Configurare router Tenda wireless

Dacă ai un router Tenda și vrei să-l configurezi, ai ajuns unde trebuie, pentru că în acest articol vei afla cum se face o configurare router Tenda pas cu pas. Nu vei fi nevoit să conectezi routerul la laptop prin cablu, ci vei putea face totul wireless, direct de pe telefon, tabletă sau laptop.

Eu folosesc un router Tenda de mai bine de 3 ani de zile, timp în care l-am testat pe mai multe tipuri de conexiuni și l-am configurat în mai multe moduri, deci dacă după ce citești acest articol mai ai întrebări legate de vreo setare a router-ului Tenda, te rog să-mi spui într-un comentariu. Dar hai să trecem la treabă.

Pasul 1: Conectarea corectă a cablurilor la un router Tenda

Când vine vorba despre configurarea routerelor, fiecare pas pe care îl faci este extrem de important, pentru că un singur pas greșit ar putea face ca internetul să nu funcționeze. Așadar, e important să conectezi cablurile cum trebuie încă de la început.

Astfel, trebuie să introduci cablul de rețea în portul WAN al router-ului Tenda. În cazul routerului meu, acel port are o umplutură albastră, iar sub el scrie Internet. Celelalte porturi au umplutură galbenă, iar sub ele scrie Lan 1, Lan 2, Lan 3, Lan 4.

Pentru tine e important ca acel cablu care iese din router-ul furnizorului de internet să intre în portul Internet (sau WAN, pe anumite routere).

După ce ai conectat cablul, bagă routerul în priză, pornește-l, apoi așteaptă 1 – 2 minute ca el să-și pornească toate funcțiile.

Pasul 2: Conectarea la rețea

După ce a pornit routerul, trecem la pasul următor de configurare router Tenda și anume conectarea la rețea. Vei vedea că a apărut o rețea WiFi care conține numele Tenda. Găsești numele exact al rețelei și parola de conectare pe spatele routerului.

Va trebui să te conectezi la rețeaua de pe spatele routerului ca să poți începe procesul de configurare router Tenda.

După ce te-ai conectat la rețea, deschide orice browser de internet (Chrome, Safari, Firefox, Edge etc.) și accesează site-ul tendawifi.com. Internetul nu funcționează încă, dar acest site te va redirecționa către panoul de configurare.

Când accesezi site-ul, ți se va cere un username și o parolă. Username-ul este admin, iar parola este tot admin, asta dacă nu a modificat-o altcineva înaintea ta (în cazul în care ai cumpărat router-ul la mâna a doua sau l-a folosit vreun prieten înainte).

Dacă nu funcționează username-ul și parola, cel mai bine e să resetezi routerul la setările din fabrică. Pentru a face acest lucru, ia o scobitoare și, în spatele routerului, apasă pe acel buton mic pe care scrie Reset timp de 10 – 15 secunde. Routerul va șterge automat toate configurările anterioare și-l vei putea folosi ca nou.

Configurare router Tenda Wireless

Dacă nu e nevoie de resetare, după ce introduci username-ul și parola va începe un așa-numit Quick Setup Wizard și va trebui să dai click pe Start. Routerul va încerca să înțeleagă ce tip de conexiune ai și va încerca să se seteze automat în funcție de acel tip de conexiune, deci nu e nevoie de foarte mare efort din partea ta, iar dacă urmezi pașii ar trebui ca totul să funcționeze conform planului.

Totuși, dacă routerul identifică faptul că ai o conexiune de tip PPPoE, îți va cere un username și o parolă de conectare la internet.

În general, acele date de logare se află scrise în contractul pe care îl ai cu furnizorul de servicii de internet, deci aruncă o privire peste contract ca să identifici datele de logare. Dacă nu ai acces la contract, poți suna la serviciul de relații cu clienții și îți vor dicta sau trimite prin SMS datele de logare.

Pasul 3: Configurarea rețelei WiFi

Dacă totul funcționează cum trebuie, pasul următor în procesul de configurare router Tenda este să setezi ce nume vrei tu la rețeaua WiFi și ce parolă dorești, ca să nu mai depinzi de cele notate pe spatele routerului.

Așa că mergi din nou pe tendawifi.com, dă click pe meniul WiFi Settings și apasă pe WiFi Name & Password.

Îți va apărea un ecran asemănător cu cel din imaginea de mai jos, iar tot ce ai de făcut se să scrii acolo ce nume de conexiune și ce parole dorești pentru rețelele tale WiFi.

Configurare router Tenda wireless - Setare router Tenda

După cum vezi, sunt două rețele de setat, una de 2.4 GHz, iar cealaltă de 5 GHz. E important să le lași pe amândouă activate, pentru că cea de 5 GHz este mai rapidă, dar sunt și dispozitive mai vechi care nu suportă acest tip de rețea, așa că vor vedea pe listă doar rețeaua de 2.4 GHz.

De fiecare dată când poți, îți recomand să te conectezi doar la cea de 5 GHz, dar dacă ai laptopuri sau telefoane mai vechi care nu suportă această frecvență, va trebui să te conectezi cu ele la rețeaua de 2.4 GHz, care va merge puțin mai lent.

Concluzii configurare router Tenda

După cum vezi, procesul de setare router Tenda este destul de simplu și intuitiv. Totuși, dacă întâmpini probleme sau ai nevoie de ajutor suplimentar la configurare, te invit să-mi spui acest lucru printr-un comentariu și voi încerca să-ți răspund în cel mai scurt timp posibil. 😁

Vezi și:

26 Comments

 1. Catalin Ovidiu Pop 9 noiembrie 2020
  • Cristian Florea 10 noiembrie 2020
   • Roxana Gorgan 29 decembrie 2020
   • Cristian Florea 4 ianuarie 2021
 2. Cosmin Barla 4 decembrie 2020
 3. Theodora D 17 decembrie 2020
  • Cristian Florea 18 decembrie 2020
 4. Andrei Mihnea 27 aprilie 2021
 5. Daniel 1 decembrie 2021
  • Cristian Florea 13 decembrie 2021
  • dan 18 decembrie 2021
 6. Gigi 19 decembrie 2021
 7. Dana Stelea-Vladut 30 decembrie 2021
 8. Adi 10 ianuarie 2022
  • Cristian Florea 10 ianuarie 2022
 9. Loris 26 februarie 2022
  • Cristian Florea 28 februarie 2022
 10. gheghea mihai 3 mai 2022
 11. Elena 9 august 2022
 12. DAN 24 octombrie 2022
 13. Sebastian 1 decembrie 2022
 14. daniel 16 decembrie 2022
 15. daniel 16 decembrie 2022
 16. Mazilu ionel 23 ianuarie 2023
 17. Petre Liviu Ionuț 25 martie 2023
 18. Monica 2 aprilie 2023

Leave a Reply