Cum a început povestea mea cu vinul. Și un concurs fain

La 14 kilometri de Focșani, dacă mergi spre nord-vest, vei ajunge la Odobești, un oraș care găzduiește una dintre cele mai importante crame din România: Beciul Domnesc. Este o clădire Monument Istoric, construită în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Istoria spune că un moment important în revitalizarea clădirii este prin 1834, când domnitorul Mihai Sturza a intrat în posesia a 200 de hectare de viță de vie devenind, astfel, și proprietarul ruinelor cramei de piatră Beciul Domnesc. A fost renovată și consolidată, apoi a servit ca un loc perfect pentru învechirea vinului.

În 1990, Beciul Domnesc a devenit proprietatea companiei care astăzi este cunoscută drept Vincon România. Ei au renovat-o din nou și i-au redat atât strălucirea, cât și scopul, devenind locul perfect pentru învechirea vinurilor lor, dar și singura cramă de acest fel din România. Acum adăpostește 100.000 de sticle de vin, care sunt pregătite ca timpul să-și pună amprenta asupra lor.

Povestea mea cu vinul a început acum vreo 5 ani, când cei  de la Vincon au organizat o vizită la Beciul Domnesc pentru bloggerii din Vrancea. A fost pentru prima dată când am pășit într-o cramă, dar a fost și momentul în care am început să înțeleg și să apreciez vinul.

Atunci am înțeles cât de important e să ții o sticlă de vin într-un loc ferit de soare,  spre exemplu. Sau cât de mult contribuie temperatura constantă și aerisirea corespunzătoare la învechirea sticlelor de vin. Atunci am participat și la prima mea degustare de vin și am învățat lucruri de bază legate de vin, de la cum să ții corespunzător un pahar de vin în mână, la cum să apreciezi mirosul sau felul în care vinul se întinde pe margea paharului.

Înțelegându-i povestea, istoria și munca din spate, am început să apreciez vinul mai mult, iar de atunci folosesc vinul ca prilej de a marca momente pe care le consider eu importante.

Recent, cei de la Vincon au lansat platforma unCaracterAparte.ro, un loc prin intermediul căruia te invită să descoperi povestea din spatele vinurilor pe care le produc, dar și să te oprești pentru un moment și să te gândești de câte ori un pahar de vin a completat un moment important pentru tine.

Mai mult, pe site găsești și un concurs cu un sistem foarte fain de gamification. Dacă descoperi cele 12 sticle de vin ascunse prin Beciul Domnesc, poți câștiga diverse premii. Mie mi-au trebuit vreo 10 minute să le găsesc pe toate. :D Detalii sunt aici.

beciul domnesc - vinul și crama

Tags:

Leave a Reply