Am ascultat live trupa Gorillaz. La Budapesta. La un concert cu circuit închis

Imaginează-ți: o trupă britanică fondată în 1998, a ajuns în 2001 pe locul 4 în UK cu piesa Clint Eastwood. Era un concept unic, o trupă făcută de un muzician și un grafician, în care membrii trupei (cei care apăreau în fiecare videoclip) erau personaje virtuale, pe numele lor 2D, Murdoc Niccals, Noodle și Russel Hobbs. Tot în 2001 Gorillaz a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai de succes trupă virtuală, după ce a vândut peste șase milioane de albume. În 2010 au organizat primul lor turneu mondial, promovând (deja) cel de-al treilea album, Plastic Beach.

În timpul turneului, Damon Albarn, unul dintre cei doi fondatori ai trupei, a scris un nou album, intitulat The Fall, care era (așa cum spune chiar el) un jurnal al turneului lor prin America. Tot albumul a fost făcut pe iPad-ul lui Damon, apoi a fost mixat în Anglia, la finalul turneului. Au lansat albumul pentru fani, putând fi descărcat gratuit de pe site-ul trupei.

În 2012, cei doi fondatori au declarat că viitorul trupei este incert din cauza unor neînțelegeri, urmând să apară în 2013 cu o nouă declarație în care să spună că s-au gândit să mai lanseze un album.

4 ani mai târziu, în martie 2017, au anunțat că noul album se numește Humanz și că va fi lansat curând. Cei de la Gorillaz au făcut apoi un parteneriat cu Telekom, care includea și lansarea platformei http://www.electronicbeats.net/, un site unde fanii trupei puteau găsi conținut exclusiv Gorillaz.

O parte din parteneriatul dintre Gorillaz și Telekom l-a reprezentat și un concert organizat la Budapesta, pe data de 16 iunie 2017. La concert puteau participa doar fani Gorillaz, pentru că dacă voiai să fii acolo, trebuia să urmărești conturile Telekom din țara în care te aflai și să te înscrii la concursurile propuse de ei.

A plecat din România un autocar cu 50 de fani Gorillaz, iar acolo, în ziua concertului, ne-am mai întâlnit cu câteva sute. Eu am fost singurul blogger din țara noastră și am ajuns acolo mulțumită prietenilor de la Revista Sunete și Telekom România.

Cum a fost concertul?

Imaginează-ți: trupa ta preferată lansează un album nou după 4 ani de zile, iar tu ajungi să-i vezi live într-o sală de concerte alături de aproximativ 400 de fani înrăiți. Nu numai că ești acolo pentru trupa ta preferată, dar ești înconjurat și de oameni veniți din toate colțurile lumii, cu aceleași preferințe muzicale ca ale tale. Asta face ca atmosfera de la concert să fie una specială.

Apoi gândește-te că acel concert e doar pentru voi, cei care chiar iubiți trupa respectivă, motiv pentru care membrii trupei aleg să cânte în premieră o piesă compusă cu doar o săptămână înainte, care nu a văzut niciodată scena și care a fost compusă cu gândul la voi. Asta te face să-i apreciezi și mai mult pe cei de pe scenă.

Asculți cu un sunet impecabil piesele de pe noul album, pe care le-ai ascultat deja la nesfârșit, în timp ce invitații urcă și coboară de pe scenă și dau tot ce-au mai bun, conștienți de faptul că în sală sunt doar fani înrăiți ai trupei și nu trebuie să greșească. La final, Damon spune că ar vrea să mai cânte o piesă, doar că lipsește un invitat care să acopere partea de hip-hop a melodiei.

Soluția oferită de Damon era să pună o înregistrare cu vocea invitatului, moment în care cineva din primele rânduri a ridicat mâna și a spus că vrea să acopere el acea parte. Damon l-a avertizat: Ești sigur? This is gonna be on YouTube forever.

Phil (așa am aflat ulterior că îl cheamă) a spus că-și asumă riscul și a urcat pe scenă. Și a început. Piesa era celebra Clint Eastwood, iar Phil s-a descurcat atât de bine încât toți cei de pe scenă se uitau uimiți unul la celălalt când a început el să cânte. Versurile ieșeau lin și fără greșeli, de parcă ar fi făcut asta de-o viață.

Și așa s-a încheiat concertul Gorillaz, cu un fan care a avut unul dintre cele mai frumoase momente din viața lui, cântând în fața unui public atât de select.

Recunosc, eu nu mă consider fan Gorillaz, dar am citit multe despre ei și le-am ascultat ultimul album când s-a lansat, de curiozitate. Mi-a plăcut și este și azi în playlistul meu zilnic. Mă bucur că am avut ocazia de a fi la un astfel de concert și cred că cei de la Telekom au făcut un lucru excelent oferindu-le fanilor ocazia de a participa la o astfel de experiență.

În încheiere, dacă vrei să vezi care a fost playlistul concertului, să știi că îl găsești aici, iar mai jos îți las un montaj făcut de mine care îți arată, pe scurt, care a fost atmosfera acolo. :D Mai multe despre concert găsești și urmărind hashtag-ul #GorillazLiberare pe Facebook sau Instagram.

Leave a Reply