Cum să-ţi îmbunătăţeşti stilul de scris

cum sa-ti imbunatatesti stilul de scrisDe când m-am apucat de blogging am căutat tot felul de metode cu ajutorul cărora să-mi dezvolt stilul de scris. Uitându-mă peste articolele din 2008, îmi dau seama că încercările mele n-au fost zadarnice. Nu scriu nici acum extraordinar de bine (ce-i drept, n-am fost niciodată cel mai priceput la orele de limba română), dar evoluţia înseamnă că fac ceva bine, totuşi.

Am să încerc să explic mai jos ce-am făcut eu ca să-mi îmbunătăţesc stilul de scris, apoi am să vă rog şi pe voi să-mi spuneţi, dacă vreţi, ce-ar mai fi de făcut ca să mă dezvolt în zona asta.

1. Am încercat să citesc mult

În liceu nu-mi plăcea să citesc, mai ales când venea vorba de cărţile impuse de programa şcolară. În schimb, am început să citesc altele doar pentru a-mi perfecţiona articolele. Aşa a început să-mi placă să citesc. Se pare că vorba „Pofta îţi vine mâncând” se aplică şi la cărţi.

2. Am încercat să scriu în stiluri diferite

Blogging-ul presupune scriere subiectivă, dar de multe ori am scris texte obiective (nepublicate, ce-i drept), doar ca să văd dacă pot şi aşa. Apoi am încercat să fac o diferenţă între cele două stiluri, ca să pot să-l perfecţionez pe cel pe care-l folosesc cel mai des.

3. Am încercat să scriu articole pentru un ziar

N-am refuzat ocazia de scrie în Ziarul de Vrancea despre învăţământul românesc. Nu pentru că mi-ar fi plăcut să dezbat subiectul acesta, ci pentru că a reprezentat pentru mine un test foarte important. Nu ştiu cât de bine mi-a ieşit, dar am făcut tot posibilul să fie un text demn de ziar.

4. Am încercat să scriu din perspective diferite

Am scris la un moment dat câteva texte din perspectiva unui copil de 8 sau 10 ani. Nici pe astea nu le-am publicat, dar le-am scris ca să văd dacă pot face asta şi ca să-mi depăşesc puţin limitele. Uşor n-a fost, dar a meritat efortul.

5. Am ieşit din zona de confort de fiecare dată când am avut ocazia

Dacă se ivea ocazia să scriu despre un subiect la care nu mă pricepeam, încercam s-o fac. Nu ieşeau articole extraordinare, dar erau destul de bune încât să nu mă fac de râs. Am profitat de fiecare ocazie ca să învăţ lucruri noi şi am încercat să fac în aşa fel încât să pot scrie pentru aproape orice.

Nu pot spune că excelez în vreun domeniu, dar toate exerciţiile de mai sus m-au ajutat să pot scrie mai bine pe blogul personal. Ce urmează? Aplicarea celor 5 paşi de mai sus tot mai des.

Voi ce faceţi ca să vă îmbunătăţiţi stilul de scris?

Tags:

2 Comments

  1. Yamasha 15 februarie 2013

Leave a Reply