Internet limitat şi viaţă limitată

iphone 4s social appsCând mi-am trădat vechiul LG Optimus One pentru un iPhone 4S, am observat că extraopţiunea de internet se consumă mult mai rapid decât de obicei şi mi-am zis că trebuie să fac în aşa fel încât să am mai mulţi MB de consumat.

Am ţinut-o pe aia cu „trebuie să am mai mulţi MB de consumat” fără să iau vreo decizie în legătură cu asta. Adică voiam mai mult internet, dar în acelaşi timp încercam să fac în aşa fel încât să nu-l consum la jumătatea lunii pe cel pe care-l am. Adică îmi limitam oarecum verificarea mail-urilor, a Twitter-ului şi a notificărilor de pe Facebook, iar la sfârşitul lunii rămâneam cu vreo 5 MB neconsumaţi. Cred că o singură dată s-a întâmplat să rămân fără internet cu vreo 3 zile înainte de reînnoirea extraopţiunii. În rest, am reuşit să-mi impun limitele destul de bine.

Iniţial credeam că-i o tragedie dacă nu pot sta pe net când vreau eu, dar pe măsură ce trecea timpul îmi dădeam seama că e un avantaj. Am descoperit că că pot socializa mai mult offline dacă ştiu că nu trebuie să-mi consum internetul de pe telefon anapoda. În plus, dacă încerc să ajung în Bucureşti în anumite locuri fără ajutorul Google Maps, reuşesc să învăţ mai bine străzile oraşului şi să admir mai atent ce este în jur.

Internetul limitat nu înseamnă neapărat că-ţi limitezi activităţile online, ci dimpotrivă, că te ocupi mai responsabil de ele şi că-ţi mai vezi şi de ceea ce faci offline. Iar asta, pe termen lung, înseamnă mai multe cunoştinţe reale. Şi când ai nevoie de un ajutor, de obicei cunoştinţele de acest gen sunt dispuse să te ajute, nu cei pe care-i ştii doar de pe Facebook.

Tu cât internet mobil consumi lunar, apropo? Şi dacă vezi că ţi se termină, îi simţi lipsa?

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • Rares Cojocaru 20 Mai 2013, ora 17:21

  300 mb. Atât e abonamentul si încerc sa nu îl depășesc.

  De doua ori s-a întâmplat sa fac cost. O data pentru ca am uitat efectiv ca mai am puțin trafic si am intrat mult pe net + lăsat 3G pornit, iar a doua oară chiar nu mai țin minte care a fost baiul, dar cert e ca s-a întâmplat.

  Având acasă wi-fi, nu consum foarte mult in timpul zilei. Verific cam la 3 ore notificari si altele, dar deseori îmi spun ca oricum ajung acasă așa ca nu are rost sa intru degeaba.

  Ce fac ând rămân cu puțin? Încep sa intru in iBooks :)

  • Cristian Florea 21 Mai 2013, ora 14:05

   Contează foarte mult şi mediul în care te învârţi. Dacă acasă ai WiFi şi pe unde mai mergi mai prinzi câte-o reţea, ar putea să-ţi ajungă şi 100MB pe lună. :D

 • Rares Cojocaru 20 Mai 2013, ora 17:23

  P.S. Nu prea ascult radio niciodată; el mănâncă mult..

 • dimitriepirghie 20 Mai 2013, ora 20:40

  Eu am 75o mb și 2000 minute sau mesaje în rețea, opțiune fiind personalizată. De obicei îmi ajung până la sfârșitul lunii deoarece majoritatea timpului încerc să găsesc o rețea wifi. Undeva la 1GB ar fii mai bun.

 • Gabriel Ursan 21 Mai 2013, ora 09:42

  Eu nu reușesc să termin niciodată resursele din pachetul meu de internet (1 GB). Asta se datorează și faptului că merg în multe locuri cu rețele Wi-Fi și mă conectez la ele.

  • Cristian Florea 21 Mai 2013, ora 14:07

   Contează mult pe unde îţi petreci timpul. Ţii conexiunea de date deschisă mereu?

 • ZDZero 21 Mai 2013, ora 13:22

  Am 850 MB/luna. Inainte sa imi pun wireless acasa consumam cam 300-400/luna, acum consum in jur 100 MB.
  In primul an de smartphone imi tineam tot timpul 3G-ul pornit deci eram tot timpul in contact cu ce se intampla pe Facebook, Twitter etc. Dupa un timp am ales sa-l tin inchis pentru ca imi consuma bateria si pentru ca nu-i vedeam rostul.

  • Cristian Florea 21 Mai 2013, ora 14:08

   400MB/lună cu 3G-ul pornit mereu? Eu atât consum dacă-l folosesc cu porţia. :)) Depinde şi de telefon, oricum.

   • ZDZero 22 Mai 2013, ora 20:51

    cel putin in cazul meu, Opera Mini a scazut mult consumul de MB. si nu prea folosesc Google Maps pentru ca momentan imi stiu orasul. O fi si din cauza asta.

 • omulvaly 23 Mai 2013, ora 09:40

  am 50 de MB si din pacate intru ”cu minutul” pentru a-mi verifica emailurile si atat ! Ultimele 2 zile fac dezmat , consum cam 10 mb economisiti cu greu ! Din 16 mai si pana acum am consumat 1,01 mb , pastrez pt atacul final ! Din pacate la Focsani nici wi-fi nu gasesti , iar bani de baruri cu wi/fi nu am :D