Despre legea care protejează nefumătorii

Chinezu a fost invitat în dimineaţa asta la Antena 3 ca să dezbată o lege pe care în curând s-ar putea să ne-o impună Uniunea Europeană şi pe care vă invit s-o discutăm împreună.

Legea spune că ar trebui interzis fumatul în spaţiile închise. Adică ar trebui interzis de tot, nu vorbim despre delimitarea spaţiului pentru fumători şi al celui pentru nefumători din pub-uri, pentru că asta cică se aplică deja, dar se aplică foarte prost.

Ce părere am eu despre lege? Dacă m-ar pune cineva să votez, aş bifa „DA” fără să stau pe gânduri. Vorbesc din punctul de vedere al unui nefumător, asta ca să ştim de unde pornim.

Totodată, vorbesc din punctul de vedere al unui fumător pasiv, sătul să inhaleze fum de tutun imbibat cu CO2 şi multe alte substanţe nocive pe care le scoate un fumător pe gură. Sătul şi de a ajunge acasă cu hainele mirosind a fum de ţigară, doar pentru că mi-am permis să ies cu cineva într-un local. Probabil mentalitatea mea a fost foarte mult influenţată de faptul că am făcut sport o bună bucată de timp, dar cred că şi dacă nu făceam tot aşa gândeam (probabil nu eram atât de pornit, dar tot în aceeaşi direcţie m-aş fi indreptat).

Deci UE ne va lăsa să fumăm doar în spaţiile deschise. Adică în loc să scrie pe uşa localului „Aici se fumează”, o să scrie „Se fumează doar afară”.

Nu m-ar deranja fumătorii dacă nu mi-ar afecta şi mie sănătatea. E problema lor că vor să moară din cauza tutunului, dar devine şi problema mea când sunt afectat de tutunul altora. Ăsta cred că este şi motivul pentru care aş spune „DA” legii.

Cu toate astea, nu neg faptul că dacă legea care este deja dată (în care pub-urile ar trebui să delimiteze spaţiul pentru fumători şi cel pentru nefumători) ar fi respectată şi aplicată aşa cum trebuie (adică nicio particulă de fum să nu intre în zona mea de desfăşurare), nu mi-ar mai păsa de ce ne impune UE, pentru că pe mine nu m-ar afecta deloc.

Voi ce părere aveţi despre fumători şi lege?

Lasă un comentariu

22 comentarii

 • PANFI 20 Feb 2011, ora 11:58

  Mie unu mi se pare o porcarie legea asta. mai, nu poti obliga pe cineva sa se protejeze, daca el nu vrea. pana la urma nu te obliga nimeni sa mergi in localuri unde se fumeaza. da, in statii de autobuz, institutii publice, si altele de genul e ok sa nu se fumeze. dar sa interzici total fumatul in barurui nu mi se pre corect. suna a discriminare.

  • Florea Cristian 20 Feb 2011, ora 12:01

   da, dar nici sa lasi fumatorii in acelasi loc cu nefumatorii nu-i bine, tot un fel de discriminare e. daca tu, ca patron de bar, imi delimitezi clar unde-s fumatorii si unde-s nefumatorii (nu imaginar, clar, fara sa aiba tangente fumul din salonul fumatorilor cu aerul curat din partea cealalta), atunci e ok. atunci pot spune ca nu discriminezi si ca ii faci fericiti pe toti

 • Rares Cojocaru 20 Feb 2011, ora 12:05

  Sunt PRO. Ridic amandoua mainile si eventual un picior. Ai spus un lucru mare ” Nu m-ar deranja fumătorii dacă nu mi-ar afecta şi mie sănătatea”. Despre asta e vorba. Nu accept sa imi fumeze mie in nas si sa vin acasa cu hainele afumate. Si in plus de asta, daca o sa se interzica fumatul in localuri (ma refer aici mai mult la cele aglomerate) nu o sa mai fie problema ca te atinge cineva cu tigarea pe haine ( cum mi s-a intamplat de mai multe ori) .

  • PANFI 20 Feb 2011, ora 12:13

   Rares, dar te-a obligat cineva sa stai in fumult de tigara? sunt destule localuri unde nu se fumeaza.

  • Florea Cristian 20 Feb 2011, ora 12:22

   asta e si chestie de neatentie si prostie din partea fumatorului. daca omul stie ca e aglomerat, de ce nu sta la masa, unde nu ai tu sanse sa treci cu hainele?

 • PANFI 20 Feb 2011, ora 12:12

  e ok ce spui, dar mai e o chestie. ar trebui lasati patronii de localuri sa isi aleaga clientela. daca eu patron de local de lux sau de birt vreau sa se fumeze in local la mine, imi asum riscul de a renunta la clientii care nu fumeaza si sa pierd la vanzari. sau investesc si fac separeu pt cei care fumeaza. asa mi s-ar parea cel mai corect

  • Florea Cristian 20 Feb 2011, ora 12:25

   da, mi se pare normal, dar sa scrie clar „Aici se fumeaza”, in niciun caz sa vad ca zice „Loc pentru fumatori” si „Loc pentru nefumatori”, iar cele doua tabere sa fie delimitate de o linie imaginara

 • gabriel 20 Feb 2011, ora 12:52

  am fost fumator 10 ani, de 4 m-am lasat si pot sa spun ca aceasta problema este tratata total gresit, nu conteaza atat faptul ca se fumeaza acolo sau dincolo, ai o varsta si poti alege daca vrei sa stai in fum de tigara sau nu, problema este fumatul la copii care este intr-o totala crestere si nimeni nu face nimic in privinta asta, faceti o plimbare prin curtea unei scoli generale sau a unui liceu si veti intelege…

  • Florea Cristian 20 Feb 2011, ora 14:00

   in Spania ai voie sa fumezi doar in spatii deschise, dar nu oricum, doar daca nu este prin jur vreo scoala, sau chestii de genul asta. Nu ai voie sa le arati ce-i aia tigara, ca sa nu-i influentezi.

   Da, se pune problema si la copii. In acest sens, ar fi bine ca doar cei care au mai mult de 18 ani sa poata fuma in pub-uri. Mie mi-ar conveni, avand in vedere ca 80% dintre persoanele de-acolo sunt sub 18 ani.

 • traduceri autorizate 20 Feb 2011, ora 15:08

  Fumatorii au inceput sa fie vazuti ca si paria…lucru care nu este tocmai ok gandindu-ne la libertatile nenumarate promovate de UE..in acelasi timp si nefumatorii au dreptatea si drepturile lor insa presupun ca la noi in tara va dura extram de mult (si incalcari ale legii vor fi facute regulat) pana se vor educa toti pentru aceasta politica…

  • Florea Cristian 20 Feb 2011, ora 16:06

   avand in vedere ca cei care ar trebui sa aiba grija ca legea sa se respecte isi primesc salariul (si nici macar nu e unul mare) indiferent de deciziile pe care le iau ca legea sa nu fie incalcata si ca mare parte din politisti sunt si ei fumatori, nu cred ca o sa fie cineva care o sa interzica fumatul, cel putin nu in viitorul relativ apropiat

 • i4ever 20 Feb 2011, ora 15:43

  Eu urasc fumatul si nu am facut sport. Pur si simplu nu il suport…

  • Florea Cristian 20 Feb 2011, ora 16:06

   de-aia ziceam eu ca daca nu faceam sport aveam aceeasi impresie. uram fumatul cu, sau fara sport. doar ca sportul m-a facut sa-l urasc si mai mult :D

 • dojo 21 Feb 2011, ora 13:36

  PRO. Astept sa intram in randul tarilor cu apa calda si sa incepem sa respectam niste legi in domeniu. Chiar este inuman ce se intampla aici. Nu mi se pare normal sa nu poti misca in tara asta fara sa-ti pufaie careva mizeria aia de fum in bot.

  • Florea Cristian 21 Feb 2011, ora 14:41

   unde mai pui ca in alte tari se amendeaza aruncarea chistocurilor de tigara pe jos, iar la noi sunt unele zone in care parca ele formeaza trotuarul?

 • The Hunter 22 Feb 2011, ora 16:20

  Parerea mea?
  Lege de C*CAT ca si majoritatea legilor noi… Spunea si la TV…doamna care a dat legea era fumatoare. Acum ca s-a lasat, gata…nu mai fumeaza nimeni. Fix pix!

 • Omul Simplu 24 Feb 2011, ora 22:59

  PRO! Mă duc să-mi fac flotarile şi să-mi ascut iataganul. Mâine mă duc la un bal întru-un club şi sunt sigur că va trebui să tai fumul ca în filmele ninja.

 • MadaManu 22 Mar 2011, ora 11:57

  Sunt fumator. S-ar putea sa nu iti placa ce am de zis… (asta ca o avertizare)
  In primul rand legea UE prezinta clar un spatiu minim pentru fumatori si un alt spatiu minim pentru nefumatori (* spatiu -> suprafata) pentru ca acel restaurant / bar / pub / cafenea (/ orice) sa poata functiona in regim de fumatori / nefumatori. Daca aceasta conditie foarte bine definite in UE nu este inteplinita aceste localuri nu pot rula in regimul fumatori / nefumatori, ci sunt obligate sa satisfaca doar nefumatorii, iar acel local sa fie un local doar pentru nefumatori.
  Precizand acest lucru, cu totii stim bine… ca vorba ta Cristi „Romania is my country” deci totul e posibil… asa ca nu se tine cont de asa ceva. In al doilea rand daca s-ar face asa cum zici tu in post, as aplea in istanta aceasta chestie din punct de vedere discriminator… asa ca nu cred ca ti-ar face mare placere sa ai de munca cu asa ceva. Ori ai spatiu si pentru fumatori, ori iti faci local doar pentru nefumatori. Nu sa ne trimiti afara ca pe niste animale (pana si alea au drepturile lor)…

  • Florea Cristian 22 Mar 2011, ora 16:06

   asa cum am spus, daca se respecta legea cu zona pentru fumatori si cea pentru nefumatori, nici nu ma mai intereseaza de asta care zice ca nimeni nu are voie sa fumeze in spatiile inchise.

   totodata, imi convine si aia in care iti alegi singur ce fel de bar ai: pentru fumatori, sau pentru nefumatori, pentru ca daca o sa intru in el si e pentru fumatori, ma duc pe propriul risc