Dar dumneavoastră?

Urăsc asta. Urăsc pronumele personal de politeţe! Şi nu oricum. Îl urăsc atunci când îmi este adresat pe internet.

Tot mai multe persoane care nu mă cunosc personal îmi trimit mailuri folosind cuvinte ca „dumneavoastră”, „dumneata”, „domnule”. Le urăsc pur şi simplu.

Sunt de părere că pe internet avem toţi aceeaşi vârstă. Fie că tu foloseşti internetul de 7 ani, iar eu de doi, putem vorbi la per tu indiferent de situaţie. Excepţii se fac în cazurile în care tu eşti mare director al nu ştiu cărei firme, iar eu un simplu blogger. Atunci este diferenţă de funcţie şi mi se pare normal ca pronumele personal de politeţe să-şi aibă locul în mailurile amândurora.

Atât timp cât suntem amândoi simpli utilizatori de internet, putem vorbi liniştit ca şi cum am fi buni prieteni sau, pur şi simplu, de parcă am avea aceeaşi vârstă.

Chestia asta nu cred că depinde de bun simţ, bună creştere sau respect faţă de persoana căreia i te adresezi (sau cel puţin din punctul meu de vedere chiar nu depinde). Mie îmi puteţi spune „tu” fără nicio problemă, că nu mă voi supăra niciodată. Fie că aveţi 10 sau 30 de ani în cârcă.

Voi ce părere aveţi despre folosirea pronumelui de politeţe pe internet? Vă simţiţi mândri dacă cineva vi se adresează cu „dumneavoastră” în loc de „tu”? Vă convine? Vă deranjează?

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • Andreionuţ 17 Mai 2009, ora 16:46

  Ai dreptate, dar pe mine unul nu mă deranjează :)

  De la mine poti citi: Puya – Teoria furăciunii

 • ASY 17 Mai 2009, ora 16:49

  Nici pe mine nu ma deranjeaza….ma simt important pot spune…chiar ma amuz….oricum nu ma deranjeaza…asta e omul foloseste asta nestiind multe despre tine si deaia foloseste „dumneavoastra”….i pwp u

  De la mine poti citi: I’m back…

 • Andrei M. 17 Mai 2009, ora 17:33

  Sunt 100% de acord cu tine, nu pot să spun că mă deranjează dar nu prea îmi place.

  De la mine poti citi: Eurovision 2009 – Finals

 • Perfu 17 Mai 2009, ora 18:39

  Ma deranjeaza si pe mine cand o piarista de la nu stiu ce revista sau trust vine cu tupeu de taranca si imi vorbeste de parca as fii regele natiunii :))

  De la mine poti citi: Elena Gheorghe si The Balkan Girls diseara in finala Eurovision 2009

 • Grim_Cris 17 Mai 2009, ora 19:03

  exact … aia-s cei mai penali :))

 • Tzukune 17 Mai 2009, ora 20:30

  Sincer, nu mi s-a adresat nimeni cu „dumneata”/”dumneavoastra” sau poate s-a intamplat atat de rar si dedemult ca nu mai tin minte. Ideea e ca m-ar deranja pentru eu sunt tanar si chiar daca i-as fi facut un mare bine unei persoane nu as accepta sa-mi vorbeasca cu dumneavoastra.

  Oricum cei mai penali mi se par aia din situatia lui Perfu si aia care cand au nevoie de tine te ling in cur cu linguselile lor cu tot.

  De la mine poti citi: Fired Up 2009

 • Sixx 17 Mai 2009, ora 21:10

  Mi se pare o chestie inutila…nu neaparat ca ma deranjeaza dar e degeaba :-??

  De la mine poti citi: Viitorul e…

 • FinalDestiny 18 Mai 2009, ora 20:52

  n-am folosit niciodata asa ceva

 • MRcrispy 23 Mai 2009, ora 15:11

  Sincer pe mine ma doare-n cu… de cum se adreseaza lumea.. Politetzea este un rahat.. toti suntem oameni, de ce ar trebuii sa avem formule de politete pentru diferite categorii de: varsta, categorie sociala etc.. :-??

  De la mine poti citi: Sims 3

 • Pensiuni Baile Herculane 27 Mai 2009, ora 08:16

  Vreau doar sa zic ca formula de politete „dumneata” nu e o formula de politete. Da, am zis bine, nu e politicos deloc sa zici dumneata. Nu suna bine. ;)

 • Nu conteaza 18 Noi 2009, ora 00:02

  Cei care au zis ca nu-i deranjeaza sa li te adresezi cu ” dumneata ” sunt niste basinosi plini de ei. Suntem EGALI! TREZIREA!!!

 • Andrei 5 Iul 2010, ora 21:53

  Nu ma simt mandru.. Ma simt lingusit mai ales cand in acel e-mail mi se cere ceva. Nu am de ce sa ma simt mandru..

 • gabriel 24 Apr 2011, ora 21:41

  nu imi plac masurile alele de exemplu daca nu trimiti mesaju dupa 5 min dupa ce lai citit imi v muri o ruda la 12 noaptea sau cele cu : ce vrei de la mn: 1 un sarut
  2 sa ne cun mai bine etc etc sunt dea dreptul jalnice deci na enerveaza la nebunie si sunt enervante pentru ca eu daca il trimit cuiva acela mi-l trimite si mie iar si asa mai departe e cicalitor deadreptul nu gluma