Educaţia

Mulţi nici nu ştiu ce-i aia. O parte dintre ei înţeleg că educaţia = să mergi la şcoală, ei râd când aud că Mark Twain a zis: „Nu lăsa şcoală să-ţi strice educaţia” şi spun că ar trebui să audă şi mama sau nu ştiu ce profesor de asta.

Ei cred că Mark Twain a fost un inteligent din ăla care înţelegea adolescenţii şi dădea tot felul de citate super despre sensul pe care îl are omul pe Pământ.

Proşti sunt toţi. Într-o lume în care nici nu mai ştim ce este aia educaţie, ei se rezumă la şcoală şi la citate de clasa a V-a pe care nu le înţeleg. Ei cred că şcoala este cea care le strică educaţia (că doar Mark Twain a spus asta şi el n-a fost un boschetar beţiv şi prost).

Într-adevăr, citatul a fost unul foarte inteligent, dar nu cum ştiţi voi să-l priviţi. Şcoala chiar reprezintă o parte foarte mare din educaţia noastră dar ea nu ne dă lecţii de viaţă. Ea nu ne dă palme când începem să călcăm strâmb în viaţa personală şi nu este ea cea care ne învaţă cum să ne purtăm cu cei din jur. Şcoala ne învaţă strictul necesar în legătură cu fiecare materie în parte şi dacă stau să mă gândesc bine, la sfârşit te alegi doar cu o bucată de carton pe care îţi este scris numele cu majuscule.

Lupta cu jungla de afară începe după ce ai terminat şcoala. Dacă educaţia ta a fost stricată de aceasta, îţi va fi tot mai greu să învingi fiarele din flămânde. Vei fi un nimic şi nu te vei putea ridica pentru că şcoala nu te-a învăţat asta. Ai diploma aia care te ajută să urci, dar dacă n-ai pregătirea necesară pentru treptele ce vor urma, diploma înseamnă 0.

Cu alte cuvinte, Mark Twain a spus că nu va acorda atât de multă atenţie şcolii încât să nu se mai educe şi pentru momentul întâlnirii cu lumea de afară. El nu voia să spună că se lasă de şcoală pentru că aceasta este o prostie, spunea că nu va lăsa şcoala să-l împiedice să înveţe lecţiile de viaţă pentru care ne luptăm cu toţii.

Nu mai priviţi citatele ca pe nişte cuvinte aruncate la nimereală. Încercaţi să vă daţi seama ce reprezintă ele cu adevărat!

7 Comments

  1. Alex Nastase 19 martie 2009
  2. Yoko 20 martie 2009
  3. Sorin 20 martie 2009
  4. Cristian Florea 20 martie 2009
  5. Crok 20 martie 2009
  6. Green Girl 25 martie 2009
  7. Cristian Florea 25 martie 2009

Leave a Reply