Semafor. La ce culoare oprim? La alb.
Realizările mele din 2011
Eu, de felul meu, sunt un mare iubitor de dulciuri. Dacă vrei să faci ceva cu mine, spune-mi că pot mânca câtă ciocolată vreau şi-s omul tău. Bine, exagerez puţin, dar principiu l-aţi înţeles voi.
În general nu sunt pretenţios când vine vorba de chestii dulci (fie că-i vorba de ciocolată, prăjiturele, bomboane etc.), dar când ajungem la ciocolata amăruie, nu mai ai ce discuta cu mine.
Nu înţeleg sub nicio formă rostul ciocolatei amărui. Nu mi se pare că reprezintă deloc dulciurile, datorită simplului fapt că nu prea este dulce.
Ştiu că unii o îndrăgiţi, de aceea vă rog să-mi spuneţi şi mie ce-i atât de bun la ea. Sau o fi de la mine, că în afară de cafea şi bere nu mai consum nimic uşor amărui?
19 Comments
Depinde despre ce fel de ciocolata amaruie vorbim. Daca e cea cu 55% cacao, e buna din cand in cand. Mai ales daca e umpluta cu diverse creme aromate. Deja cand ajungi la cele cu 75% sau 85% cacao, e o problema. La fel ca in orice alt domeniu, ce-i mult, strica.
Aia cu 55% cacao e acceptabila, dar tot nu se compara cu celelalte. :D Cel putin din punctul meu de vedere.
Personal,mananc ciocolata amaruie cand tin cine stie ce cura de slabire drastica si ma mai loveste o pofta de ciocolata. Nutritionistii considera ca nu are asa de multe kcal ca si cea normala :)). Oricum,toate astea sunt povesti.
Slava Domnului că nu a trebuit să ţin cură de slăbire până acum. De cură de îngrăşare am avut nevoie. :))
Cică ciocolata amăruie este mai sănătasă şi nu îngraşă la fel de mult; în acelaşi timp se presupune că e foarte bună în combinaţie cu berea.
Ciocolată amăruie cu bere? Nu o văd o combinaţie prea bună, dar am s-o încerc totuşi. Măcar de curiozitate.
Îți spun eu care e treaba. Ai mâncat vreodată tort de ciocolată, negrese, muffins sau alte prăjituri cu ciocolată? Ei bine, toate astea sunt făcute cu ciocolată amăruie, cât mai amăruie, dar la care se adaugă zahăr. Fără ciocolata amăruie nu s-ar mai închega mixtura de ingrediente, așa că nu ai mai avea de unde să mănânci prăjiturile alea bune. Înțelegi?
Io ştiu că ciocolata amăruie e ciocolata adevărată. Problema mea e că, dacă tot s-a descoperit aia dulce, de ce o mai scot pe piaţă şi pe cealaltă? :))
Toate traznaile alea se fac eventual cu ciocolata de casa sau daca te pricepi la gatit cu pudra de cacao frecata cu unt, nu se apuca nimeni sa topeasca ciocolata amaruie de consum, singura cu proportia aia uriasa de cacao pentru prajituri.
ciocolata amaruie se spune ca stimuleaza niste treburi. Se pare ca substantele continute de arborele de cacao ar scadea presiunea sangelui si ar avea antioxidanti. Astfel o ciocolata cu multa pudra de cacao cum e cea amaruie ar fi indicata in dieta pentru ca nu are lapte sau exces de zahar. Pe de alta parte ciocolata obisnuita stimuleaza chestii mai importante precum producerea hormonului placerii si anume serotonina intr-o proportie mai mare decat cea amaruie.
Consumul de ciocolata amaruie nu are nici un haz de fapt fiind aproape in totalitate un aquired taste. Si ca sa iti explic ca de fapt organismului nu prea ii convine acest atac o sa iti dau un exemplu foarte simplu. Usturoiul contine substante care pot chiar dauna florei intestinale intrerupandu-i procesele, in speta hidrogenul sulfurat de aceea consumul de usturoi „ca la romani” mai mult strica decat ajuta fiindca totul trebuie facut cu masura. Insa mai mult decat atat, usturoiul ca si multe alte alimente pe care le ingeram, desi nu ne sunt fatale, ne dau indicii clare ca nu vor sa fie mancate prin gustul sau mirosul lor usturuiat, intepator, amar, samd. Majoritatii persoanelor, ingerarea unui aliment „potrivnic” face mai curand rau printr-un proces pe care nu pot sa mi-l explic. Copii au acest reflex bine inradacinat. Unui copil caruia trebuie sa-i dai o pastila amara pisata fiindca e musai ca efectul sa fie rapid s-ar putea sa-i provoci voma pe cand sunt o sumedenie de adulti care isi mesteca fara probleme pastilele amare suportand genul asta de gust. Mutatiile in perceptia gustului sau gustul dobandit se manifesta si in cazul mancatului de scoici, melci samd.
Sunt convins ca perceptia unui gust amarui ca fiind bun e fie mai curand un acces de masochism, fie un snobism fie mai curand o senzatie deformata. Consumul de ciocolata amaruie nu are absolut nici o legatura cu provocarea vreunei placeri la nivel organoleptic sau al simturilor, e in general o butaforie generata de „studii” si snobism.
Mai degrabă snobism decât studii. Nu cred că toţi consumatorii de ciocolată amăruie îi cunosc efectele benefice.
Si mie imi plac dulciurile. Si mie imi place ciocolata amara.
N-as putea sa spun de ce imi place. Poate tocmai pentru ca e amarui. In general imi plac dulciurile usor amarui, la care poti sa simti si un gust dulce si unul amar in acelasi timp.
Da, pai de-aia, ca tie iti plac in general chestiile usor amarui. Mie nu. :))
Nu chiar. Depinde de chestie.
Îmi place ciocolata în general,îmi place cafeaua fără zahăr,fără îndulcitori,cu miere eventual.Îmi plac dulciurile,dar îmi plac și chestiile amărui.Îmi place ceaiul de obligeană,sau de anghinare,dar îmi place și cel de fructe de pădure,nu contează dacă sunt sau nu dulci/îndulcite.Nu m-am întrebat niciodată de ce îmi plac și cele amare,și cele dulci.
Eu, aşa cum am spus şi în articol, în afară de cafea şi alcool nu agreez nimic amar. Iar cafeaua oricum o beau cu muuuult zahăr.
Te inteleg perfect! Nici eu nu pot manca ciocolata amaruie, simt ca mi se strepezesc dintii! :))
Mai bine nu mănânc ciocolată decât să mănânc una amăruie :))
Acesta este un lucru pe care nici eu nu pot sa il inteleg. Mi se pare ciocolata cea mai rea la gust!