Două lucruri pe care probabil nu știai că iPhone-ul tău poate să le facă: dictare și enunțare în limba română

Cred că se face un an de când mi-a arătat Vlad că iPhone-ul înțelege dictarea în română și că poate citi articole scrise, bineînțeles, în limba română. Și știu că ne-am gândit atunci să facem un clip pe tema asta, dar am tot uitat și tras de timp până azi, când mi-am zis că și un articol fără explicații video e de-ajuns. :))

Problema la aceste setări e că probabil nici nu te-ai gândit vreodată că iPhone-ul tău ar putea face așa ceva. Eu, cel puțin, credeam că acceptă doar dictarea în limba engleză sau alte limbi mult mai vorbite decât româna și nici nu mi-a dat prin cap să verific dacă poate și în română.

Dar să le luăm pe rând:

1. Dacă vrei să-i trimiți cuiva un mesaj și să nu mai stai să-l scrii, poți să-l dictezi

Ca să faci asta, trebuie înainte de toate să activezi dictarea pentru iPhone. Du-te în Configurări – General – Tastatură – Activați dictarea. Apoi o să vezi că la anumite câmpuri de text îți apare și un microfon. Apasă pe el și vorbește. O să vezi că-l poți folosi și când scrii statusuri pe Facebook, spre exemplu. Sau când vrei să cauți ceva prin Safari. Mie mi se pare util când sunt pe stradă, că nu mai stau cu nasul în telefon ca să scriu ceva. :D

2. Dacă vrei să-ți fie citit un articol, ca tu să fii atent la altceva, poți face asta foarte ușor

Dacă ești la volan sau dacă faci orice altceva și nu poți sta cu ochii în telefon ca să citești ceva pe net, poate citi telefonul pentru tine.

Ca să activezi funcția asta, trebuie să mergi la Configurări – General – Accesibilitate – Enunțare, apoi să activezi Enunțare selecție și Enunțare ecran. De la Voci vei putea selecta limba în care vrei să ți se citească (pentru limba română va descărca și un fișier de 36,5 MB).

După ce ai activat lucrurile astea, dacă vrei să ți se citească un articol de pe web sau un text dintr-o aplicație, ai două soluții: ori tragi cu două degete din partea de sus a ecranului în partea de jos, moment în care ți se va citi tot ce se află pe ecran, ori selectezi un paragraf dintr-un text, apoi apeși pe Enunțați.

Acestea fiind zise, m-am gândit la finalul anului trecut că aș putea scrie mai multe articole pentru cei care au iPhone-uri sau MacBook-uri, că descopăr zilnic tot felul de nebunii, mai mult sau mai puțin știute, așa că pregătește-te. :D

Tags:

3 Comments

  1. Valentin Bosioc 4 ianuarie 2016
    • Cristian Florea 5 ianuarie 2016
  2. Carmen 7 ianuarie 2016

Leave a Reply