Dar ce, ţi-e ruşine cu munca ta?

Munca … e ca berea. Începi s-o cunoşti la adolescenţă şi totul se termină când ţi-o interzice doctorul. Şi atitudinea ta faţă de muncă e aceeaşi ca şi cea faţă de bere; mai ales acum, când eşti la o vârstă la care tre’ să fii cel mai tare din parcare, să fii şmecher prost şi să (ştie lumea că) stai acasă, că nu faci nimic şi totuşi că ai banii tăi frate. Cam aşa stă treaba şi cu berea: că nu prea îţi vine s-o bei în public, sau alături de cineva pe care nu-l cunoşti dar în ochii căruia vrei să dai bine, dar totuşi o consumi, şi-o faci cu regularitate dacă stau bine să mă gândesc.

Eu nu-i înţeleg pe oamenii cărora le este jenă să recunoască faptul că s-au angajat. Fie că e slujbă pe timp de vară, fie una obositoare sau plătită prost, e slujbă şi nu trebuie să te simţi naşpa din cauza asta. Măcar faci ceva ca să-ţi câştigi existenţa şi nu-i mai baţi pe ai tăi la cap să-ţi dea bani pentru a-ţi satisface toate dorinţele adolescentine. Nu-i o ruşine să munceşti, cum nu e o ruşine să recunoşti că nu depinzi numai de părinţi chiar dacă ai doar puţin peste 15 ani. Nu vă înţeleg fraţilor!

Iar acum, că tot e moda cu blogurile şi că tot vorbeam despre muncă, putem spune cu mâna pe inimă că şi blogging-ul este tot un fel de muncă. De multe ori fără avantaje financiare, dar tot muncă e. Că doar articolele nu se scriu singure, iar vizitatorii nu citesc pagini goale. Aici intervine aceeaşi ruşine. Văd tot mai des persoane care comenteză pe blogurile „granzilor” lăsând câmpul URL necompletat (totuşi, specificând că au blog dar nu-l arată şi altora).

De ce o fac v-aţi întrebat vreodată? Le este ruşine cu textele lor! Dar aşa, în stil barbar! Alţii deja trec la extrem şi îşi ţin blogul atât de ascuns, încât nu vor ca rudele, colegii sau prietenii să afle de el pentru că (au ei impresia) consecinţele pot fi drastice.

Acum urmează întrebarea: de ce îţi mai faci blog dacă nu vrei să afle nimeni despre el? Dacă tot îţi place să scrii dar să nu vadă nimeni, de ce n-o faci în Word sau Notepad? Tot scris e că doar te exprimi la fel, plus că nu mai trebuie să te ascunzi. Că cine îţi citeşte ţie câcaturile din PC?

Cred că e o prostie să-ţi fie ruşine cu munca ta, atât în viaţa de blogger cât şi în cea reală (offline). Adică, înţeleg că poate nu scrii bine sau nu îşi imagina cineva vreodată că vei munci pentru bani, dar cu ce i-ar deranja pe cei din jur chestia asta? Dacă o să comentezi pe un blog mare iar respectivul va citi un articol de-al tău şi va vedea că n-ai talent crezi că îţi va spune ceva? E locul în care tu te desfăşori, iar el va respecta asta. Va închide pur şi simplu tabul cu blogul tău şi va trece la următorul. Nu te va înjura, nu te va insulta şi nu te va arăta cu degetul.

Ar fi bine să nu mai fii atât de frustrat şi să nu-ţi mai ascunzi munca pentru că n-ai nimic de pierdut în toată chestia asta, crede-mă!

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • unu vechi 13 Iul 2009, ora 05:15

  Deci decat sa ne tot iei cu posturi aiurea…in care explici probleme generale care 100% mai sunt si pe alte posturi…lasa-te de site-uri si te angajeaza pe timp de vara ca ospatar…Daca tot erai tu „smecher” in ale web-ului cum pretinzi tu „că şi blogging-ul este tot un fel de muncă.” aveai PageRank >= 4 dar nu 3. Oricum stiu ca nu o sa postezi comentariul asta dar iti zic asa din bun simt! Dute tare…

  • Grim_Cris 13 Iul 2009, ora 11:28

   @unu vechi, iubesc optiunea asta de la WordPress cand dai click pe IP si te duce la toate comentariile aceleiasi persoane. Spui de PR-ul meu dar daca ma uit la site-ul tau te jocuri, ai PR2. Ideal ar fi sa te uiti in gradina ta, apoi sa discuti despre a altuia.

   In plus, sa pretind eu ca „blogging-ul e un fel e munca” si sa nu fie adevarat, iar tu sa fii sanatos si ma simt implinit. Si nu, n-am sa ma las de site-uri pentru ca asa zici tu, nu-ti face aluzii.

   And look at me, ti-am aprobat comentariul! In your face!

 • Serginho 13 Iul 2009, ora 04:52

  http://serginho.info/m-am-angajat/
  Am scris pe blog, nu mie rusine ca lucrez.

  Un articol similar cu al tau
  http://www.serginho.info/numai-rasfatati-copiii/ :)
  .-= Ultimul articol al lui Serginho – Vreau în armată! =-.

 • fLn 13 Iul 2009, ora 09:20

  Mie nu mmie rusine, lucrez , pe 15 iau salariul….deci NU MIE RUSINE SA LUCREZ!!!:)
  .-= Ultimul articol al lui fLn – Panasonic Lumix =-.

 • 92lucia 13 Iul 2009, ora 10:59

  In legatura cu scrisul in Word…
  Inainte sa am blog scriam pe hartie si era ciudat ca nu prea puteam cere parerea multor persoane. Oricum acum rad cu curu de primele articole si peste inca un an o sa rad, tot cu curu, de articolele de acum :D :-??
  Si da, m-as angaja dar nu prea pot pt ca trebuie sa ma duc la antrenamente. Dar si acolo muncesc pentru ceva, nu?:D
  .-= Ultimul articol al lui 92lucia – Ce zi e azi? =-.

 • Madalina 13 Iul 2009, ora 12:02

  mie una nu mi-ar fi rusine sa zic ca am un job chiar daca e pe timp e vara .. asta e.. fac si eu ceva ..

 • Lungu Alin 13 Iul 2009, ora 11:58

  Mie nu imi e rusine :)
  .-= Ultimul articol al lui Lungu Alin – Cum va veni sfârşitul lumii în “2012” =-.

 • Dodo 13 Iul 2009, ora 16:38

  una am invatat si eu ..

  de munca sa nu`ti fie niciodata rusine

 • mace 13 Iul 2009, ora 17:11

  mie mi-e rusine de faptul ca in momentul de fata nu muncesc, asta e singurul lucru.. de scrisul pe blog nu mi-e rusine chiar daca nu intotdeauna iese un articol bun
  In ceea ce priveste ascunderea blogului de persoane care te cunosc crezand ca te vor vedea cu alti ochi dupa ce te citesc si pe web nu e chiar sanatos, de ce sa te feresti?
  .-= Ultimul articol al lui mace – muncitorul român, alcoolul şi înca ceva… =-.

 • Alexander 13 Iul 2009, ora 21:32

  Ba daaaa, cum sa nu comenteze? Pai i-am comentat eu lui Zoso aberatia conform careia Sigourney Weaver e o actrita ratata, si a intrat pe mess imediat si m-a facut cu ou si cu otet ca n-am ce sa scriu pe blogul lui, ca daca nu am ceva semiinteligent de spus sa tac si evit aici cuvintele jignitoare. Sunt din ce in ce mai convins ca mai bine imi ard palma cu tigara decat sa comentez pe blogul unui mare grand, din multe motive – se crede grozav si in 95% din cazuri nu da doi bani pe blogul tau si mai da si nofollow, daca nu-i convine ceva te injura, sunt sute de comentarii si majoritatea nu citesc nici jumate din ele, samd. N-am ce comenta printre alte sute pe blogurile lui Zoso, Cabral, Badea, Oreste samd. Sincer, ar fi o pierdere de vreme. Nu mi-e rusine cu munca mea, tocmai de asta nu-mi permit sa citesc un articol care ma intereseaza si acel blogger nici macar sa nu-si arunce un ochi pe parerea mea.
  .-= Ultimul articol al lui Alexander – Analfabetizarea incepe cu desenele animate =-.

 • Alexander 13 Iul 2009, ora 21:33

  In ce priveste slujbele de vara, multi vor sa para baieti de bani gata, pentru ca e la moda, si li se pare rusinos sa declare ca asuda ca barmani printr-o bomba de la mare sau terasa insipida si inodora.
  .-= Ultimul articol al lui Alexander – Analfabetizarea incepe cu desenele animate =-.

 • Radu 13 Iul 2009, ora 22:31

  Lucrez de aproape 10 ani si am fost mereu mandru de asta, iar blogul il am de aproape 1 an si era cat p’aci sa ma exmatriculeze conducerea facultatii pentru ce am scris. Noroc ca a intervenit mass-media si i-au umplut de reclama negativa pe dinozaurii de la UCDC… :))
  .-= Ultimul articol al lui Radu – Probleme la Spiru?! =-.

 • Perfu 15 Iul 2009, ora 10:56

  @unu vechi – Oare in gradina ta lucrurile sunt perfecte ?
  .-= Ultimul articol al lui Perfu – Back in Business =-.