Alarmă pentru atunci când cineva îți scoate telefonul de la încărcat
Ce e secțiunea Other din iPhone Storage și cum eliberezi acel spațiu
Acum vreo lună de zile au apărut câteva articole pe blogurile de social media din străinătate care spuneau că au sesizat o funcție nouă în anumite videouri de YouTube – aceea de a împărți clipurile de pe YouTube în capitole. Ei bine, la vreo două săptămâni după, YouTube a anunțat că funcția e disponibilă pentru toată lumea, așa că hai să vedem ce este, cum o folosești și de ce ar trebui să o folosești.
Ce sunt capitolele la clipurile de pe YouTube
Capitolele sunt o împărțire a clipului în mai multe părți, în funcție de ceea ce urmează să se întâmple în clip. Spre exemplu, așa arată împărțirea pe capitole la cel mai recent clip de pe canalul meu de YouTube.
După cum poți vedea, bara aia de jos din clip se întrerupe din când în când marcând începerea unui nou capitol. Lângă timpul scurs din clip scrie numele capitolului curent (Intro, în cazul nostru), iar dacă miști mausul pe acea bară, vezi numele celorlalte capitole.
Bineînțeles, funcționează la fel de bine și de pe mobil:
Cum împarți clipurile de pe YouTube în capitole
Chestia asta e foarte simplă, dar o să-ți ocupe niște timp în plus. Ca să generezi capitole în clipurile tale pe YouTube e de-ajuns să scrii în descrierea clipului numele capitolelor, alături de momentele lor de începere.
Cam așa arată capitolele din clipul de mai sus:
Practic, va trebui să scrii în descrierea clipului capitolele folosind umătoarea formulă:
- pentru clipuri mai mici de o oră: minut:secundă Numele Capitolului
- pentru clipurile mai mari de o oră: oră:minut:secundă Numele Capitolului
Trebuie să fii atent la două lucruri aici:
- primul capitol trebuie să înceapă cu 00:00. Dacă nu pui 00:00 în lista de capitole, ele nu vor fi activate pentru clipul respectiv. Îl poți numi Intro, așa cum am făcut-o eu, sau îl poți numi cum vrei tu. Al doilea capitol poate începe de la 00:01, dacă vrei, dar e important ca primul să fie trecut cu 00:00;
- trebuie să ai minimum trei capitole. Dacă vrei să-ți împarți clipul în mai puțin de trei capitole, clipul nu va mai fi împărțit așa cum ai văzut în print screen-urile de mai sus.
Pot fi generate capitole și pentru clipurile mai vechi? Dap, poți face asta fără niciun fel de problemă. Eu chiar am de gând să-mi petrec niște ore ca să reiau clipurile mai importante de pe canal și să adaug capitole pentru fiecare.
De ce să generezi capitole pentru clipurile tale de pe YouTube
Primul motiv și, probabil, cel mai important, este faptul că cei care se uită la clipul tău pot sări mai ușor în anumite părți din clip de care sunt interesați.
Iar dacă te gândești că arătându-le capitole îi faci să nu se mai uite la tot clipul, cred că gândirea asta e puțin greșită: oamenii au atât de mult conținut la dispoziție pe internet încât dacă nu le faci mai ușoară navigarea, ei vor merge să se uite la altcineva. Și dintre a pierde un vizitator care n-are răbdare să treacă de intro și a avea o vizualizare de la aceeași persoană, doar pentru că se poate uita doar la părțile care o interesează, cred că e mai bine să alegi varianta cu uitatul la părțile care o interesează.
Iar cei care chiar vor să vadă clipuri de YouTube cap-coadă oricum vor face asta în continuare.
În ceea ce privește clipurile mele, cu trucuri pentru diverse lucruri din tehnologie, sunt multe situații în care privitorul ajunge la un truc pe care-l știe deja și în loc să mă asculte vorbind despre ceva ce cunoaște, i-ar fi mai ușor să treacă direct la următorul truc.
Al doilea motiv pentru care ar fi bine să împarți clipurile în capitole este și pentru că Google va începe să arate în rezultatele căutărilor doar anumite capitole din clipuri. Practic, din punct de vedere SEO, mai câștigi niște puncte în plus făcând asta.
Dar e important să-ți gândești foarte bine numele capitolelor, astfel încât să poată fi indexate și să însemne ceva. Spre exemplu, când Google va implementa această opțiune la toată căutările, iar cineva va căuta „Ce păstrează iPhone-ul în Other”, ar putea să-i arate capitolul 1 din clipul de mai sus, pe care l-am numit fix așa.
Astfel, eu câștig o vizualizare, iar Google reușește să-i ofere omului fix informația pe care a căutat-o.
Cred că această împărțire pe capitole va schimba foarte mult, în timp, felul în care consumăm conținut video pe YouTube (mai ales în categoria tehnologie sau do it yourself) și probabil peste câțiva ani nu ne vom mai uita la prea multe clipuri care nu sunt împărțite pe capitole, că o să simțim că pierdem prea mult timp cu ele.
Bineînțeles, asta nu prea se aplică în categoria entertainment, pentru că nu poți împărți o glumă pe capitole, nu? Dar ar putea fi extrem de utilă la concertele înregistrate și urcate pe YouTube, că vei putea asculta doar piesele care îți plac, dacă vrei.
Așadar, dacă ești creator de conținut pe YouTube, îți recomand să te gândești dacă videourile pe care le faci pot fi împărțite pe capitole și dacă da, să începi să folosești această funcție. Sigur vei câștiga mai mult teren comparativ cu cei care vor începe să facă asta peste 6 luni, 1 an sau 2 ani. 😁
Iar ca să-ți fie simplu să stabilești capitolele, recomandarea mea e s-o faci pe măsură ce editezi clipul. Nu ți-e greu ca în timpul editării să notezi undeva, orientativ, minutul și numele capitolului. Apoi, după ce ai terminat de editat, poți doar să verifici dacă s-a mai schimbat ceva la fiecare minut notat în parte, ca să nu fii nevoit să te uiți din nou la tot clipul doar pentru a nota capitolele.
A, iar dacă n-ai făcut asta deja, te invit să te abonezi la newsletterul acestui blog. În fiecare săptămână trimit o serie de link-uri cu noutăți din social media. S-ar putea să-ți placă. 👍🏼
3 Comments
[…] – Cum împarți clipurile de pe YouTube în capitole și de ce să faci asta […]
[…] YouTube adaugă capitole în clipuri. Am început și eu să pun structura în clipurile vechi și populare. […]
[…] YouTube adaugă capitole în clipuri. […]