O nouă acțiune de donare de sânge la Sun Plaza. Hai să donăm mai mult decât anul trecut!

În fiecare an, de șase ani încoace, Centrul Comercial Sun Plaza organizează o acțiune de donare de sânge prin intermediul căreia încurajează clienții sau vecinii Sun Plaza să vină și să doneze, contribuind astfel la salvarea unor vieți.

Calculul e foarte simplu: dăruiești puțin din timpul tău și contribui la salvarea vieților unor oameni care au nevoie de ajutor urgent.

În 2018, campania de donare de sânge de la Sun Plaza a început astăzi și ține până pe 13 mai. Poți merge acolo în fiecare zi, între orele 9:00 – 13:00. Azi dimineață am fost și eu la fața locului, iar la 9 fix erau deja câteva persoane care așteptau să doneze.

Pentru această acțiune, Sun Plaza a avut grijă să ia alături cei mai buni parteneri posibili. În acest sens, de menționat e faptul că recoltarea este realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină din București, în condiții de siguranță, folosind doar unelte de unică folosință.

Și pentru că e bine să știi tot ce implică procesul de donare de sânge, dacă nu ai mai făcut asta până acum, am notat mai jos câteva indicații.

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre donarea de sânge

 1. se recoltează 450 ml de sânge, care vor fi folosiți pentru tratarea pacienților internați în spitalele din București, a căror viață depinde de aceste transfuzii;
 2. dacă vrei să vii să donezi, nu-ți uita cartea de identitate acasă. E foarte important s-o ai la tine ca să te poți înscrie pe lista de donatori;
 3. ideal ar fi să ai micul dejun consumat (sadwich cu carne slabă sau legume și fructe);
 4. dacă ești fumător, nu fuma cu cel puțin o oră înainte de donare și nici la o oră după acțiunea de donare;
 5. trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;
 6. greutatea ta trebuie să fie cuprinsă între 50 kg și 100 kg (pentru femei) și între 60 kg și 110 kg (pentru bărbați);
 7. nu trebuie să fi avut intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni;
 8. nu pot dona femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală (trebuie sa treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruației);
 9. nu trebuie să fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
 10. să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

Ca mod de lucru, să știi că în momentul în care vei ajunge acolo vei completa un formular prin care te vei înscrie în acțiunea de donare, apoi vei avea parte de o consultație medicală rapidă și gratuită (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului și hemoglobinei etc.), în urma cărora medicii vor decide dacă ești apt pentru donarea de sânge sau nu.

Dacă ești apt, ți se vor recolta cei 450 ml de sânge (care pot ajuta la salvarea a până la 3 vieți omenești). Anul trecut, 219 persoane și-au arătat interesul pentru campania de donare de sânge. Dintre acestea, 159 au fost declarate apte pentru donare, iar cu ajutorul lor s-au recoltat 71.55 litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 397 de pacienți internați în spitalele din Capitală.

Mi-ar plăcea ca în acest an să doborâm recordul de donare stabilit anul trecut și să contribuim la salvarea a cel puțin 500 de pacienți. Pentru a face asta, te invit să donezi sânge la Sun Plaza, până pe 13 mai, între orele 9:00 – 13:00. Sau, dacă nu poți participa sau nu ești apt pentru a dona, te invit să dai acest mesaj mai departe pentru a ajunge cu el la cât mai mulți prieteni și a-i încuraja să contribuie la salvarea unor vieți.

donare de sange sun plaza

2 Comments

 1. Luciana 11 mai 2018
  • Cristian Florea 14 mai 2018

Leave a Reply