Educaţia

Mulţi nici nu ştiu ce-i aia. O parte dintre ei înţeleg că educaţia = să mergi la şcoală, ei râd când aud că Mark Twain a zis: „Nu lăsa şcoală să-ţi strice educaţia” şi spun că ar trebui să audă şi mama sau nu ştiu ce profesor de asta.

Ei cred că Mark Twain a fost un inteligent din ăla care înţelegea adolescenţii şi dădea tot felul de citate super despre sensul pe care îl are omul pe Pământ.

Proşti sunt toţi. Într-o lume în care nici nu mai ştim ce este aia educaţie, ei se rezumă la şcoală şi la citate de clasa a V-a pe care nu le înţeleg. Ei cred că şcoala este cea care le strică educaţia (că doar Mark Twain a spus asta şi el n-a fost un boschetar beţiv şi prost).

Într-adevăr, citatul a fost unul foarte inteligent, dar nu cum ştiţi voi să-l priviţi. Şcoala chiar reprezintă o parte foarte mare din educaţia noastră dar ea nu ne dă lecţii de viaţă. Ea nu ne dă palme când începem să călcăm strâmb în viaţa personală şi nu este ea cea care ne învaţă cum să ne purtăm cu cei din jur. Şcoala ne învaţă strictul necesar în legătură cu fiecare materie în parte şi dacă stau să mă gândesc bine, la sfârşit te alegi doar cu o bucată de carton pe care îţi este scris numele cu majuscule.

Lupta cu jungla de afară începe după ce ai terminat şcoala. Dacă educaţia ta a fost stricată de aceasta, îţi va fi tot mai greu să învingi fiarele din flămânde. Vei fi un nimic şi nu te vei putea ridica pentru că şcoala nu te-a învăţat asta. Ai diploma aia care te ajută să urci, dar dacă n-ai pregătirea necesară pentru treptele ce vor urma, diploma înseamnă 0.

Cu alte cuvinte, Mark Twain a spus că nu va acorda atât de multă atenţie şcolii încât să nu se mai educe şi pentru momentul întâlnirii cu lumea de afară. El nu voia să spună că se lasă de şcoală pentru că aceasta este o prostie, spunea că nu va lăsa şcoala să-l împiedice să înveţe lecţiile de viaţă pentru care ne luptăm cu toţii.

Nu mai priviţi citatele ca pe nişte cuvinte aruncate la nimereală. Încercaţi să vă daţi seama ce reprezintă ele cu adevărat!

Lasă un comentariu

7 comentarii

 • Alex Nastase 19 Mar 2009, ora 23:08

  pana mea…asa e. Unii iau expresiile mot a mot si nu stiu sa vada printre randuri.

 • Yoko 20 Mar 2009, ora 10:26

  Pai da…dar sunt multi oameni superficiali care cred ca sensul unor cuvinte se rezuma strict la intelesul de dictionar. Dar citatele vor sa transmita un mesaj pe care trebuie sa’l intelegi, e ceva mai subtil.
  In ceea ce priveste scoala, ai dreptate. Bucata aia de carton, notele mari nu reprezinta nimic! Cand vei iesi in lume vei fi ultimul prost pentru ca altii vor sti sa se descurce!
  Foarte bun articolul:D

 • Sorin 20 Mar 2009, ora 11:50

  scoala asta:))…are un sambure de adevar ce a spus Mark Twain :D…parerea mea:)…ma-m saturat de scoala:(…

 • Grim_Cris 20 Mar 2009, ora 10:55

  thanks! Ma bucur ca a fost inteles asa cum mi-am dorit :)

 • Crok 20 Mar 2009, ora 19:56

  Foarte frumos articolul.Si da sunt cu totul de acord cu ceea ce scrie.Toti astia care ii vezi la colt de strada , iar scoala considerand-o ceva abstract vor ajunge mari? Nu,nu cred! Nu zic ca eu sunt perfect , pentru ca perfectiunea e ceva absurd,nu exista.Educatia copilului mai depinde si de parinti in mare parte pana acesta trece pragul gradinitei,si apoi a scolii,si asa mai departe.Viitorul e in mainile lui pana la urma!Si fiecare face ce vrea cu viata lui,unii batandu-si jos si regretand mai tarziu

  De la mine poti citi: Cu si despre tigani

 • Green Girl 25 Mar 2009, ora 22:16

  Citatul asta ma face sa ma gandesc si la faptul ca o mare parte dintre noi nu stiu ce inseamna sa inveti. Cel putin stiu ca asa eram si eu la gimnaziu, fiindca stiam ca imi trebuie media pentru liceu. Dar tind sa cred ca m-am desteptat. Acu nu ma mai intereseaza notele, ma intereseaza sa imi ramana ceva in cap… si sa trec. Dar am observat cu mare tristete ca unii inca au ramas la starea de toceala, fiindca asa sunt obisnuiti, ceea ce mi se pare trist.

  Atat am avut de adaugat. Imi cer scuze ca palavragesc mult si prost. Sper sa se inteleaga ce vreau sa spun, dar am avut o zi grea si obisnuiesc sa vorbesc si mult :))

  De la mine poti citi: Haos

 • Grim_Cris 25 Mar 2009, ora 22:43

  Decat sa te rezumi la 3 cuvinte intr-un comentariu, este mai bine ca scrii mult, intelegem mai bine ce vrei sa spui :)