Ce-ar fi ca CV-ul tău să fie chiar contul de Facebook?

Citind ieri ce mai zice lumea pe Facebook, am observat în News Feed că Radu Oncescu a început să-şi urce toate diplomele pe imensa reţea de socializare şi să le aranjeze cronologic, în funcţie de momentul în care le-a câştigat.

Mi s-a părut o idee atât de bună, încât am zis că trebuie neapărat să dezbatem mai detaliat situaţia. Ce-ar fi ca CV-ul tău să fie reprezentat de contul de Facebook? Adică să-ţi pui acolo toate diplomele, toate reuşitele, toate abilităţile şi tot ce te-ar putea ajuta să-l convingi pe angajator că tu meriţi funcţia la care ai aplicat.

Facebook-ul, spre deosebire de LinkedIn, are avantajul utilizatorilor activi. Şi LinkedIn-ul are destul de multe conturi în România, dar cred că 90% dintre cei cu un cont acolo, n-au mai intrat de săptămâni bune să vadă ce şi cum. În schimb, pe Facebook, lumea intră zilnic. Ăsta, din punctul meu de vedere, reprezintă un avantaj, pentru că angajatorul, pe lângă faptul că-ţi vede diplomele şi aptitudinile pe contul de Facebook, va vedea şi reacţia prietenilor la ce scrii, sau la ce faci tu, iar asta înseamnă, oarecum, că te pricepi puţin la lucrul cu masele.

Voi ce credeţi, ar putea înlocui contul de Facebook un CV bun?

P.S.: Un alt CV interesant găsiţi pe blogul lui Laurenţiu.

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • zdzero 11 Noi 2012, ora 10:40

  depinde. pe facebook mai apare o poza cu tine de la o petrecere, mai esti taguit intr-un check in dracu stie pe unde si alte chestii care ar putea fi doar o caterinca intre prieteni si nu zic nici ca-i bine, nici ca-i rau, dar n-ai de unde sa stii cum ar putea reactiona un angajator cand vede ca un prieten ti-a lasat comentariu la o poza „erai asa fumat aici ca nici nu puteai sa te ridici :)))”
  Trecand peste asta, daca vreau sa am CV-ul pe facebook ar trebui sa-mi trec la scoala, orasul in care locuiesc si celelalte informatiile personale datele corecte. mie nu-mi place asta. nu-s paranoic, dar momentan pe langa liceul la care chiar merg mai apar si prin alte scoli mai mult sau mai putin ftictive.
  dar nu m-ar mira ca in timp facebook sa iti ofere posibilitatea de a-ti face un cv

  • Cristian Florea 11 Noi 2012, ora 10:53

   Acum depinde şi cum îţi construieşti brand-ul pe Facebook. În cazul meu, comentariile care m-ar putea afecta negativ, n-au ce căuta acolo. Râdem între prieteni şi discutăm diverse chestii, dar pe privat, nu în văzul tuturor.

   Cât despre informaţiile fictive, eu nu mi-am pus aşa ceva şi n-am păţit (încă) nimic. :))

   • zdzero 11 Noi 2012, ora 14:37

    pai nimeni cat de cat decent nu poarta discutii personale in vazul tuturor, dar tot mai scapa o glumita intre prieteni, o poza, un check in, cum ziceam mai sus.
    pe langa informatiile fictive (care-s iar niste glume) mai sunt si cele duplicate. din 31 de colegi de clasa 10 m-au taguit in variante diferite ale aceleasi clase. mi-e si lene sa fac ordine.
    asta-i problema principala: nu poti sa te izolezi complet de ce fac ceilalti oameni pe facebook. si e si aiurea sa-l transformi doar in ceva legat de lucru. nu amestec afacerile cu placerea :))

   • Cristian Florea 11 Noi 2012, ora 16:55

    Eu cred că principala problemă e lenea, nu că nu poţi face ordine. :)) Mie nu-mi apare nimic în timeline până nu dau accept, iar asta face lucrurile foooooarte uşoare. :D

   • ZDZero 12 Noi 2012, ora 08:40

    adevarat. nici mie nu-mi apare nimic pana nu accept, dar tot nu m-as simti confortabil cu cv-ul pe facebook asa cum arata acum. partea buna ar fi ca as avea diplomele la indemana oricand as avea nevoie.

 • Vio 11 Noi 2012, ora 16:59

  E putin cam dubios sa-mi public toate informatile astea, nu-i vorba ca am ceva de ascuns dar efectiv nu cred ca este cazul.

  Daca un angajator (sau potential angajator) vrea sa-mi vada diplomele sa mi le ceara! Furtul de identitate este o problema reala si pana si o maimuta stie sa foloseasca clone brush.

  Sunt multe firme care fac „backround checks” potentialilor angajati, si una e cand angajatorul te vede „natural”, cum te manifesti si interactionezi cu oamenii cand esti in largul tau si alta e cand te vede pregatit de interviu.

  Repet, nu cred ca ajuta foarte mult sa publici astfel de date.

  • Cristian Florea 11 Noi 2012, ora 22:59

   Îmi plac părerile în contradictoriu, să ştii, mai ales cele argumentate, aşa cum este a ta. Mulţumesc pentru feedback!

 • Sergiu Nicola 11 Noi 2012, ora 22:31

  Nu, nu îl poate înlocui şi mi se pare o idee cam aiurea. Dacă vrei să arăţi ceva important în legătură cu abilităţile tale angajatorului, o faci faţă în faţă. Părerea mea.

  • Cristian Florea 11 Noi 2012, ora 23:00

   Total de acord, dar mie şi asta mi se pare o idee bună, totuşi. :D

 • Yamasha 12 Noi 2012, ora 10:51

  Eu mai repede as alege un blog in care sa-mi pun un CV, nu Facebook, retea de socializare care a ajuns sa fie din ce in ce mai urata de lume. Usor, usor, va trece lumea pe alte retele…

  • Cristian Florea 12 Noi 2012, ora 16:57

   Intr-adevar, blogul e mult mai important decat Facebook-ul din punctul asta de vedere. Blogul ramane, dar Facebook-ul s-ar putea sa se duca in curand.

 • Rares Cojocaru (@RaresCojocaru) 12 Noi 2012, ora 15:13

  Totally agree. Era vorba aia: spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti; Acum se adapteaza perfect: spune-mi ce postezi pe facebook ca sa-ti spun cine esti :)

  Contul de facebook ar trebui sa fie, daca nu foarte important, cel putin de luat in calcul in cazul unei angajari, mai ales daca este o companie ce cocheteaza cu 2.0

  • Cristian Florea 12 Noi 2012, ora 17:04

   Cu toate ca Facebook-ul, uneori, nu reflecta absolut deloc persoana care se afla in spate.