Dar ce, ţi-e ruşine cu munca ta?

Munca … e ca berea. Începi s-o cunoşti la adolescenţă şi totul se termină când ţi-o interzice doctorul. Şi atitudinea ta faţă de muncă e aceeaşi ca şi cea faţă de bere; mai ales acum, când eşti la o vârstă la care tre’ să fii cel mai tare din parcare, să fii şmecher prost şi să (ştie lumea că) stai acasă, că nu faci nimic şi totuşi că ai banii tăi frate. Cam aşa stă treaba şi cu berea: că nu prea îţi vine s-o bei în public, sau alături de cineva pe care nu-l cunoşti dar în ochii căruia vrei să dai bine, dar totuşi o consumi, şi-o faci cu regularitate dacă stau bine să mă gândesc.

Eu nu-i înţeleg pe oamenii cărora le este jenă să recunoască faptul că s-au angajat. Fie că e slujbă pe timp de vară, fie una obositoare sau plătită prost, e slujbă şi nu trebuie să te simţi naşpa din cauza asta. Măcar faci ceva ca să-ţi câştigi existenţa şi nu-i mai baţi pe ai tăi la cap să-ţi dea bani pentru a-ţi satisface toate dorinţele adolescentine. Nu-i o ruşine să munceşti, cum nu e o ruşine să recunoşti că nu depinzi numai de părinţi chiar dacă ai doar puţin peste 15 ani. Nu vă înţeleg fraţilor!

Iar acum, că tot e moda cu blogurile şi că tot vorbeam despre muncă, putem spune cu mâna pe inimă că şi blogging-ul este tot un fel de muncă. De multe ori fără avantaje financiare, dar tot muncă e. Că doar articolele nu se scriu singure, iar vizitatorii nu citesc pagini goale. Aici intervine aceeaşi ruşine. Văd tot mai des persoane care comenteză pe blogurile „granzilor” lăsând câmpul URL necompletat (totuşi, specificând că au blog dar nu-l arată şi altora).

De ce o fac v-aţi întrebat vreodată? Le este ruşine cu textele lor! Dar aşa, în stil barbar! Alţii deja trec la extrem şi îşi ţin blogul atât de ascuns, încât nu vor ca rudele, colegii sau prietenii să afle de el pentru că (au ei impresia) consecinţele pot fi drastice.

Acum urmează întrebarea: de ce îţi mai faci blog dacă nu vrei să afle nimeni despre el? Dacă tot îţi place să scrii dar să nu vadă nimeni, de ce n-o faci în Word sau Notepad? Tot scris e că doar te exprimi la fel, plus că nu mai trebuie să te ascunzi. Că cine îţi citeşte ţie câcaturile din PC?

Cred că e o prostie să-ţi fie ruşine cu munca ta, atât în viaţa de blogger cât şi în cea reală (offline). Adică, înţeleg că poate nu scrii bine sau nu îşi imagina cineva vreodată că vei munci pentru bani, dar cu ce i-ar deranja pe cei din jur chestia asta? Dacă o să comentezi pe un blog mare iar respectivul va citi un articol de-al tău şi va vedea că n-ai talent crezi că îţi va spune ceva? E locul în care tu te desfăşori, iar el va respecta asta. Va închide pur şi simplu tabul cu blogul tău şi va trece la următorul. Nu te va înjura, nu te va insulta şi nu te va arăta cu degetul.

Ar fi bine să nu mai fii atât de frustrat şi să nu-ţi mai ascunzi munca pentru că n-ai nimic de pierdut în toată chestia asta, crede-mă!

13 Comments

 1. Serginho 13 iulie 2009
 2. unu vechi 13 iulie 2009
  • Cristian Florea 13 iulie 2009
 3. fLn 13 iulie 2009
 4. 92lucia 13 iulie 2009
 5. Madalina 13 iulie 2009
 6. Lungu Alin 13 iulie 2009
 7. Dodo 13 iulie 2009
 8. mace 13 iulie 2009
 9. Alexander 13 iulie 2009
 10. Alexander 13 iulie 2009
 11. Radu 13 iulie 2009
 12. Perfu 15 iulie 2009

Leave a Reply