E bine, uneori, să participi la evenimente la care crezi că n-ai ce căuta

E bine, uneori, să participi la evenimente la care crezi că n-ai ce căuta 1 | Cristian FloreaAdică cam cum mi s-a întâmplat mie la Hackathon. Pentru că habar n-am cu ce se mănâncă programarea, aveam impresia că n-o să pot învăţa nimic de-acolo. Cu toate astea, am zis că n-ar strica să încerc să merg.

Astăzi mi-am dat seama că e bine din când în când să mai încerci şi lucruri faţă de care eşti sceptic la început. Azi am încercat să privesc lucrurile departe de „băieţii ăştia fac ceva care pe mine mă depăşeşte”.

Încercând să le înţeleg aplicaţiile prin prisma nivelului meu de cunoştinţe, am ajuns la concluzia că nu-i bine să ai informaţii dintr-un singur domeniu. Deşi eşti foarte bun la ceea ce faci, dacă nu mai ai şi alte skill-uri, o să ai numai de pierdut.

Azi am văzut aplicaţii care m-au făcut să zic „Wow, ce tare-i asta!”, dar am avut ghinionul să văd şi idei la a 5-a mână, care nu arată decât faptul că programatorii care au lucrat la proiectele respective nu încearcă să facă şi altceva în afară de programare şi, când au trebuit să-şi arate skill-urile şi creativitatea, au reuşit să ne arate doar cât de bine pot programa, că la creativitate au lăsat de dorit.

Nu mi-a plăcut deloc un proiect reprezentat de un site menit să citească feed-ul RSS al unor ziare online. Autorul a zis că are grijă să selecteze doar feed-urile în care se scrie despre IT (ăsta cică ar fi fost plusul proiectului), iar când a fost întrebat de ce am dori să intrăm pe site-ul lui în loc să folosim Google Reader, a întrebat „Ce-i ăla Google Reader?”. Un răspuns destul de penibil, din punctul meu de vedere.

Alt proiect care nu mi-a plăcut a fost copia Transport Urban, doar că pe un alt design. Autorul lucrării a spus că în ziua în care a venit la Hackathon şi a vrut să vadă cu ce poate ajunge la locul evenimentului, site-ul Transport Urban era căzut. Aşa a hotărât el că e nevoie de altul. La fel de penibil ca şi răspunsul din primul exemplu, din punctul meu de vedere.

Totuşi, au fost şi proiecte foarte bune, iar câştigătorii, din punctul meu de vedere, şi-au meritat premiile.

Locul 3 (900€) a fost câştigat de LinkVulcano. Dacă eşti webmaster şi ai mai multe site-uri de administrat, ai să găseşti ideea foarte bună. Poţi să-ţi administrezi link-urile din sidebar de pe toate site-urile pe care le administrezi dintr-un singur admin panel. Mi se pare foarte uşor de folosit şi sper să fie dezvoltat în continuare, pentru că merită.

Locul 2 (1200€) a fost câştigat de proiectul MusicX, un music player care ştie şi download şi redare offline. Destul de interesant, că e un fel de Winamp şi Google Music în acelaşi loc.

Locul 1 (1800€) a fost câştigat de Road Alert, o aplicaţie mobile care îţi oferă date reale despre traficul din zona ta, despre locul în care se ascund poliţiştii, sau despre locurile unde s-au întâmplat accidente pe traseul pe care vrei să-l urmezi. Interesant e că au reuşit să facă o aplicaţie şi un website care să arate şi să funcţioneze bine într-un timp atât de scurt.

E bine, uneori, să participi la evenimente la care crezi că n-ai ce căuta 2 | Cristian Florea

Acestea fiind zise, mă bucur că am avut ocazia să particip la Hackathon, pentru că am descoperit mentalităţi noi şi am învăţat că trebuie să studiez mai mult.

Leave a Reply