Eutanasia

Eutanasia este un cuvânt provenit din limba greacă şi se traduce drept „moarte uşoară”. Este acţiunea prin care, in mod nedureros, este suprimată viaţa unei persoane a cărei suferinţe este considerată iremediabilă.

Sunt persoane care consideră eutanasia un mod practic şi … modern de eliberare a sufletului unui suferind. Mulţi spun că este necesară în condiţiile în care pacientul pare să nu mai aibă scăpare (este în comă de foarte mult timp, este paralizat parţial sau total şi multe alte boli de acest gen).

Biserica este cu totul împotriva eutanasiei, ca şi mine desigur. Religia spune că Dumnezeu este cel care ne-a creat, deci tot El este şi cel care are voie să ne ia viaţa. Această formă de „eliberare” este considerată un păcat chiar mai mare decât uciderea sau sinuciderea atât din partea celui care este eutanasiat cât şi din partea familiei sau a celor care au permis acest lucru.

N-am chef să vă dau tot felul de lecţii de religie sau medicină, tot felul de ani în care a apărut eutanasia sau citate din nu ştiu ce cod cu drepturile omului pentru că ştiu că ar fi inutile. Rândurile de mai sus au fost destinate celor care nu ştiau ce este eutanasia. Acum trebuie să ne concentrăm asupra conceptului de „este sau nu este bine?”

Mulţi nu credem în minuni, mulţi nu credem în revenire, iar mulţi suntem ferm convinşi că dacă unul stă în comă de o lună, mai bine i se face eutanasie. Se pare că nu e chiar aşa. Sunt cazuri concrete în care o persoană şi-a revenit după câţiva ani de comă, iar rudele i-au mulţumit lui Dumnezeu pentru că le-a dat minte şi nu au hotărât să-l eutanasieze pe respectivul.

Sunt state care nu acceptă sub nicio formă acest mod de renunţare la şansa de revenire a cuiva dar sunt şi ţări ca Germania, în care eutanasia a devenit legală şi pentru copii. Adică poate decide mama dacă să-i omoare sau nu plodul. Mi se pare cea mai mare prostie ever 8-|

Din acest punct de vedere, mă bucur că trăiesc în România şi nu avem tot felul de legi stupide.

Voi ce credeţi despre eutanasie? Dacă ar fi un caz în familia voastră (ferească Dumnezeu), aţi accepta ca acesta să fie eutanasiat?

Lasă un comentariu

14 comentarii

 • redandblue 12 Mar 2009, ora 23:01

  Nu sunt de acord. Sa lasam la o parte religia , nu toti sunt credinciosi , dar tot nu inteleg cum sa ii iei viata unui om , mai ales unui copil , parca am fi in trecut nu in era tehnologiei si a cipurilor.

  De la mine poti citi: Şoferii patriei , un nou episod

 • Grim_Cris 12 Mar 2009, ora 23:24

  Exact! Să moară că aşa trebuie nu că aşa vrea familia sau mama (în cazul unui copil).

 • Serginho 13 Mar 2009, ora 10:11

  Chiar acum o saptamana a murit o fosta colega de la mine din clasa, dupa ce afost lovita in plin de o masina, a fost in coma 5 zile, iau facut operatie pe creier, ca acolo era problema, ca nu isi revenea creierul si din pacate nu a supravietuit. :(

  De la mine poti citi: Un mouse pentru orice buzunar

 • Grim_Cris 13 Mar 2009, ora 10:27

  Ahh … imi pare rau ca ti-am amintit :(

 • Onan Barbarul 13 Mar 2009, ora 10:27

  Eu sunt de acord cu asta, de ce sa il lasi sa se chinuie daca stii ca nu are nici o sansa sa isi revina? Mai sunt oameni care chiar te roaga sa le scoti aparatele din priza, daca intelegi ce vreau sa spun. Sa zicem ca ar fi mama ta acolo, s-ar chinui si ai sti ca nu isi mai poate reveni. Ce ai face, ai lasa-o sa sufere in continuare?

 • Grim_Cris 13 Mar 2009, ora 10:28

  Dar n-ai de unde sa stii ca nu isi poate reveni. Plus ca .. mama mea este impotrva eutanasierii ca si mine :)

 • Onan Barbarul 13 Mar 2009, ora 11:24

  Pai ti-ar zice doctorii :) Si da, normal ca esti impotriva atata timp cat nu ai trecut inca printr-o situatie de acest gen.

 • Grim_Cris 13 Mar 2009, ora 11:31

  Am trecut prin asta, crede-ma. Aveam 4 ani. Dar prefer sa nu-mi mai amintesc

 • Agkelos 13 Mar 2009, ora 15:09

  Oamenii pun tot mai putin pret pe viata si asta pentru ca exista diferite practici considerate morale care ne invata ca viata nu are de fapt nici o valoare si oricand ne putem lipsi de ea. Legalizarea eutanasiei intr-un stat nu face altceva decat sa il determine pe om sa puna un pret mai mic pe viata. Se si mira unii cum de oamenii nu se mai respecta intre ei asa cum se respectau in urma cu 100 de ani. Pai cum sa se respecte oamenii intre ei daca viata nu inseamna ceva? Cum poti respecta un om, daca faptul ca omul respectiv traieste nu ti se pare ca fiind bun?

  Din pacate asta e modul in care decurg lucrurile. Tot mai mult avem de-a face cu legi care sa permita uciderea unui om, stiri care sa ne prezinte criminali, razboaie in care se omoara oamenii… incet incet ajungem sa nu mai punem pret deloc pe viata noastra. Ajungem un popor barbar.

  De la mine poti citi: Virtute + Mandrie = Viciu?

 • Ioana 13 Mar 2009, ora 18:00

  [-( Nu am idee unde o sa ajungem in ritmul asta .
  Daca Dumnezeu iti da viata , El ti-o ia…daca e sa suferi ..poate e pentru ca o meriti…sti cum e proverbul ”Dumnezeu cu o mana iti ia , cu alta iti da ” :-??
  Si referitor la cel care face acea injectie..oare nu are remuscari dupa aceea?!… ce om trebuie sa fii , sa poti face asa ceva ….!?!?!

 • redandblue 13 Mar 2009, ora 21:46

  Onan Barbarul , mi se pare sau vrei sa faci pe durul?

  De la mine poti citi: Vineri , 13

 • Chrisa 13 Mar 2009, ora 22:58

  In mod sigur nu as accepta. Speranta maore ultima. :)

  De la mine poti citi: O poveste (continuare)

 • andu 12 Feb 2010, ora 00:07

  Da, ai dreptul orice ar zice biserica statul sau alte organizatii tampite ca atunci cand nu mai poti sa iti iei viata in mod civilizat cu o pastila si nu cu funia sau cu cutitul

 • Imparatul Utopic al Balcaniei 17 Mar 2010, ora 12:47

  Eutanasia e OK. Aparatele care-i tin in viata pe comatosi nu sunt gratis; ele trebuie intretinute, ocupa loc, functionarea lor papa tot felul de resurse care ar putea fi utilizate in cazuri urgente si cu perspective mai bune.

  Problema ar trebui sa se puna asa: daca pacientul e declarat „fara sanse de recuperare” si familia vrea cu orice pret sa-l conserve in starea de leguma, sa-i plateasca „cazarea” si consumabilele.

  Sinuciderea asistata, ca forma de eutanasie, e si ea un gest civilizat, care tine de demnitatea individului.

  Aici nu e vorba de „minuni” si de „sanctitatea vietii”. E vorba de valorificarea mai buna a unor resurse materiale limitate si de respectul fata de optiunea personala.

  Un stat civilizat e un stat laic, intr-un stat laic religia (dumnezeu face minuni, dumnezeu se supara daca nu-l mai intubam pe gigi) tine de sfera privata si nu de cea publica; nu are voie sa-si „bage nasul” in legile statului.
  .-= Ultimul articol al lui Imparatul Utopic al Balcaniei – Episodul 76: A Mîcska és a magyarok =-.