Cele 7 ţigări de-acasă

Mai ştiţi magazinaşul din faţa blocului meu? Astăzi s-a mai întâmplat o trăsnaie. Bine, nu chiar trăsnaie, ci doar un dialog surprins de mine în timp ce stăteam la coadă.

În faţă erau două ţigănci cu un puradel (să fi avut vreo 5 ani). Aşteptau, ca şi mine, să ajungă la casă. La un moment dat, au trecut pe lângă nişte Biskrem Sticks (ştiţi voi, sunt raioanele alea fix înainte să ajungi la casă, care te fac să mai cheltui câţiva lei înainte să ieşi din magazin). Tanti asta mai bătrână, îşi zice în minte: „Fă, nu fi proastă, ia copilului un dulce, că tot ai luat alocaţia acum”, apoi işi face curaj şi, cu un surâs încurajator, zice:

– Mo, vrei de-astea ca ţigara?
Cealaltă tanti, probabil mama copilului (că aia mai bătrână poate era bunica):
– Bă, ia zi, vrei de-astea ca ţigara? (acelaşi surâs încurajator)
Copilul strâmbă din nas
– Da’ ciocolată vrei?

Până la urmă i-a luat două ciocolăţele, asta nu înainte de a pune în coş şi două pungi de „de-astea ca ţigara”.

Acum mă întreb eu: Dacă copilul când e mic asociază nişte dulciuri cu ţigările ca să poată înţelege cum arată, cât va mai dura până când va mânca ţigările propriu-zise?

Lasă un comentariu

12 comentarii

 • Marieta 29 Oct 2010, ora 21:56

  Cele 7 ţigări de-acasă şi ţiganii pe care nu-i va integra nimeni în nici un fel de societate exceptând-o pe a lor.
  Sunt de neasimilat unor reguli. Aaaa, s-ar putea să avem şi noi apucături din astea, dar suntem reformabili. La noi merge şi cu forţa, la ei nu că cică ar fi discriminaţi.

  • Florea Cristian 29 Oct 2010, ora 22:03

   asta ma enerveaza pe mine, ca minoritatile au tot felul de drepturi, iar majoritatea duce lipsa de astfel de lucruri. tiganii nu-si merita drepturile. sa nu generalizam, 99% din tigani nu-si merita drepturile.

   multumesc pentru comentariu!

 • Andrei Heat 30 Oct 2010, ora 11:51

  De acord cu voi, ţiganii tot ţigani vor rămâne, nu se vor putea niciodata integra într-o societate.

  Referitor la post: Chestii de genul se întâmplă zilnic, am văzut puradei de 7-8 ani, erau cam 3 la număr, au intrat în magazin, au luat un pet de bere la 2 litri după care l-au băut pe tot. În aprox. 10 minute nu a mai rămas nimic. La fel şi cu ţîgările.. nu degeaba media vârstei mortalităţii ţiganilor e de 30 – 40 de ani.

  • Florea Cristian 30 Oct 2010, ora 11:57

   sa moara toti, ca si-asa nu aduc decat rau tarii. de obicei nu sunt rasist, dar cand vine vorba de tigani, nu ma mai pot controla.

   P.S.: Multumesc pentru comentariu. Te mai astept pe-aici.

 • Bogdan Anghelina 30 Oct 2010, ora 14:46

  Aici aberezi. Tu nu te prefăceai când erai mic că fumezi folosind diferite obiecte pe post de țigare ? Ei, nu te prefăceai ca nu cumva să ajungi să fumezi cu adevărat ?

  Iar comentariile de mai sus trag mai mult spre țigani de cât spre subiectul discutat. Sunteți rasiști :-) ?

  • Andrei Heat 30 Oct 2010, ora 19:34

   Ei bine, sunt rasist când vine vorba de ţigani. Şi nu, chiar nu mă prefăceam că o fumez o ţigare diferite ‘obiecte’. Nu suport, şi n-am suportat vreodată ţigările.

  • Florea Cristian 30 Oct 2010, ora 19:44

   nu, eu nu ma prefaceam ca fumez cand eram mic, iar mama cand voia sa-mi cumpere stixuri imi zicea, cel mult: „vrei din astea ca niste bete?”. in niciun caz ‘vrei din astea ca niste tigari?’. in plus, am recunoscut ca sunt rasist cand vine vorba de tigani

 • Bogdan Anghelina 30 Oct 2010, ora 20:11

  Voi doi sunteți o excepție însă oamenii pe care îi cunosc eu fac astfel de comparații chiar și din greșeală. Iar oamenii pe care îi cunosc nu sunt toți țigani.

  Pentru ambii: Dacă ești rasist când vine vorba de țigani atunci ai o bilă neagră din partea mea. Spun asta fiindcă sunt țigani (nu ăia care cerșesc ci cei de etnie Romă) care ar putea fii luați ca și model pentru românii voștrii pe care prin „rasismul” ăsta sau cum vreți voi să îi spuneți îi protejați. Oameni cu bune cunoștințe în afaceri și cu școală. Puțin dar există!

  Consider că cei ce asociază țiganii cu cerșetorii, ciorditorii și tipii ăia ce îți fac burlane sau încearcă să te facă la buzunar sunt mai prejos de cât aceștia.

  Părerea mea.

  • Florea Cristian 30 Oct 2010, ora 20:31

   Ai dreptul la opinie si nu te condamn pentru ce-ai zis. Eu n-am spus ca toti tiganii sunt asa. Stiu ca mai sunt si tigani mai romanizati decat romanii, dar ei sunt exceptii. Sunt atat de putini, ca aproape nu se vad. Eu ii urasc pe cei care sunt rai si fura si-s mereu pusi pe cearta, nu pe ceilalti.

 • 92lucia 31 Oct 2010, ora 12:08

  era pe pro tv la un moment dat o stire cum ca unui copil(bebelus) parintii ii dadeau sa fumeze ca sa nu mai planga. plodul era deja dependent