Azi am învățat ce-i aia cianotipie. Nu că aș ști s-o fac, but still :))

Știrea nu e că am învățat eu ce-i aia cianotipie, ci că prietenul Marius Matache lansează albumul Alchimie pe 16 mai, la ora 19:00, la Palatul Național al Copiilor, iar biletele se pot cumpăra de aici, având o reducere de 20% până pe 3 mai.

Și ce legătură are asta cu cianotipia?

Păi are, că asta e metoda prin care a fost făcută coperta albumului lui Make. Cianotipia e o tehnică fotografică de prin 1840, care implică fericianură de potasiu și citrat de fier și amoniu (nici eu nu știu ce înseamnă, dar le-am luat cu copy + paste). Tehnica era folosită atunci pentru a copia documente și schițe arhitecturale sau pentru a crea primele atlase botanice, ilustrate cu frunze și nervuri. Cam așa se face, în caz că ești curios. Iar cum a ieșit coperta albumului poți vedea mai jos.

coperta-alchimie

Ce reprezintă acele triunghiuri? Simbolurile de bază ale alchimiei: aer, apă, foc, pământ. Pentru că Make nu e doar cântăreț, ci și chimist cu acte în regulă. De aici și numele albumului și faptul că a fost folosită chimia la crearea imaginii de pe copertă.

Continuând povestea, Marius Matache a luat experiența pe care a dobândit-o la crearea primului său album (Hoinar prin Piața Matache), și-a sufletcat mânecile și s-a apucat să-l facă pe al doilea, numit, după cum ai văzut deja, Alchimie. Albumul este o poveste cu 11 capitole și este mai mult decât o creație folk (cântată de un om cu o chitară), având și instrumente ca bas, tobe, pian sau chitări electrice, lucruri care îi dau mai degrabă o amprentă retro-rock. Eu am avut ocazia să ascult piesele deja și mi se par foarte, foarte reușite.

Dacă ți-a plăcut povestea Alchimiei și dacă îți place muzica bună, te invit la concertul de lansare, care se anunță excelent. Ai reținut, da? 16 mai 2016, începând cu ora 19:00, la Palatul Național al Copiilor, iar biletele se pot cumpăra de aici, având o reducere de 20% până pe 3 mai.

Leave a Reply