Îmi pare rău că n-am auzit de proiectul acesta mai devreme. Ba nu, mi-e ruşine că s-a întâmplat asta

Proiectul se numeşte IdeoIdeis, a luat naştere în vara anului 2006, iar de-atunci, în fiecare an, desfăşoară la Alexandria „Festivalul de Teatru Tânăr IdeoIdeis”.

Practic, timp de 7 zile pe an, desfăşoară o competiţie de teatru între liceeni şi, pe lângă asta, le arată participanţilor tot felul de piese de teatru profesioniste, spre a-i educa şi a-i face să înţeleagă mai bine cum stă treaba cu teatrul.

Aseară am luat parte la un eveniment de strângere de fonduri pentru editia a 8-a a Festivalului, iar printre invitaţi s-au numărat: Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Medeea Marinescu şi Florin Piersic Jr.. Practic, nume grele din teatrul românesc au venit să susţină această frumoasă iniţiativă care împlineşte în această vară 8 ani.

Aseară am văzut şi piesa „7 dintr-o lovitură”, semnată de Lia Bugnar şi jucată de trupa de liceeni Brainstorming. Apropo de asta, în Godot Cafe Teatru, acolo unde a fost şi evenimentul de aseară, această piesă se joacă destul de des (nu de Brainstorming, ci de o altă echipă din care face parte şi Marius Manole).

Strângerea de fonduri de aseară s-a efectuat printr-o licitaţie. Mai mulţi oameni cu nume grele în teatrul românesc au donat pentru IdeoIdeis câte-un obiect important din viaţă lor, ca apoi acesta să fie licitat.

Obiectul care s-a dat cel mai scump a fost autoportretul lui Horaţiu Mălăele, care s-a dat cu 1200€. În total, s-au strâns peste 5000€, mult peste aşteptările tuturor.

Ce le-a trebuit celor de la IdeoIdeis ca să poată strânge 5000€ la licitaţie?

– o idee. Un lucru care să rezolve o problemă reală dintr-o comunitate. Alexandria n-are nici cinematograf, iar IdeoIdeis reprezintă singura şansă pentru locuitorii de acolo să vadă teatru;

– consecvenţă. Dacă organizezi cu succes timp de 8 ani un eveniment, închizi toate gurile rele care ar putea spune că proiectul o să eşueze.

– multă muncă. Numai dacă te gândeşti la un Festival de 7 zile de teatru îţi dai seama că nu-i uşor, nu mai spun de lucrurile pe care noi nu le vedem din exterior.

Din licitaţia de aseară ar putea avea cu toţii câte ceva de învăţat, chiar şi cei care n-au luat parte la eveniment: una dintre reţetele succesului este reprezentată de o idee bună la care să munceşti constant, în care să crezi şi la realizarea căreia să pui foarte mult suflet.

ideoideis logo

Acestea fiind zise, între 8 şi 16 august, când e a 8-a ediţie a Festivalului, vreau neapărat să dau o fugă până la Alexandria.

Tags:

2 Comments

  1. Sergiu Nicola 23 martie 2013
    • Cristian Florea 23 martie 2013

Leave a Reply