De ce nu învăţăm nimic de la străini?

Este din ce în ce mai normal ca românii să-şi petreacă vacanţele şi concediile în orice ţară care nu începe cu „R” şi se termină cu „omânia”. Fie că e mai ieftin, mai frumos, mai select, serviciile sunt mai bune, sau orice altceva, tot mai mulţi români preferă să meargă altundeva decât în ţara în care s-au născut, cu toate că sunt foarte multe de vizitat şi pe la noi.

Acolo, spre deosebire de ţara noastră, regulile sunt respectate, iar bunul simţ şi educaţia se cunoaşte încă de la început. Nu vezi prea multă mizerie, nu vezi oameni care fumează în locurile pentru nefumători, nici minori beţi criţă prin pub-uri.

Românii noştri respectă regulile acolo. Că o fac doar pentru o impresie bună, că e spiritul de turmă, sau orice-ar fi, acolo par nişte bine crescuţi cărora nu le-ai reproşa nimic.

Cum nicio minune nu durează la nesfârşit, concediile ajung să se încheie, ei fiind nevoiţi şi revină pe pământul de unde au plecat. Văzându-se aici, revin la vechile şi proastele obiceiuri. Încep să facă mizerie, să fumeze unde nu trebuie, să incalce legea pentru amuzament etc.

Oare de ce nu se pot comporta şi în ţara noastră ca în străinătate? O fi aerul de vină?

Lasă un comentariu

12 comentarii

 • Monica 29 Apr 2011, ora 21:21

  si ce e si mai important..toti romanii zic: uite mai cum e in tara aia..la noi de ce nu e asa?…dar nici chiar ei nu fac nimic sa schimbe asta

  • Florea Cristian 29 Apr 2011, ora 21:52

   da, asta asa e. toti lauda celelalte tari, fara sa incerce sa schimbe ceva in Romania

  • George 10 Mai 2011, ora 18:27

   Foarte adevarat ! Pai in Romania este libertatea adevarata.

 • Madalin Blidaru 29 Apr 2011, ora 21:40

  Da…este prea ozonat. De ce se comporta asa? Din confort: este tara lor ( a noastra) si ne place sa traim bine in ea, fara sa ne gandim la efectele negative ale actiunilor noastre…

  • Florea Cristian 30 Apr 2011, ora 12:26

   Da, ne place sa traim asa, fara sa ne gandim la efectele negative si ne place si sa spunem ca tara noastra-i murdara si nu-i buna de nimic, asteptand ca schimbarile spre bine sa vina din partea celorlalti

 • omul cu cioco 29 Apr 2011, ora 22:08

  Un general neamt a zis …citez din memorie : „Am venit cu floarea armatei germane aici ( in Romania ) si am plecat cu o sleahta de curvari , betivi si lenesi .”
  Pe termen lung se pare ca obiceiurile locului castiga disputa ! :)

  • Florea Cristian 30 Apr 2011, ora 07:40

   interesant punct de vedere :-? multumesc pentru ca te-ai oprit pe-aici sa-l lasi

  • George 10 Mai 2011, ora 18:30

   :)) In mod sigur aerul este de vina. Asa am auzit pe cineva spunand ca austriecii au condus o anumita perioada de timp in Oltenia si nici macar ei nu au reusit sa ii indrepte pe locuitori. Chiar ne intrebam daca ei nu s-or fi molipsit… ca si germanii de mai sus.

 • Pato Basil 30 Apr 2011, ora 22:19

  fiindca nu suntem totusi straini de anumite lucruri, dar ne complacem?

 • Rux 30 Apr 2011, ora 23:13

  Astea tin de educatie. Si bun simt. Multora le lipseste.