De ce n-ai comenta un film?

Am fost în seara asta la Clubul Cinefililor din Focşani. Am pornit într-acolo mai mult de curiozitate, ca acum, când m-am întors, să-mi dau seama că vreau să mai merg şi următoarele dăţi.

Pentru că ducem lipsă de cinematograf (vestitul cinematograf „Balada” din Focşani fiind închis şi în renovare încă de când eram eu mai mititel), e o ocazie foarte bună cu ajutorul căreia poţi vedea un film în compania mai multor persoane, pe un ecran mare.

Atmosfera a fost mai mult decât plăcută. Aici nu se mănâncă floricele, nu auzi din sală strigăte şi fluierături, aici nu ai norocul ca cel din spate să-şi pună talpa piciorului pe spăteaza scaunului tău, sau să-şi scape guma de mestecat fix pe sacoul tău. Aici nu dă Dumnezeu să-i sune telefonul celui din faţă exact când ţi-e lumea mai dragă. E ca un cinematograf de oameni civilizaţi, de care rar găseşti la noi în ţară.

Ce m-a deranjat la această întâlnire, a fost lipsa de cooperare a celor prezenţi. La sfârşitul filmului, organizatorul întânirii a spus că cine mai are timp, poate rămâne să comentăm filmul. Scopul, dacă stau bine să mă gândesc, cam ăsta era: să vezi un film, după care să tragi nişte concluzii, pe care să le comentăm împreună.

Am fost surprins când am văzut că sala s-a golit. Ori nimeni n-avea timp, ori nimeni n-a înţeles filmul, ori nimeni n-avea chef de comentat.

Acum stau şi mă întreb: De ce n-ai comenta un film? Mie mi se pare un lucru minunat să stai şi să dezbaţi idei cu legătură la un film pe care l-aţi văzut mai mulţi.

Lasă un comentariu

14 comentarii

 • unmaked 3 Iun 2010, ora 21:18

  depinde ce film a fost, sau poate cei care au vizionat filmul au vrut doar sa se linisteasca la un film bun si atat.

  • Florea Cristian 3 Iun 2010, ora 21:25

   filmul a fost bun. si a lasat loc de comentarii, fara doar si poate. este vorba despre „Lola rennt”, dacă ai auzit. Dacă nu, caută trailerul pe YouTube

 • Tudor 3 Iun 2010, ora 21:26

  Fiecare dintre isi poate da jos de pe net un film si sa-l vada cat ii pofteste sufletu’. Ideea care sta la baza acestui club este sa se vizioneze impreuna un film si apoi sa se comenteze, sa se analizeze.

  Nici eu nu am inteles reactia celor prezenti. Au venit, au vazut si au plecat.

 • MidSuMmEr NiGhT's DrEaM 3 Iun 2010, ora 21:59

  Imi pare tare rau ca nu am ajuns, dar cum i-am spus si lui Tudor la ora aceea eram la munca. Sper ca intr-un viitor apropiat sa merg si eu cu voi.

  De ce nu ar comenta lumea un film? Hmm teama de a se exprima banuiesc eu:-? sa nu spuna vreo tampenie? Desi asta era si ideea sa dezbateti filmul fiecare spunandu-si parerea…

 • Beta 3 Iun 2010, ora 21:18

  Ideea clubului mi se pare foarte faină! Păcat însă de organizare, cum zici și tu.

  Poate totuși nu avea lumea timp, toată lumea! :))

  • Florea Cristian 3 Iun 2010, ora 21:24

   chestia se face in fiecare joi, deci avem timp sa „educam” publicul si mai mult. bine ca avem unde rula filmele si unde-i primi pe oaspeti, nu? :D

   • Beta 3 Iun 2010, ora 21:26

    Asta-i cel mai important! E organizat de vreun sponsor sau s-a ocupat primăria?

   • Florea Cristian 3 Iun 2010, ora 21:33

    sala este amenajata in cladirea bibliotecii judetene. sponsor sigur nu este, dar nu stiu cat de mult s-a implicat si primaria. probabil era aparatura bibliotecii folosita unde si cum trebuie

 • Serginho 3 Iun 2010, ora 22:39

  Mie imi place sa comentez un film… pentru ca asta inseamna socializare, comunicare si unde aceste 2 cuvinte apar vreau si eu sa ma implic.

 • Shmen 3 Iun 2010, ora 22:47

  A fost foarte frumos , o atmosfera calma ceva frumos … imi era dor sa vad un fim asa cu mai multa lume …. chiar frumos , pacat ca nu au mai ramas si dupa film restul de persoane … dar sper sa isi lase comentariul despre film pe blog.

 • Marius Moga 4 Iun 2010, ora 16:26

  Grim, e dificila problema. Si stiu asta din proprie experienta. Acum 2 ani, cand eram in clasa a 11-a, s-a realizat si la noi la liceu un „proiect” de genul acesta. In fieca vineri puteau venit tineri sa vada un film, film ce era votat inainte pe forumul liceului. Lasand la o parte ca la „Lista lui Schindler” au foat 5 persoane si la „Anger management” au fost 35, aceeasi situatie a avut loc si la noi la sfarsit. Se terminase filmul, am vrut sa initiem o discutie. Chiar daca nu a plecat nimeni, parca nu existau cuvinte pentru ei. Si au plecat acasa fara sa scoata o vorba despre film. Ciudat…

  • Florea Cristian 4 Iun 2010, ora 16:34

   pana la urma ati gasit rezolvare pt problema? sau au preferat sa opreasca proiectul?

   • Marius Moga 5 Iun 2010, ora 13:16

    Ti-a raspuns deja Marius :) Cam asa se intampla…nu cred ca exista o explicatie, poate doar comoditatea si obisnuinta de a vedea un film fara alte comentarii dupa. Majoritatea le urmaresc acasa, in pat, iar dupa aceea inchid laptopul si gata. Ei, probabil asa s-au obisnuit.

  • Marius 5 Iun 2010, ora 11:33

   din pacate Marius a terminat liceul si nu a prins singurul film care s-a si discutat dupa terminarea lui. initial proiectul a fost oprit, dar in septembrie 2009 am zis sa incerc eu si a mers atata timp cat au fost doar cunoscuti. cand au aparut invitati, sa le spunem mai timizi, totul s-a dus pe apa sambetei. trebuie doar sa fie persoane care sa aiba tupeul de a spune ceva – mai rar oameni curajosi in ultimul timp
   filmul care a starnit reactii a fost „Pirates of Silicon Valley”