Feed întreg sau parţial?

Teoretic, este alegerea ta. Dar de la teorie până la practică … trebuie mai întâi să trecem de partea teoretică. Nu vreau s-o lungesc prea mult. Am să vă spun cum acţionez eu.

Încep prin a-ţi citi unul sau două articole. Dacă-mi placi, te adaug în reader. Dacă nu, probabil mai revin din când în când, dar nu te baza pe asta.

Ajungi în reader. Apar, automat ultimele tale 10 articole (sau 15, sau 5, în funcţie de cum ai tu setat). Le dau „Mark as read”, pentru că se presupune că mi-am format deja o părere despre textele tale, deci le aştept pe următoarele.

Dacă feed-ul tău este parţial şi-mi eşti drag, sunt şanse să te rog să-l faci întreg. Nu special pentru mine, ci spre binele tuturor abonaţilor. Dacă nu mă impresionezi în mod special, te scot din reader şi s-ar putea sa mai revin din când în când, dar nu te baza pe asta.

Excepţii:

Îţi citesc articolul folosind feed-ul parţial dacă:

– eşti blogger cu ceva vechime şi experienţă (pentru că sunt mari şanse să găsesc un articol bun în spatele acelor câteva rânduri de început)
– mă impresionezi în mod special (chestia asta se întâmplă destul de rar, dar dacă reuşeşti acest lucru, vei fi pus în aceeaşi oală cu bloggerii cu ceva vechime şi experienţă)

Totuşi, ar fi bine să nu te bazezi pe cele două liniuţe de mai sus, că nu se ştie niciodată. Dacă vrei să atragi mai mulţi vizitatori folosind feed-ul parţial, află că nu faci decât să-i pierzi. Unii renunţă la tine, în loc să vină mai des, pentru că nu ai inventat tu roata şi nici n-ai schimbat cursul Pământului. Dacă nu ai cine ştie ce notorietate, ar trebui să te gândeşti mai bine la problema feed-ului. În plus, ar trebui să pui accent pe numărul de cititori (de oriunde ar veni ei), nu pe cel de vizitatori.

Acum, după ce v-am arătat cât de încrezut pot fi, întreb: Ce fel de feed aveţi? Parţial sau complet? Ce fel preferaţi să fie feed-ul unui blogger oarecare (excludem blogurile care au gustat deja succesul)?

8 Comments

 1. A.Dragos 11 aprilie 2010
 2. Neamtu' 11 aprilie 2010
  • Cristian Florea 11 aprilie 2010
 3. PATRICKdan 12 aprilie 2010
 4. Marius Moga 12 aprilie 2010
 5. RiviOnze 13 aprilie 2010
  • Cristian Florea 13 aprilie 2010
   • RiviOnze 13 aprilie 2010

Leave a Reply