Civilizaţie frate!

Mulţi dintre voi nu cred că ştiau dar, momentan, am „emigrat” din orăşelul meu drac drag pentru a pleca într-un cantonament de pregătire la Sfântu Gheorghe, Judeţul Covasna (sunt plecat de vineri şi mă întorc mâine acasă).

Ei bine, dacă aţi trecut cu bine de clasa a VIII-a ar trebui să ştiţi, dacă nu, aflaţi acum: Covasna este unu dintre judeţele din România cu cei mai mulţi unguri. Bine, mare parte din ei sunt romanizaţi (adică înţeleg şi vorbesc limba română), dar modul de gândire, civilizaţia şi bunăvoinţa le-a rămas în sânge.

Să vă explic acum ce m-a făcut să ajung la concluzia asta:

Se făcea că mă întorc de nu ştiu unde şi că voiam să traversez printr-un loc nemarcat. Nu de alta, dar nu era nicio trecere de pietoni prin apropiere. Sau cel puţin n-o văzusem eu. Dau să trec strada, pac, vad că vine o maşină. Mă opresc. De fapt, nu începusem să traversez bine c-o văzusem.

Nenea şoferu’ şi-a dat seama de intenţiile mele drăceşti de cum m-a văzut şi, când a trecut pe lângă mine, mi-a mulţumit că n-am traversat (a ridicat mâna, ştiţi voi). Băi, deci omu’ ăla m-a lăsat fără cuvinte. Cum naiba să mă vezi că traversez prin mijlocul intersecţiei şi să nu mă claxonezi? Mă aşteptam la un claxon luung şi la nişte înjurături la fel de lungi. Dar de unde? Mi-a mulţumit!

Ungurii sunt ciudat de bine crescuţi şi să mor de nu începe să-mi placă oraşul ăsta. E curat frate! E liniştit, e … tot ce vrei. Cred că am să mă întorc acasă altfel decât atunci când am plecat. Am să învăţ de la cei de aici câte ceva. Şi, deşi sunt conştient de faptul că jungla din Focşani mă va face să revin la ura şi morocăneala cu care am plecat, e bine de ştiut şi de reţinut că am experimentat şi astfel de lucruri.

Acum mă întreb: Dacă ar veni mai mulţi români aici, ar strica oraşul de tot sau ar învăţa de la unguri câte ceva şi am deveni şi noi un popor mai bun?

Tags:

12 Comments

 1. Andreionuţ 25 mai 2009
 2. B 25 mai 2009
 3. Sensio 25 mai 2009
 4. Cristian Florea 25 mai 2009
 5. Andrei M. 25 mai 2009
 6. Marian 25 mai 2009
 7. RedAndBlue 25 mai 2009
  • Andrei 19 octombrie 2009
 8. Sixx 26 mai 2009
 9. Kalin 26 mai 2009
 10. Alex 26 mai 2009
 11. Pensiuni Baile Herculane 27 mai 2009

Leave a Reply