Despre blogging şi microblogging

Acum ceva timp, mai pe la începuturile mele blogosferice (nu că acum ar fi sfârşiturile), întrebam cine foloseşte Twitter-ul şi de ce. Asta după ce am oferit eu câteva motive pentru care eu îl foloseam.

La un moment dat, un comentator a spus că faptul că sunt pe Twitter e o mare porcărie. „Ori faci blogging, ori microblogging”, aşa zicea. „Pe amândouă nu poţi să le faci.”

De atunci mă gândesc la articolul ăsta şi încerc să-mi dau seama dacă avea dreptate sau nu. Am ajuns la concluzia că nu avea dreptate. De ce? Pentru că eu nu consider Twitter-ul ca platformă microblogging, adică tu să te numeşti microblogger pentru că stai pe Twitter, iar faptul că faci eşti şi blogger şi microblogger, ar trebui să denote faptul că faci două job-uri diferite.

Nu sunt de acord, în primul rând pentru că nu-mi place termenul de microblogger (dar ăsta nu-i un argument destul de solid). În al doilea rând, a avea un cont pe Twitter nu înseamnă că faci blogging, dar în 140 de caractere. Una e să fii blogger, alta e să ai cont pe Twitter. Spun asta pentru că Twitter-ul e o mare gălăgie, un loc unde toţi scriu update-uri mai mult sau mai puţin inteligente şi trimit link-uri (mai mult sau mai puţin interesante). Practic, fiind utilizator pe Twitter, n-ai treabă cu plugin-uri, cu promovare, statistici, câştiguri, cu template-uri, sau cu tot ce înseamnă blogging under the hood.

Twitter-ul nu-ţi ia atât de mult timp, iar un update se concepe de cel puţin 30 de ori mai rapid decât un articol. În plus, viaţa de twitterist nu-ţi afectează deloc viaţa de blogger, ci dimpotrivă, o face mai bună.

În concluzie, nu cred că dacă ai blog şi eşti şi prezent pe Twiter înseamnă că din două tipuri de blogging, pe niciunul nu-l practici ca lumea. Dimpotrivă, ele se completează, iar un tip de blogging şi o reţea socială (că se potriveşte mai bine decât „reţea de microblogging”), iese love.

Voi ce părere aveţi despre cele două, folosite împreună?

Lasă un comentariu

20 comentarii

 • alex n. 16 Noi 2010, ora 15:16

  ai zis ce era de zis :))

  • Florea Cristian 16 Noi 2010, ora 15:17

   deci n-ai nimic de adaugat? :))

   • alex n. 16 Noi 2010, ora 16:35

    nu cred ca mai e nimic de adaugat.

 • Pavel 16 Noi 2010, ora 15:18

  Vai, dar cum a putut zice o asemenea inepție? :P

  No, serios vorbind, twitterul e locul unde socializezi mai mult decât „bloggerești”, în sensul că pe blog pui idei bine concepute în câteva rânduri, idei bine explicate, pe când pe twitter zici ideea și atât. Sau mă rog, poți isca discuții și apoi poți compensa prin explicații. Dar nu, twitterul nu-l văd ca mod de microblogging și nici nu consider twitterul ca cel ce omoară blogul, sau invers.

  • Florea Cristian 16 Noi 2010, ora 15:25

   daca-mi amintesc bine, omul nici macar n-avea url pus la comentariu, asta insemana ca nu era blogger (twitterist nu stiu daca era). Cine stie, s-o fi gandit ca blogging si microblogging se termina cu acelasi cuvant, deci sunt 2 lucruri diferite, foarte greu de tinut in frau :))

 • DrCriss 16 Noi 2010, ora 15:36

  Pentru mine Twitterul e un mijloc de informare și de comunicare. Bine, și de promovare, dar asta mai puțin :))

  • Florea Cristian 16 Noi 2010, ora 20:14

   ei, hai, recunoaste ca priumul gand, cand ti-ai facut contul de twitter, a stat la promovare :))

 • Perfu 16 Noi 2010, ora 15:52

  Twitter-ul este doar pentru copii tristi care vor sa faca trecerea de la messenger si atata tot . Ei se cred mai cool postandu-si un status pe twitter de genul ” ma duc la baie etc ..”

  Si pentru mine twitter-ul este o mare porcarie de site . Un site precum este twitter.com , ar trebui accesat doar de copii d ela 6 pana la 14 ani . In rest majorii pot accesa cu incredere adevarate de bloggeri precum : stumbeupon.com , linkedin etc …

  • Florea Cristian 16 Noi 2010, ora 20:15

   nu spune nimeni ca daca ai cont pe twitter nu poti activa pe stumbleupon, linkedin etc.

 • colaholicu 16 Noi 2010, ora 15:52

  blog = good
  blog + twitter = better

 • Pingback: Tweets that mention Despre blogging şi microblogging | Un blog de Florea Cristian -- Topsy.com
 • Ana 17 Noi 2010, ora 14:33

  E prima data cand aud de microblogging :)

  • Florea Cristian 17 Noi 2010, ora 20:34

   termenul Social Media i-a luat locul mult prea repede. in plus, tu comentenzi pe bloguri pentru link-uri, nu faci altceva

 • Poker 19 Noi 2010, ora 13:12

  Daca stai pe twitter si ai un blog cunoscutii numesc altfel fenomenul.
  Daca stai pe facebook si ai un blog, cunoscutii numesc altfel fenomenul!
  Twitter si facebook sunt doar niste platforme de socializare ce le folosesc pentru a-mi promova blogul….doar atat nimic mai mult!
  Atat timp cat ai blog si scri pe el esti progger.atat timp cat dai update articolelor blogului tau pe digg, twitter, facebook inseamna ca faci o micuta parte de SEO!

  • Florea Cristian 19 Noi 2010, ora 15:26

   si cand comentezi cu nume ca ale tale doar pentru link-uri se numeste tot SEO, dar cu un spam pe-acolo

 • Poker 19 Noi 2010, ora 18:18

  Tu cu manuta ta ti-ai pus blogul pe dofollow.ro asa ca …. urat din partea ta ca nu lasi link-ul!
  Atat timp cat ai dat mana libera la commenturi ar trebui sa multumesti celor care dau commenturi de calitate!
  Poate mai invatat ceva bun de la mine prin comentarile mele insa vad ca nu vrei asa ca numai bine!

  • Florea Cristian 19 Noi 2010, ora 18:50

   nu vreau sa port iar discutia aia kilometrica in care sa-ti explic de ce nu-mi convin oamenii care-si pun keyword-uri in loc de username. e dreptul meu sa am dofollow la blog, dreptul meu sa sterg link-uri sau comentarii si dreptul tau sa nu comentezi aici. nu te-a obligat nimeni sa comentezi, iar langa casuta usernamne scrie clar ca n-ai voie cu keyword-uri, dar se pare ca regulile-s facute ca sa fie incalcate, nu?

 • ela 22 Noi 2010, ora 12:49

  Sincer, nu mi-am făcut suficient timp să văd ce-i cu Twitter. Am un un cont si atat.