5 curiozități despre laptopuri și istoria lor

Te-ai întrebat vreodată când a apărut primul laptop din lume? Sau de unde vine termenul de „Ultrabook”? În stilul #casăștiți, o să-ți spun în rândurile ce urmează câteva curiozități despre laptopuri. Fără alte introduceri, hai să începem:

1. Prima încercare de construire a unui laptop aparține celor de la Xerox, care în 1976 au produs un calculator portabil numit Xerox NoteTaker. Acesta avea un RAM de 128 kb și un procesor de 1 MHz. Costurile de producție ajungeau la 50.000 de dolari, motiv pentru care produsul a rămas doar în stadiul de prototip, fiind create doar 10 astfel de calculatoare;

curizități despre laptopuri - primul laptop din lume
Osborne 1. Foto: wikipedia.com

2. Primul calculator portabil care a avut succes în rândul consumatorilor este Osborne 1, un laptop care cântărea 11 kilograme și costa 1.795 de dolari. Avea un monitor de 5 inchi (cam cât un telefon al zilelor noastre), două floppy disk-uri, 64 kB de memorie RAM și procesor de 4 MHz.

Din păcate, compania Osborne a intrat în insolvență la 3 ani după înființare. Se spune că n-au mai reușit să mai vândă Osborne 1 după ce au fost lansate niște zvonuri care spuneau că pregătesc următorul model de laptop, iar oamenii îl așteptau pe acela. Neavând vânzări, au fost nevoiți să închidă compania.

3. Termenul de Ultrabook a apărut în 2011, ca o marcă înregistrată Intel, pentru laptopurile ultraportabile. Practic, termenul este o alăturare a cuvintelor „ultraportabil” și „notebook”.

Intel a făcut atunci o serie de procesoare foarte inteligente, de dimensiuni mici și a impus niște standarde care, dacă erau respectate de producătorii de laptopuri, le permitea să-și numească produsele „Ultrabook”. Spre exemplu, în 2011, un ultrabook era un laptop care avea o grosime de maximum 21 mm, iar bateria trebuia să țină cel puțin 5 ore.

Ulterior, cu fiecare variantă nouă de procesor lansată de Intel, creșteau și standardele pe care trebuiau să le respecte producătorii de laptopuri pentru a-și putea numi produsele „Ultrabook”. Unii dintre cei care au reușit să țină pasul cu standardele impuse de Intel sunt cei de la Asus, care au lansat în 2011 gama Zenbook și pe care au actualizat-o constant cu laptopuri din ce în ce mai performante. O listă a produselor lor actuale poate fi accesată aici.

4. Conform unui studiu Statista, în 2017 s-au vândut 161 de milioane de laptopuri la nivel mondial. În același timp, au fost vândute doar 97 de milioane de Desktop PC’s. E clar că oamenii au din ce în ce mai puține motive să-și cumpere un Desktop PC. :D

5. În fiecare săptămână se pierd sau se fură aproximativ 12.000 de laptopuri în aeroporturile din Statele Unite, conform unui studiu efectuat de Ponemon Institute.

Asta așa, #casastiti. :D

Tags:

5 Comments

  1. Mihai Butuc 8 august 2018
    • Cristian Florea 8 august 2018
    • Andrei Alexandru 8 august 2018
  2. Mihai 9 august 2018
  3. Moș Tăgârță 13 august 2018

Leave a Reply