Dacă eu nu pot, ţie sigur n-o să-ţi iasă

Azi mi-au venit nişte vizitatori de pe Softpedia. O doamnă în vârstă de 60 de ani şi-a cumpărat un Smart TV şi nu ştia cum să-l lege la internet, motiv pentru care a hotărât să întrebe pe un forum ce şi cum. Unul dintre utilizatorii Softpedia, i-a dat link spre tutorialul meu despre cum să-ţi transformi laptopul într-un router wireless şi aşa am descoperit discuţia.

La un moment dat, printre comentatori, apare un domn care-i spune femeii că ar trebui să găsească pe cineva priceput care să-i rezolve problema. Mai adaugă şi: „nici eu care sunt mai tanar si sa zicem mai aproape de tehnica asta nu mi-ar fi usor sa ma descurc”.

Şi am fost curios să văd ce vârstă are domnul, de e mai apropiat de tehnologie şi nu se descurcă. Şi de e în măsură să le spună altora că nu sunt în stare să rezolve problemele tehnice.

Domnul are 45 de ani, adică nu e vreun puştan care a crescut odată cu tehnologia şi nu are răbdare să explice cum se rezolvă o problemă.

Nu înţeleg de ce avem mereu tendinţa de a ne băga în discuţii care nu ne privesc şi, pe deasupra, să încercăm să-i şi facem pe ceilalţi să se simtă incompentenţi. Doamna de 60 de ani a fost singură în stare să-şi facă un cont pe forum şi să întrebe cum rezolvă problema. Nu cred că n-o să fie în stare să-şi conecteze televizorul la internet, dacă i se explică cum trebuie. În plus, dacă tu, nene de 45 de ani, nu te pricepi la a face o asemenea conexiune, de unde ştii cât de greu e de făcut, ca să-i spui doamnei că n-o să reuşească singură?

Într-adevăr, metoda simplă e să rogi pe cineva să-ţi facă, dar dacă doamna ar fi preferat metoda asta, nu ar mai fi încercat să întrebe pe forum cum se face.

Şi cu ocazia asta mi-am amintit de scena de mai jos şi de faptul că trebuie neapărat să revăd The Pursuit of Happiness.

Discuţia de pe forum e aici, în caz că sunteţi curioşi.

Lasă un comentariu

6 comentarii

 • Yamasha 27 Ian 2014, ora 21:56

  Probabil ca a avut mult timp liber acea doamna.
  Eu as fi lasat specialistul sa se ocupe. Ar trebui sa ne dezobisnuim de romanesme. Ar trebui sa ne axam pe un lucru, sa-l facem bine, sa fim oarecum perfectionisti, iar meseriasul, din orice domeniu sa faca ce are de facut. Oricum ar fi, are mult mai multa experienta fata de acea persoana.

  • Cristian Florea 28 Ian 2014, ora 10:58

   Da, asta aşa e, dar mi se pare corect şi să-l laşi pe om să încerce singur. Dacă ne bazăm doar pe meseriaşi, n-o să ştim niciodată cum să ne descurcăm în cazul în care el nu e prin preajmă.

 • Camelia 28 Ian 2014, ora 07:32

  Doamna trebuie apreciata pentru ca vrea sa invete permanent. Daca cei mai multi dintre noi ar proceda la fel si societatea ar evolua. Poate nu e specialist acum, dar daca va deveni mai ales datorita curiozitatii sale? Imaginea de pensionara telenovelista nu-i chiar cea ma incantatoare…. Mi-ar placea ca atitudinea doamnei sa fie a cator mai multi concetateni de-ai nostri.

 • Alina 28 Ian 2014, ora 10:18

  Ce usor e sa iti dai cu impresia si sa te dai cel mai stiutor, cand habar nu ai…
  Nu inteleg oamenii astia…

 • Gabi Udrescu 28 Ian 2014, ora 20:22

  Never ever ever ever in your entire life feed the trolls on softpedia! Era o comunitate misto candva…