caravanei Samsung în Focşani. Cât de tare-i asta?
Ca mulţi dintre voi, au fost foarte multe momente în care n-am făcut altceva decât să pierd timpul dând scroll în News Feed-ul de pe Facebook. După jumătate de oră mă trezeam şi-mi dădeam seama că nu fac nimic productiv. Şi că ceea ce aveam de finalizat încă aştepta, fiind acaparat de faptul că eu trebuia să dau puţin scroll pe Facebook.
De aceea m-am hotărât să nu mai stau să pierd vremea verificând News Feed-ul. Pare simplu, nu? Bineînţeles că nu e. A apărut şi gândul ăla care mi-a zis: „Mă, dar dacă pune cineva ceva interesant acolo? Dacă pierzi un anunţ important sau un update care chiar merită atenţia?”. Ştiam că nu-i niciun bai dacă se întâmplă asta, dar ca să mă conving eu că nu am nimic de pierdut, am hotărât să fac un studiu: am verificat ultimele 100 de posturi din News Feed şi mi-am notat câte-s link-uri, câte sunt poze, câte video şi câte text. Apoi am scris cu câte dintre ele am interacţionat.
Statistica arată aşa:
Link-uri – 48 » am dat click pe un singur link. Era un articol de blog;
Poze – 23 » nicio interacţiune;
Video – 13 » nicio interacţiune;
Text – 16 » am dat like unui singur update.
După câte se poate observa, din 100 de elemente prezente din News Feed-ul meu, am interacţionat cu două (click pe un link şi like unui update). Restul de 98 mi s-au părut pur şi simplu neinteresante.
Acestea fiind zise, de ce aş mai pierde vremea dând scroll pe Facebook, când materialele bune de băgat în seamă sunt atât de puţine? Nu ştiu dacă o să aveţi şi voi răbdare să număraţi 100 de update-uri şi să vedeţi dacă-s folositoare în News Feed-ul vostru, dar eu mi-am demonstrat că, oricum ai lua-o, nu-i mare lucru de văzut acolo. Şi a meritat să pierd timpul numărând şi clasificând update-uri, că am câştigat mult mai mult timp de-acum în colo. Iar dacă un articol va fi într-adevăr bun, va avea atâtea share-uri încât îl vei vedea în capul News Feed-ului (fără să fii nevoit să dai scroll), deci n-ai cum să-l pierzi.
P.S.: Cu ocazia asta mi s-a mai răspuns unei curiozităţi, aceea de a vedea câte link-uri sunt în News Feed-ul meu. Acum ştiu, vreo 48%.
14 Comments
corect, am incetat si eu sa mai fac asta, am blocat chiar si fb-ul din hosts…doar ca sa nu ma mai tenteze…
Eu nu vreau să ajung la metode chiar atât de drastice. :))
Am avut aceeași problema. Prea mult zgomot pe Facebook, prea mult timp pierdut. Intru tot mai rar, mai mult sa imi verific notificarile. Stau vreo 3 minute pe temeline. Scanez repede si daca e ceva ce merita citit , îl arunc in Pocket pentru mai târziu.
Dar ia zi.. :)) Cum e cu Twitterul? Eu acolo ma cam pierd.. Bine, nu se compara informatia de pe T cu ce e pe FB, asta se știe.
În Twitter nu prea dau scroll. Nu ştiu de ce. Aşa m-am obişnuit. :))
Doar FB chat folosesc intens.
Te ţii bine. :D
Mi se pare exagerată inutilitatea news feed-ului din Facebook. Pentru amatori, așa este, o pierdere de vreme; dar după ce înveți să-l folosești, nu e chiar atât de useless. Îți grupezi prietenii în primul rând, punându-i pe fiecare într-o categorie, exemplul meu: Colegi Liceu (100), Colegi de clasă (26), Neamuri (58), Vecini (12), Colegi serviciu (7), etc. Astfel când vrei să dai scroll, nu urmărești news feed de la 2000-5000 de prieteni, ci doar de la persoanele care te interesează, respectiv grupul pe care l-ai selectat. Și începi cu ce e prioritar: Neamurile, Vecinii, Colegii, etc. Apoi dacă faci parte dintr-un grup, afli acolo ce te interesează, domeniul tău de activitate: design, best song (mereu găsești muzică bună din recomandările altora), știri locale, grupul închis al clasei, clubul „tuning” al posesorilor de mașini dintr-o localitate, tot ce te interesează. Un lucru trebuie știut: informația utilă se caută, nu pică din cer. Trebuie să știi cum să cauți ca să nu fie timp pierdut. E adevărat că mulți suntem dependenți de dopamină când suntem pe Facebook și dorim plăcere din orice nimic, dar trebuie într-adevăr să fim și atenți la timp ca să nu ajungem să citim chiar pubela tuturor postărilor idioate. Și hoinăresc și pe Twitter, așa am dat de tweet-ul tău care m-a dus la acest articol: Răspuns! Am avut un news feed chiar așa de idiot de-am ajuns să citesc acest articol?! Eu cred că nu. Și să fiu sincer, n-am avut decât foarte rar un news feed atât de dur ca al tău. Pe mine mă enervează când mă face să distribui tot, nu că n-am ce citi! ;) Numai bine și respect pentru site!
Mulţumesc pentru comentariu! E bună ideea ta cu gruparea prietenilor, dar eu n-am nici răbdare nici timp să fac asta. Cu riscul de a pierde nişte informaţii importante, prefer să nu mai scrollez News Feed-ul deloc. :))
Eu mai accesez doar cateva grupuri inchise.
Da, da. Şi eu îmi iau extrem de multe informaţii din grupuri.
Daca ai tableta, poti incerca si facebook home, desi ultima data cand l-am incercat nu m-a convins, sau o poti utiliza ca al doilea monitor.
Nu am tabletă şi nici două monitoare. Încă. :))
Dar mersi de sfat!
Şi eu sunt pe ansamblu dezamăgit de discrepanţa dintre tam-tam-ul care se face FB şi valoarea derizorie a acestei reţele… sociale?
Din păcate însă, trebuie să vedem dincolo de brand: OAMENII.
Şi aici, hai să fim obiectivi! Reţeaua sunt oamenii care o compun.
Iar cine se află pe lista mea de prieteni, e cu acceptul meu să fie acolo. Şi dacă postează stupidităţi şi lucruri inutile pentru mine, îl şterg pur şi simplu de pe listă. Pentru asta s-a introdus acolo „unfriend” . Da, ştiu, e greu. Mă doare şi pe mine când o fac. Dar cel puţin am conţştiinţa împăcată: i-am oferit şansa să-mi demonstreze ceva. După ce a făcut demonstraţia, decid dacă am greşit. Şi dacă m-am pripit acceptând pe listă pe cineva cu alte orizonturi decât cele care mă fac să fiu fericit, rectific eroarea!
It is THAT simple!
Eu unora le dezactivez funcţia „Show in NewsFeed”. Sunt prieteni din offline care nu publică pe Facebook lucruri din aria mea de interes. Pe ei nu-i scot din listă, dar fac în aşa fel încât să nu-mi apară în NewsFeed ce postează.