Să nu ai încredere în paginile care spun că Facebook vrea să-ți blocheze contul

Zilele trecute am primit o notificare cum că o pagină căreia îi dădusem Like și-a schimbat numele și acum se numește „Policy Notification Page Corporation Team”. Mai mult, avatarul paginii s-a transformat în logo-ul Facebook.

Să nu ai încredere în paginile care spun că Facebook vrea să-ți blocheze contul 1 | Cristian Florea

Recunosc, așteptam de câteva luni de zile să identific o astfel de pagină, pentru că a încercat să-mi fure și mie datele la un moment dat, dar nu mi-a dat prin cap să-i fac atunci poză.

Ei bine, paginile astea care par ca fiind făcute de către Facebook au un singur scop: acela de a-ți fura datele de logare de la contul tău de Facebook.

Cum fac asta? Dau share unei poze de pe contul tău sau de pe pagina ta de Facebook, iar în descrierea share-ului e un mesaj alarmant, care te face să crezi că ai greșit grav cu ceva. Cam așa:

Să nu ai încredere în paginile care spun că Facebook vrea să-ți blocheze contul 3 | Cristian Florea

Ei bine, dacă nu ești pe fază, chiar ai impresia că ceva grav se va întâmpla cu pagina ta dacă nu accesezi acel link. Accesarea link-ului te va duce pe un site care seamănă cu Facebook și care-ți cere datele de logare de la contul tău de Facebook. Când te loghezi acolo trimiți automat datele tale de login către o mână de hackeri, iar ei vor avea apoi acces la toate paginile de Facebook la care ai și tu acces.

Pasul următor e să schimbe numele paginilor de Facebook pe care le administrezi în „Policy Notification Page Corporation Team” și să găsească și alte victime. Între timp, se folosesc de contul tău de Facebook și de cardul asociat lui ca să facă reclame în numele tău.

Cum eviți treaba asta?

Pasul 1 și cel mai important e să-ți activezi autentificarea în 2 pași. Având această setare activată, dacă hackerii vor afla, cumva, parola ta, nu se vor putea loga în contul tău pentru că nu au acces și la telefonul tău mobil.

Pasul 2 e să fii mereu atent și să nu dai click pe link-uri dubioase. Atunci când trebuie să te loghezi pe Facebook sau pe o altă rețea socială, uită-te atent în bara de adrese a browserului tău și convinge-te că te afli pe site-ul oficial (facebook.com, instagram.com etc.) și nu pe vreun site cu un URL dubios.

Stay safe! ✌🏻

Leave a Reply