
Cel mai inteligent aspirator robot testat până acum 🤯 Dreame X50 Ultra Complete Review

Podcast cu Google Gemini | La ce e mai bun decât oamenii?
Imediat se împlinesc 3 ani și jumătate de când am cumpărat acest iMac 2021 și cred că a cam venit momentul să-l schimb. Dar până îți spun de ce și cu ce, hai să-ți povestesc câte ceva despre el.
Puncte atinse în articol
iMac 2021 a fost primul all in one computer de la Apple cu procesoare din gama M. Practic, a fost primul astfel de dispozitiv care să aibă parte de un nou design, după ce Apple a renunțat la colaborarea cu Intel și a început să-și facă propriile procesoare.
Iar M1, procesorul din acest iMac a fost un salt uriaș în tehnologia vremurilor, motiv pentru care încă mai este un procesor bun și în zilele noastre, mai ales dacă obișnuiești să faci muncă de office și browsing. Și includ aici și laptopurile cu procesoare M1, nu doar aceste iMac-uri.
Bun, dar iMac-ul de față a fost unul foarte vânat, pentru că multă lume aștepta un produs din această gamă, dar care să nu mai aibă procesor Intel. Așa că atunci când am început eu să mă uit după el, mi-am dat seama că trebuie să acționez repede, că se termină stocurile de la o zi la alta. Și așa am ajuns să-mi cumpăr versiunea albastră, pentru că cea gri, care mi se părea mie mai faină, nu era de găsit pe nicăieri. Și pe cea albastra a trebuit s-o aștept să vină dintr-un depozit din țară, pentru că cele din zona Bucureștiului n-o mai aveau.
Configurație iMac 2021
Oricum, dacă ar fi să ne uităm la configurație, avem aici procesorul M1 despre care îți spuneam, cu 8 nuclee de procesare și 8 nuclee grafice. Mai exista și o versiune mai slabă puțin din punct de vedere grafic, adică avea doar 7 nuclee grafice în loc de 8, dar eu am vrut s-o am pe asta ca să se descurce mai bine la exporturi video. Uitându-mă retrospectiv, nu cred că era o diferență chiar atât de mare dacă aveam 7 nuclee grafice în loc de 8, dar știi cum e… dacă poți să-ți iei ceva puțin mai bun, la o diferență mică de preț, o să faci asta.
Bun, dar ce mai trebuie să mai știi e că acest iMac are 8 GB de memorie RAM, pentru că acum 3 și jumătate ani exista doar versiune cu 8 GB și cu 16 GB, iar la nevoile mele de atunci 8 GB erau super de-ajuns. Culmea, cei 8 GB încă fac față la majoritatea lucrurilor pe care le fac zilnic pe acest iMac, dar fix din cauza lucrurilor care nu se mai întâmplă atât de fluid cere schimbat.
Continuând cu specificațiile, ecranul este și el unul foarte bun, cu o rezoluție 4,5K și o diagonală de 24 de inchi. Din prima zi mi-a plăcut calitatea ecranului și mi-a fost greu ulterior să folosesc altceva, cum ar fi vreun monitor Full HD sau orice display care nu are o densitate a pixelilor atât de bună, că m-am obișnuit cu felul în care se văd lucrurile aici.
La nivel de porturi avem doar 4 porturi USB-C, așezate în spate, plus o mufă LAN ascunsă în adaptorul de alimentare. Deși e un PC în sine și nu e un simplu laptop care trebuie să-și păstreze dimensiunile mici și subțiri, cei de la Apple s-au zgârcit cu porturile, în stilul lor caracteristic. Totuși, m-am adaptat. Mi-am luat acest adaptor foarte frumos de la Satechi, care se integrează perfect în designul fluid al iMac-ului și care îmi oferă tot ce-mi trebuie în activitatea de zi cu zi.
A, și am ales spațiul de stocare de 512 GB, care a fost de-ajuns pentru nevoile mele, dar asta și pentru că materialele video pe care le filmez stau de obicei pe acest SSD extern de 2TB, iar arhiva clipurilor e ținută și ea pe un NAS, deci în iMac stau de obicei doar fișierele de tip cache sau, nu știu, lucrurile pe care le mai descarc de pe net direct în downloads, ca să le triez înainte de a le urca pe SSD-ul extern.
De ce am cumpărat acest iMac 2021
Bun, dar în 2021, atunci când am luat acest iMac, avea scopul de a mă ajuta să creez conținut mai bine. Având un ecran atât de bun din punct de vedere calitativ și noul procesor Apple, am zis că e ce trebuie. Și a fost. S-a descurcat ireproșabil în tot ce i-am dat de făcut în primii lui ani, iar la vremea aia țin minte că filmam și editam clipurile la calitate Full HD, așa că randările se făceau foarte repede.
Dar timpul a trecut, am început să filmez la calitate 4K orice clip publicat pe internet și bineînțeles că și iMac-ul a început să-și arate limitările. Se descurcă și cu clipuri 4K, dar timpii de export sunt mult mai mari decât în cazul clipurilor Full HD, bineînțeles.
Șansa lui sau a mea, că nici nu știu cum să-i zic, a fost că am început să externalizez procesul de editare al clipurilor cam când am început să și filmez la calitate 4K, așa că n-am simțit neapărat că merită să schimb iMac-ul, având în vedere faptul că nu trebuia să mai stau după el să randeze conținutul. Iar activitatea pe care o desfășor pe el se reduce în linii mari la verificarea materialelor înainte de publicare și urcarea lor pe internet.
Astăzi se descurcă în continuare bine la task-urile obișnuite, cum ar fi lucrul cu diverse fișiere, browsing sau folosirea de documente din suita Office, dar în momentul în care îi dau puțin mai multă treabă de făcut, începe să gâfâie.
Cum se descurcă astăzi la exporturi video
Când mai editez câte-un clip de un minut și-l export, toată treaba durează aproximativ 1 minut și 7 secunde sau 1 minut și 10 secunde, ceea ce e super ok. Iar de dragul acestui video am exportat și un clip 4K de 10 minute, iar totul a durat 10 minute și 52 de secunde. Fiind un iMac care împlinește în curând 4 ani și care nu e gândit neapărat pentru exporturi video 4K, timpul ăsta mi se pare unul chiar decent.
Totuși, exportând de obicei clipuri de 1 minut și fiind și o activitate pe care nu o fac zilnic, nu simt că timpul de export e o problemă atât de mare, dar din dincolo de acest timp de export, ce e cel mai deranjant acum e faptul că nu prea mai pot face pe el două task-uri în același timp. Multitasking-ul nu mai e punctul lui forte în momentul în care las ceva la exportat.
Când l-am cumpărat, puteam randa un clip Full HD în timp ce făceam și un thumbnail în Photoshop, dar acum, având în vedere faptul că lucrez cu fișiere video 4K și că softurile folosite au început să consume mai multe resurse, nu prea mai poți folosi nici browserul liniștit atunci când pui ceva la randat.
Acum lucrez și cu un soft care adaugă subtitrări la clipurile mele de 1 minut, folosind inteligența artificială. Când dau export unui astfel de clip, lucru care se întâmplă cam de 3 – 4 ori pe săptămână, pornesc tare de tot ventilatoarele iMac-ului și, vreo 6 – 7 minute, trebuie să-mi iau o pauză, că nu am ce să mai fac pe el, atât de solicitat pare. Iar dacă mai găsesc și o greșeală de scriere în subtitrare după ce am terminat de exportat, acel clip, trebuie s-o iau de la capăt și e frustrant.
De ce am decis să-l schimb
De fapt, ăsta e și motivul pentru care m-am gândit să-l schimb, pentru că timpul pe care îl pierd pentru că nu pot face două lucruri în același timp mi se pare că nu se justifică. Da, e bine să mai iei câte-o pauză de la a sta în fața PC-ului, dar e bine s-o iei când vrei tu, nu când vrea PC-ul tău.
Totuși, faptul că a rezistat 3 ani și jumătate fără să simt că-mi lipsește ceva mi se pare lăudabil. Pentru un produs dintr-o gamă mid-range, care nu a fost gândit neapărat pentru activități din zona creativă, mi se pare că s-a descurcat foarte bine. Dar anul ăsta a venit și momentul să-l schimb.
Cu ce o să schimb acest iMac 2021
Din păcate, nu au apărut produse asemănătoare care să fie cu mult diferite față de ce am aici, așa că cel mai probabil voi face upgrade tot către un iMac, dar de data asta cu procesor M4, care e cel mai nou procesor făcut de Apple pentru PC-uri.
Am în plan să-mi iau varianta cu 24 de GB de memorie RAM în loc de cei 8 pe care-i am acum, ca să nu mai simt că rămâne fără aer când export ceva. Mai mult, perspectiva e să apară din ce în ce mai multe softuri care folosesc inteligența artificială și probabil voi include în continuare astfel de softuri în flow-ul meu de lucru, așa că PC-ul trebuie să fie în stare să le ducă pe toate.e în flow-ul meu de lucru.
Și dacă tot pornesc în zona upgrade-urilor, probabil voi alege 1 TB ca spațiu de stocare în loc de cei 512 GB pe care îi am acum. Deși cu spațiul de stocare nu prea am avut probleme până acum, pentru că țin fișierele uzuale pe SSD, cred că merită luată mai multă stocare tot pentru perspectivă, că toate softurile pe care le folosim încep să ocupe din ce în ce mai mult spațiu de stocare, doar pentru că sunt incluse în ele și capabilități AI.
Și fie că ai nevoie de acele funcții sau nu, câteva sute de MB sau poate chiar 1 – 2 GB în plus tot ar trebui să ai liberi, ca să ți se descarce și conținutul ăla. Cumva, dacă asta-i direcția spre care mergem, trebuie să mă pregătesc din timp.
Din păcate, noul iMac nu vine cu alte schimbări în afară de componentele interne. Display-ul e fix același, design-ul e fix același, deci voi simți upgrade-ul doar din perspectiva faptului că toate lucrurile se mișcă mai fluid și cam atât.
De ce nu vreau Mac Mini sau Mac Studio
Dar ca să anticipez niște comentarii care s-ar putea să vină, da, e un deal bun și să-ți iei un Mac Mini sau un Mac Studio cu procesor M4 Pro sau M4 Max, mai ales că ar costa mai puțin sau chiar cât un iMac și ai avea parte de performanțe mult mai bune într-o astfel de configurație.
Totuși, m-am obișnuit prea mult cu calitatea acestui display și cu minimalismul acestui setup, cu faptul că nu am cabluri care să atârne pe sub birou sau pe birou și parcă n-aș da calitatea ecranului și minimalismul pe ceva mai performant, mai ales că alegerea unui Mac Mini ar însemna să investesc și într-un monitor performant și mai ales că îmi propun ca în continuare să externalizez editarea clipurilor mele, deci n-am nevoie de performanțe mai bune de-atât. Iar în condițiile astea, un iMac cu procesor M4 mi pare a fi o idee mult mai bună. Și sper să revină pe stoc, că deocamdată nu e.
Dar tu? De când ai laptopul sau PC-ul de pe care lucrezi? Și ce model e? Spune-mi într-un comentariu.
1 Comment
[…] cum spuneam într-un clip anterior, am decis să-mi schimb iMac-ul cu procesor M1 pe un iMac M4. La momentul filmării acelui clip, […]