Cel mai performant detector subacvatic din lume intră în echipa Salvamont România, alături de alte tehnologii impresionante

Salvamont România beneficiază în premieră națională de unele dintre cele mai performante echipamente de salvare din lume prin intermediul parteneriatului pe care îl are cu Vodafone România. Cele mai recente achiziții marchează o nouă premieră în folosirea tehnologiei și Inteligenței Artificiale pentru salvarea acvatică cu specific montan.

Despre ce e vorba: Vodafone a cumpărat recent pentru Salvamont România o serie de echipamente care ajută la o identificare și salvare mai rapidă a victimelor accidentelor montane. Cu noile echipamente, pot fi explorate mai rapid râurile, lacurile și acumulările de apă din peșteri. Iată despre ce echipamente vorbim:

Detector subacvatic AQUAEYE VODASAFE

Este un aparat mic, compact, revoluționar în domeniu, care folosește un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare pe o rază de 50m sub apă. Folosind inteligența artificială, face diferența între oameni și alte obiecte aflate în apă, marcând poziția exactă a persoanei pierdute, astfel acoperind o suprafață de peste 8000 metri pătrați într-o singură operare.

Poate scana un hectar de apă în 4 minute și funcționează timp de 12 ore de căutare activă cu o singură încărcare. Arată ca în imaginea de mai jos, iar dacă vrei să vezi cum funcționează, am lăsat și un clip ajutător.

Cel mai performant detector subacvatic din lume intră în echipa Salvamont România, alături de alte tehnologii impresionante 1 | Cristian Florea

Aici poți vedea cum funcționează 👇🏻

ROBOT – Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device)

Este un robot operat de către un om cu ajutorul unei telecomenzi speciale. Avantajul lui cel mai mare este faptul că e gata de salvare într-un minut, spre deosebire de bărcile tradiționale, al căror pregătire durează mai mult.

Totodată, este de 6 ori mai rapid față de un salvamar și poate asigura plutirea pentru până la 4 persoane. Operarea se face chiar și de la 1000 m depărtare și e gândit în așa fel încât să poată fi aruncat și din elicopter. Las câteva fotografii mai jos.

Drona Subacvatică

Vorbim despre o dronă subacvatică de calibru industrial, folosită peste tot în lume pentru misiunile de salvare. Poate fi folosită pentru a inspecta până la o adâncime de 150 de metri, are o baterie care-i oferă o autonomie de 5 ore, are lumini, un braț robotic și cameră video cu transmisiune live.

Scubajet

Este un sistem de tracțiune pentru salvator în locurile greu accesibile de sub apă sau în locurile îndepărtate, unde e nevoie de energie și putere suplimentară pentru a ajunge și unde e prea îngust ca să intre o ambarcațiune.

Scubajet-ul este un sistem modular, de tip lego, care permite diferite configurații în funcție de misiune. Are mai multe tipuri de motoare, elice și baterii, plus o mulțime de senzori, care pot arăta temperatura apei, adâncimea unde se află și viteza de deplasare.

Toate dispozitivele de mai sus se traduc direct prin mai multe vieți salvate, pentru că ajută echipa Salvamont România să intervină mai rapid la situațiile dificile din apă, unde fiecare secundă economisită contează enorm.

Mai mult, pe lângă echipamentele de ultimă generație, Vodafone România continuă să ofere și sprijin pentru formarea salvatorilor montani. Cel mai recent exemplu fiind exercițiul „Aquares 2023”, primul stagiu de pregătire profesională a salvamontiștilor români în salvarea acvatică cu specific montan, exercițiu care a avut loc chiar zilele acestea.

În final îți recomand să-ți instalezi pe telefon aplicația Salvamont România. Sper să nu ai niciodată nevoie de ea, dar e bine să fie acolo. De aici o descarci pentru iOS și de aici pentru Android.

(P)

2 Comments

  1. mogu.ro 28 august 2023
  2. Casinopedia 12 septembrie 2023

Leave a Reply