Feed întreg sau parţial?

Teoretic, este alegerea ta. Dar de la teorie până la practică … trebuie mai întâi să trecem de partea teoretică. Nu vreau s-o lungesc prea mult. Am să vă spun cum acţionez eu.

Încep prin a-ţi citi unul sau două articole. Dacă-mi placi, te adaug în reader. Dacă nu, probabil mai revin din când în când, dar nu te baza pe asta.

Ajungi în reader. Apar, automat ultimele tale 10 articole (sau 15, sau 5, în funcţie de cum ai tu setat). Le dau „Mark as read”, pentru că se presupune că mi-am format deja o părere despre textele tale, deci le aştept pe următoarele.

Dacă feed-ul tău este parţial şi-mi eşti drag, sunt şanse să te rog să-l faci întreg. Nu special pentru mine, ci spre binele tuturor abonaţilor. Dacă nu mă impresionezi în mod special, te scot din reader şi s-ar putea sa mai revin din când în când, dar nu te baza pe asta.

Excepţii:

Îţi citesc articolul folosind feed-ul parţial dacă:

– eşti blogger cu ceva vechime şi experienţă (pentru că sunt mari şanse să găsesc un articol bun în spatele acelor câteva rânduri de început)
– mă impresionezi în mod special (chestia asta se întâmplă destul de rar, dar dacă reuşeşti acest lucru, vei fi pus în aceeaşi oală cu bloggerii cu ceva vechime şi experienţă)

Totuşi, ar fi bine să nu te bazezi pe cele două liniuţe de mai sus, că nu se ştie niciodată. Dacă vrei să atragi mai mulţi vizitatori folosind feed-ul parţial, află că nu faci decât să-i pierzi. Unii renunţă la tine, în loc să vină mai des, pentru că nu ai inventat tu roata şi nici n-ai schimbat cursul Pământului. Dacă nu ai cine ştie ce notorietate, ar trebui să te gândeşti mai bine la problema feed-ului. În plus, ar trebui să pui accent pe numărul de cititori (de oriunde ar veni ei), nu pe cel de vizitatori.

Acum, după ce v-am arătat cât de încrezut pot fi, întreb: Ce fel de feed aveţi? Parţial sau complet? Ce fel preferaţi să fie feed-ul unui blogger oarecare (excludem blogurile care au gustat deja succesul)?

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • A.Dragos 11 Apr 2010, ora 22:42

  Eu unul am feed-ul complet, mi se pare cel mai corect fata de cititori. Multi nu vor sa deschida n taburi cu articole din reader si astfel e destul de lejer sa citesti asa.:)
  .-= Ultimul articol al lui A.Dragos – Urmărind natura : Codobatura =-.

 • Neamtu' 11 Apr 2010, ora 22:34

  Dat fiind ca habar nu am despre ce e vorba, intreb: al meu cum e? presupunand ca am asa ceva. Daca tine de chestiile de vin prin RSS reader, nici mie nu-mi placa alea surtate. Prefer materialul intreg.
  .-= Ultimul articol al lui Neamtu’ – Era sa fiu (VI) =-.

  • Florea Cristian 11 Apr 2010, ora 22:40

   @Neamtu’, da, da, tin de chestiile de vin prin RSS reader. si tu, daca nu ma insel, le ai partiale. adica sunt scurte si cateodata al naibii de enervante.

   ca sa le faci lungi, du-te in meniul din stanga la Settings » Reading si bifeaza Full Text

 • PATRICKdan 12 Apr 2010, ora 00:54

  feed intreg am si e de bun-simt sa aibe asa si ceilalti !
  iar la Readers stau destul de bine, in jur de 50.
  .-= Ultimul articol al lui PATRICKdan – Despre Inviere, cu ceva intarziere… =-.

 • Marius Moga 12 Apr 2010, ora 17:44

  Si la mine full, chiar daca deocamdata nu prea am cititori :) Dar e cel mai bine sa fie intreg.
  .-= Ultimul articol al lui Marius Moga – El Clasico-ul Barcelonei =-.

 • RiviOnze 13 Apr 2010, ora 00:58

  feed partial pe blog, sunt pro feed partial, ajung pe blogul omului destul de des, si in principiu datorita titlului. nu-mi place sa citesc in reader, strica tot efectul
  .-= Ultimul articol al lui RiviOnze – Bogatii Madridului fara trofeu =-.

  • Florea Cristian 13 Apr 2010, ora 08:49

   @RiviOnze, poti sa ajungi pe blogul omului si daca are feed intreg