De ce prefer ştirile online în locul celor de la TV?

Încep să cred că era TV-urilor se va sfârşi înaintea erei ziarelor printate. Şi vina este tot a online-ului. Dacă ziarelor printate o să le ia ceva până se vor muta în totalitate în online, posturile TV nu pot trăi fără asta. Şi când spun mutat în online, mă refer atât la un conţinut text care, in cazul televiziunilor, trebuie generat, cât şi la emisiuni şi reportaje înregistrate sau live broadcasting. TV-ul, în mare parte, a făcut mutarea asta deja. Site-urile ziarelor online, o parte din ele, afişează doar câteva dintre articolele ziarului, ca să îl facă pe cititor să cumpere şi ediţia printată.

Susţinându-mi ideea, pun pariu că 90% dintre cei care citesc asta au uitat complet de TV, mutându-se în online. Televizorul de-acasă e prăfuit, iar telecomanda ai impresia că ai pierdut-o pe undeva. Oricum, deja crezi că bateriile s-au consumat, deci n-are rost s-o mai cauţi. Când vrei să auzi o ştire, intri pe site-ul televiziunii respective. Când vrei să vezi un film, rezolvi problema tot online, oricum ce dă la TV e depăşit.

Motivul pentru care titlul acela este acolo n-are legătură cu faptul că nu mă uit la TV, ci mai degrabă cu modul în care am acces la informaţie aici, în online. Rândurile de mai sus au fost doar un fel de introducere pentru ceea ce va urma.

Prefer ştirile online în locul celor de la TV pentru că aici îmi pot selecta informaţia cum vreau eu. Dacă la TV habar n-am ce titlu va apărea pe ecran peste 5 minute, aici pot să mă uit printre articole cum vreau eu pentru că, întorcându-ne la rândurile de mai sus, televiziunile, în online, sunt obligate să-şi creeze şi conţinut text.

Iar dacă la TV mă apucă toţi dracii uitându-mă la morţi şi nămeţi până la o ştire bună, aici pot să apăs pe butonul care mă trimite la următorul articol şi gata. Sau pot, şi mai simplu, să intru direct pe articolul care mă interesează, ghidându-mă după titlu.

Din acest punct de vedere poate şi ziarele au un plus în faţa televiziunilor. Dacă un articol din ziar ţi se pare neinteresant, poţi trece la următorul, pe când, în cazul ştirilor de la TV, trebuie să aştepţi să se termine reportajul.

Voi cum urmăriţi ştirile?

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • Tudor 13 Mar 2010, ora 21:16

  1. Satul sa mai tot caut posturi tv pe fel si fel de site-uri, am facut impreuna cu un prieten http://www.seetvonline.info

  2. Am observat in ultima perioada o crestere a calitatii TVR, spre deosebire de celelalte posturi de news ro. Prefer posturile tv documentare. La TV, stirile le citesc doar in bara cu sonorul inchis :).

  3. Aparitia internetului a condus la o schimbare dramatica in privinta modului in care un consumator de stiri isi petrece timpul. A fost o batalie intre ziar si radio, apoi intre radio si tv – acum e intre toate si internet.
  .-= Ultimul articol al lui Tudor – Spaţiile libere şi semnele de punctuaţie =-.

 • Andrei 13 Mar 2010, ora 21:17

  La radio:|
  Dimineata in microbuz ma bag pe Europa FM si prin jurnalu de dimineata, la pranz la fel, iar seara deja am auzit tot ce trebuia.
  E adevarat ca selectezi tu ce vrei sa auzi, dar… si celelalte sunt stiri.

 • Marius Moga 13 Mar 2010, ora 23:09

  Da Grim, bine spus. Online-ul iti ofera acest „confort” de a selecta doar informatia care te intereseaza sau care te atrage. Dar cel putin la noi in tare exista un fenomen care va tine tv-ul in viata: extraordinarul. Otv, Capatos, acces direct si toate emisiunile de acest gen fac audienta considerabila, din pacate. Plus ca ai uitai un segment al populatiei: cel rural. Internetul nu prea a razbit acolo, decat intr-o mica proportie, iar cei de la tara isi dedica multe ore televizorului…
  .-= Ultimul articol al lui Marius Moga – Afară-i vopsit gardul… =-.

  • Grim_Cris 14 Mar 2010, ora 07:43

   @Marius Moga, da, dar cred ca va veni vremea in care minoritatile se vor supune majoritatilor. adica vor mai ramane doar vreo 2-3 sate fara internet si-atat. sunt sate (la mine la tara spre exemplu) unde oamenii aia n-au strazile asfaltate, dar au conexiuni la internet.

   • Andrei 14 Mar 2010, ora 09:31

    @Grim_Cris, me 2:D eu merg pe drum de piatra pana acasa

 • A.Dragos 13 Mar 2010, ora 23:58

  Si eu le urmaresc mai mult online decat la TV sau in ziare, mi se pare mai usor si mai rapid. Ei, e si avantajul ca sunt prezente mai multe puncte de vedere, cum zicea si Chinezu intr-un interviu. Ti se ofera mai multe lucruri din care ai de ales.
  .-= Ultimul articol al lui A.Dragos – Universul paralel, o simplă halucinaţie =-.

 • George 14 Mar 2010, ora 09:00

  E adevarat ca presa online s-a dezvoltat foarte mult si e din ce in ce mai accesata, dar gandeste-te ca asta faci sau eu. De multe ori lumea vine acasa de la serviciu si se tranteste in pat si da drumu la televizor pe realitatea sau undeva pentru ca nu trebuie sa dea click-uri sau sa tasteze. Se freaca prin casa, la bucatarie, etc. si ala vorbeste acolo.. E comod.
  .-= Ultimul articol al lui George – Câteva de pe bash =-.

 • omulvaly 14 Mar 2010, ora 09:02

  Ai dreptate, Gim_cris, eu personal am internet de 18 luni de zile si de atunci nu am mai cumparat decat maxim 3 ziare ( pe care le/am citit in timpul calatoriei cu trenul )! In ceea ce priveste aflarea ultimelor stiri, eu sunt focusat pe stirile din judet si dimineata, pana in ora 7:30, „rasfoiesc” on/line editiile a 3 ziare (ZdV, MdV si Vrancea Media )citind doar articolele care mi se par interesante . la final fac media aritmetica a informatiilor citite in cele 3 surse si aflu oarecum adevarul care , datorita culorii politice este spus trunchiat in fiecare editie on/line :D ! La Tv. ma uit la stiri daca sunt acasa insa urmaresc preponderent , pe toate programele, stirile din sport/ fotbal si rezumate cu golurile marcate :D ! Cele bune !

 • vanzare apartamente cluj 19 Mar 2010, ora 10:16

  Folosesc doar internetul ca mijloc de informare.De fapt nici nu am TV acasa ,la ce sa-l folosesc?atata timp cat netul merege alt aparat nu folosesc.

 • Cos T. 21 Mar 2010, ora 23:33

  De ce prefer stirile online în locul celor de la TV ? simplu http://www.tv-online.ro simplu si rapid.