De ce se întâmplă astea? Pentru că noi nu facem nimic

Povestea, ca s-o înţelegeţi, trebuie s-o încep de acum o lună.

Am ajuns, din întâmplare, să beau un ceai în Dance Club, Focşani (un Pub aflat undeva prin centrul oraşului). Am comandat un ceai, pentru că eram înfrigurat şi simţeam nevoia să mă încălzesc. 4 lei scria pe meniu (un meniu rupt, vai de capul lui). Când cer nota de plată, observ un leu în plus:

– Ceaiul nu era 4 lei?
– Nu, acum e 5 lei, ăla este meniul vechi.
– Am înţeles. Şi când faceţi noile meniuri?
– Nu ştiu, dar zilele astea ar trebui să vină.

Astăzi, aceeaşi poveste. Vin, comand un ceai care pe meniu scrie 4 lei şi pentru care am plătit 5. Diferenţa? Meniul ăsta era nou şi se vedea asta din lista produselor (erau mai multe) şi din aspect (arăta ca scos de la tipar).

– Ceaiul nu era 4 lei?
(aceeaşi chelneriţă) – Nu, că ăsta este meniul vechi, iar pe cel nou este 5. Parcă tot tu ai mai întrebat o dată, nu? (rânjea într-un mod enervant)
– Bine, dar să ştiţi că dacă vine un control, s-ar putea să aveţi probleme mari din cauza asta.
(se bagă în seamă barmanul) – Tinere, localul ăsta este cât tine de bătrân, nu-ţi imagina că nu ştim noi cum stă treaba. Am uitat să modificăm meniul, ne cerem scuze, nu ar trebui să te privească pe tine.
– Meniul este nou, e clar, se vede varietatea de produse şi faptul că nu mai este rupt ca înainte.
– Da, dar am uitat să modificăm.

Bun, de ce se întâmplă asta? Pentru că după o astfel de fază noi plecăm spunându-ne că nu o să mai călcăm niciodată în acel local, când oamenii de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului ar trebui să ne stea la dispoziţie. Din comoditate ajungem să ne lăsăm furaţi, fără să zicem nici „pâs”. Din comoditatea noastră, localul merge în continuare, iar chelneriţa îşi scoate bacşiş la fiecare comandă.

Nu mi-e ciudă că am dat un leu în plus, ci că meniul vechi n-a fost modificat (şi cu pixul dacă scriau 5 lei acolo şi tot eram mulţumit) şi că am fost luat peste picior, că mi s-a spus că nu mă priveşte, de parcă scot ei bani din buzunar ca să-mi plătească mie consumaţia.

Lasă un comentariu

14 comentarii

 • ovi sirb 25 Ian 2011, ora 16:18

  Cum să nu facem? Uite, tu ai venit şi ai postat pe blog…

  Puteai şi tu să le zici că le plăteşti 4 lei pe el, că aşa scrie pe meniu. Iar când comenta ospătarul, îl rugai frumos să îţi prezinte pe cineva din management cu care să discuţi problema mai departe. Însă ai ales varianta uşoară, de a te enerva înăuntrul tău şi a te conforma fără să opui puţină rezistenţă, bucuros şi că ai un subiect nou de scris pe blog. Asta dacă chiar voiai să faci ceva. Altfel, puteai să scrii şi tu în titlu „Pentru că voi nu faceţi nimic” :)

  Ştii care e „problema” ta? Mai mult ca sigur că ai fost bine educat, în spiritul evitării conflictelor. Ca mine şi mulţi alţii, de altfel. Numai că, deşi e varianta simplă şi la îndemână, nu e cea mai bună. Niciodată. De aia „ăia proşti” sau „ăia needucaţi” or să ajungă să învârtă totul – de la bani la politică – pentru că ăia au fost crescuţi de părinţi mai prost educaţi, dar cu şcoala vieţii, iar cea mai importantă lecţie a fost că „ce-i al tău e pus deoparte” şi că trebuie să te lupţi pentru ceea ce ştii că e de dreptul tău. De aia se şi protestează la benzinării – pentru că nişte oameni cred că e DREPTUL lor să cumpere benzină ieftină; nu contează că au sau nu au dreptate, contează că îşi vor drepturile şi nu renunţă la ele fără luptă.

  • Florea Cristian 25 Ian 2011, ora 16:35

   Eu nu m-am oprit la scris pe blog. Am inaintat un mail catre OJPC Vrancea. Daca scriam pe blog nu se intampla nimic. Poate cei cativa cititori din Focsani se fereau de local, dar nimic mai mult.

   Acum vreau sa vad ce masuri vor lua cei de la OPC, pentru ca este datoria lor sa faca ceva.

   • ovi sirb 25 Ian 2011, ora 16:36

    Perfect :)

 • PATRICKdan 25 Ian 2011, ora 20:06

  iti imaginezi vreodata ca infectul ala de Dance, poate avea probleme ?!
  din moment ce e frecventat de procurori, avocati, in general „oameni de bine”, plus mai mare Sef de Trib peste Judet, Oprisan…
  n-am fost clientul lor pana acuma. singura mea legatura cu mizeria aia unde merge protipendada orasului si pitzipoancele rujate excesiv, este ca acolo era o sala de jocuri pe calculator, ce-o frecventam in scoala generala cand invatam la sc.9 !
  dar, probabil, martalogul ala de barman, habar nu are de asta…

  • Florea Cristian 25 Ian 2011, ora 20:47

   da, am aflat mai tarziu ca toti „smecherii” Vrancei frecventeaza Dance-ul. Cu alte cuvinte, mailul meu la OPC a fost trimis degeaba. Si daca ma luam in gura cu cei de-acolo, tot degeaba. Macar am incercat

   • Andrei 25 Ian 2011, ora 22:27

    Ba chiar s-ar putea sa te trezesti intr-o zi cu politia la usa din cauza mailului! :))

   • Florea Cristian 25 Ian 2011, ora 23:46

    da, ca sa ma intrebe ce s-a intamplat. de patit, n-am ce sa patesc, ca n-am jignit pe nimeni si nici greseli n-am facut :)

 • firma de contabilitate 26 Ian 2011, ora 21:21

  asa este la noi in tara

 • Madalush 26 Ian 2011, ora 22:36

  „nu ar trebui să te privească pe tine” Poftim?! Dar nu tu plateai?! Cata lipsa de bun simt!

  • Florea Cristian 26 Ian 2011, ora 23:26

   da, şi din păcate tot eu am fost ăla care a greşit. am greşit pentru că m-am dus acolo

   P.S.: Mulţumesc pentru comentariu!

 • Adrian 27 Ian 2011, ora 12:56

  Pe bonul fiscal cat scria? 4 sau 5 lei ? (ma gandesc ca ai primit bon fiscal.. nu?)

  • Florea Cristian 27 Ian 2011, ora 19:00

   au refuzat sa-mi dea bon. cand l-am cerut, mi-au spus cat am de platit, atat.

   • Adrian 27 Ian 2011, ora 21:37

    Puteai sa spui ca nu platesti din moment ce nu primesti bonul fiscal. Sunt obligati sa-ti dea bonul fiscal. Puteai sa faci pe omul al dracului si sa ceri si stampila pe spatele bonului, pentru ca vrei sa-l treci pe firma la cheltuieli. :)

   • Florea Cristian 27 Ian 2011, ora 22:08

    am sa fiu mai indraznet data viitoare. dupa ce am plecat de-acolo mi-au venit 1000 de idei despre ce ar fi trebuit sa le spun si sa le cer :))