Acum există un ghid fiscal pentru bloggeri. Uite ce trebuie să știi dacă începi să câștigi bani din blog

Webstock este cel mai important eveniment de social media din România, atât pentru că acolo vin cei mai mulți pasionați de domeniu (m-am întâlnit vineri cu bloggeri din Focșani, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Galați, Craiova, Constanța, Târgoviște sau Tg. Jiu), dar și pentru că în fiecare an vine cu ceva nou și util. Spre exemplu, anul acesta avem un studiu despre Snapchat (o să povestesc despre el într-un articol viitor) și un ghid fiscal pentru bloggeri, care explică tot ce trebuie să știi dacă începi să câștigi bani din blog și vrei să faci acest lucru legal. Poți descărca ghidul de aici.

Mi-ar fi trebuit și mie un astfel de ghid acum vreo doi ani, când am hotărât să-mi fac un SRL, în special ca să nu mai fie nevoite companiile cu care colaboram să-mi plătească acel 16% către stat (o să vedeți în ghid despre ce e vorba). Dar am avut atunci noroc cu colegii de la Kooperativa 2.0, care m-au ajutat să înțeleg mai bine ce presupune un SRL, care e diferența dintre SRL și PFA etc. În acest ghid fiscal pentru bloggeri ai totul la îndemână, de la ce trebuie să faci dacă începi să câștigi bani din Google Adsense sau din afiliere, până la ce coduri CAEN trebuie să folosești dacă îți faci o firmă și urmează să încasezi bani prin intermediul blogului. Sunt chiar și exemple de calcule, ca să vezi cam câte taxe trebuie să plătești la stat în fiecare an, în funcție de cum alegi să încasezi banii.

Ghidul de mai sus e scris de Luiza Daneliuc, deci dacă mai ai întrebări din domeniul fiscal care n-au fost acoperite acolo sau dacă sunt termeni pe care nu-i înțelegi prea bine, ai putea să-i dai un mail. Recomandarea mea ar fi să-ți iei cel puțin o oră și jumătate ca să parcurgi ghidul, dacă vrei într-adevăr să înțelegi cum funcționează lucrurile. El nu e lung (are numai 24 de pagini), dar sunt termeni pe care probabil nu-i stăpânești prea bine și ar trebui să ai timp să-i înțelegi.

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • Andrei 3 Oct 2016, ora 10:45

  Au un bug pe pagina de descarcare. In campul site, trebuie sa introduci neaparat adresa cu http:// in fata. Cu www nu merge. La fel si daca introduci direct url-ul fara nimic in fata

  • Cristian Florea 3 Oct 2016, ora 11:03

   Hmm, poate nu e bug, ci n-au apucat să facă un script care să pună singur http înainte. Poți să-l pui și singur, că nu e chiar așa de complicat. :))

 • Luiza Daneliuc 3 Oct 2016, ora 12:34

  Multumesc! :)

  • Cristian Florea 3 Oct 2016, ora 14:02

   Și eu îți mulțumesc! E o resursă super utilă. :D

 • rivi 3 Oct 2016, ora 15:03

  de notat. de salvat.

  • Cristian Florea 4 Oct 2016, ora 09:50

   Așa, așa. :D

 • Alex 3 Oct 2016, ora 19:36

  Salut! Dar cum il putem descarca daca nu avem inca blogul, dar vrem sa-l facem? Cere un site ca si camp obligatoriu… :)

  • Cristian Florea 4 Oct 2016, ora 09:50

   Poți pune contul tău de Facebook, spre exemplu. :D