Blogul meu face mişto de mine
Revenind la banii pe care i-aţi da unui blogger
La umila mea propunere, astăzi s-a desfăşurat în Focşani o dezbatere ce a avut ca subiect „internetul”. Printre invitaţi a fost Tudor, iar alţii, pentru că nu sunt bloggeri, mă tem că nu-i cunoaşteţi. Am fost şi eu, tot în calitate de blogger, dar n-am vorbit, am preferat să rămân un simplu spectator.
S-a discutat despre orice, începând cu istoria internetului şi terminând cu importanţa lui în vieţile noastre, sau despre cum nu ne putem feri de internet.
Ce-am reuşit să(-i) învăţăm?
– Tudor a vorbit foarte frumos (cu exemple concrete) despre cum fiecare dintre noi este oarecum legat de internet, iar acest lucru este într-o continuă dezvoltare. În curând vom ajunge să cumpărăm totul de pe internet, iar legea care spune că avem voie să returnăm în 10 zile produsul dacă nu ne convine, ţine cu noi dacă vă e frică să comandaţi ceva fără să atingeţi sau să vedeţi live acel produs.
– Siguranţa pe internet ţine de tine şi de atitudinea ta. Nu te poţi plânge că ţi-a fost furată identitatea pe nu ştiu ce reţea socială, atât timp cât tu îţi afişezi identitatea în aşa fel încât să nu aibă oricine acces la ea.
– Jocurile sunt bune până când îţi dai seama că nu-ţi aduc niciun beneficiu.
– Marea majoritate a părinţilor adoptă o atitudine greşită în momentul în care îl îndeamnă pe copil să nu mai stea atât de mult la calculator. Ei obişnuiesc să-i spună că nu are voie, dar nu-i oferă şi motive pentru asta. Dacă i-ar explica părţile bune şi cele rele ale calculatorului şi dacă i-ar arăta că există lucruri mai interesante dincolo de online, probabil copiii ar folosi aşa cum trebuie informaţiile de pe internet.
– Revenind la reţelele de socializare, consider că nu ai voie să te plângi pentru că ţi-a fost furată identitatea atât timp cât tu nu ştii să ţi-o protejezi cum trebuie. Înainte să foloseşti o reţea de socializare, e bine să mai citeşti şi Terms of Service-ul. O fată era revoltată de faptul că pe Facebook a apărut un cont exact la fel ca al ei, deşi spunea că a făcut din setări ca doar prietenii (în număr de 20-30) să-i poată vedea profilul. Nu ştia de setarea care le dă voie prietenilor prietenilor ei să-i vadă profilul, astfel afişându-se altor mii de oameni şi nu ştia că-i există butonul de „report” pe Facebook, ceea ce o făcea să nu aibă soluţii pentru ceea ce-a păţit.
Este bine să-i interzici total copilului tău calculatorul până la o anumită vârstă?
16 Comments
Mie îmi place nespus de mult când citesc despre asemenea dezbateri care au loc departe de epicentru, Bucureşti, Cluj sau care-o mai fi el. Şi mi-ar plăcea şi mai mult dacă i-ai nominaliza pe cei care nu sunt bloggeri, sunt oameni care se implică, poate vor fi bloggeri. Dacă-i aminteşti, asta va conta mult pentru ei. Poate vor deveni bloggeri, poate vor prinde aripi.
Au fost doua doamne profesoare, nu cred ca sunt sanse sa devina bloggeri. Totusi, am sa incerc sa aflu numele complet al dumnealor si sa-l adaug in articol :)
A fost foarte interesant. Mi-a placut foarte mult cum a vorbit Tudor si cu ocazia asta si-a mai castigat cel putin un cititor. :D
Cat despre fata, mi se parea ca minte si ca avea avea cel putin 1000 de prieteni si putea toata lumea sa ii vada profilul. E bine ca au invatat restul din experienta ei nefericita sa citeasca ce scrie la Terms of Service si sa aiba grija sa isi configureze contul cu atentie.
Debea astept dezbaterea de saptamana viitoare. Poate mai gasesti un invitat la fel de carismatic ca si Tudor.
saptamana viitoare vom vorbi despre anturaj. nu stiu daca mai pot aduce pe cineva dornic si in domeniu, dar voi incerca sa caut. ma bucur ca ti-a placut si sper ca toata lumea sa fi avut de invatat de-aici.
Cat despre Terms of Service, grele sanse sa inceapa lumea sa citeasca, avand in vedere ca fiecare are cel putin 2000 de cuvinte :D
NU! Ești părinte, dacă internetul e o anomalie pentru tine supraveghezi dar nu privezi copilul de una dintre cele mai importante piese a evoluției din zilele noastre. Spun asta fiindcă mulți am învățat acasă jucându-ne Doom sau Mario să apăsăm pe taste și să dăm un click ca mai încolo să ajungem bloggeri sau chiar tehnicieni IT sau în alte funcții importante. Domeniul IT este inevitabil domeniul viitorului fiindcă lumea tinde să tehnologizeze totul pentru un mai mic efort uman prin urmare multe dintre domeniile care acum nu au de a face cu IT-ul vor avea în vitor într-o oarecare măsură iar operarea pe calculator la un nivel minim mi se pare necesară încă de acum două generații în urmă.
ne-ar trebui o educatie parentala in acest sens. parerea mea
Părinte fiind te interesezi și abia apoi pui în practică fiindcă este vorba de copilul tău. Mă gândesc că nu e un așa mare efort ca părintele să învețe să tasteze și să țină mouse-ul în mână în cât să testeze internetul și tot ceea ce i se pare suspect ca mai apoi să îi dea acces copilului în zonele în care crede de cuviință.
ce e mai usor, sa testezi si sa vezi cum e internetul ca sa-l poti lasa pe copilul tau, sau sa ii interzici sa faca asta?
eu cred ca majoritatea parintilor aleg a doua varianta, tocmai pentru ca este mai comoda
Ok dar fiind vorba de „copilul tău” ți se pare corect ? Dacă faci un copil iei în sarcina anumite responsabilități iar aceasta este una dintre ele, să-i asiguri o viață frumoasă nu să îi interzici una și alta în favoarea comodității tale :-).
da, asa gandesc si eu, dar majoritatea parintilor nu. iar totul tine de educatie
DA – este bine sa-i interzici pana la varsta in care incepe sa prinda gustul jocurilor in aer liber si sa aprecieze compania copiilor de aceeasi varsta. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. O greseala foarte mare pe care o fac parintii este permiterea utilizarii de catre copiii mici a calculatorului lor (cel cu monitorul cat caloriferul si cu mouseul cat pumnul tatalui) – isi strica privirea si adopta o pozitie gresita la calculator. Cu 4-5 mil acum poti gasi un calculator sh destul de bun ptr un copil; ii iei un monitor NOU & mouse de dimensiuni la nivelul lui
conteaza foarte mult si asta, dar unii parinti nici nu inteleg la ce este bun calculatorul, crezi ca se gandesc daca e bine, sau nu, sa ii iei copilului ceva pe masura lui?
Cred ca tendinta asta o au parintii nefamiliarizati cu tehnologia, care vad tot felul de stiri senzationale despre cum calculatorul iti imbolnaveste copilul, il tampeste, sau, mai grav, il face sa-si ucida colegii. Aici eu zic ca presa are un rol cheie pe care il ignora, preferand sa afiseze doar partea neplacuta a online-ului sau filmulete vechi de pe Youtube si sa ignore aproape in totalitate campaniile umanitare sau educationale care se desfasoara pe internet. Cat despre ce se invata in scoala, mai bine ma abtin…
da, presa influenteaza negativ, dar nici parintii nu incearca sa afle mai multe. blameaza presa pentru ca scriu prostii despre subiectele pe care parintii le cunosc, dar cand vine vorba de internet, presa zice totul bine. asta nu-mi place mie
uite ca eu nu stiam de optiunea aia cu prietenii, prietenilor tai. acum ma pun sa modific:D
sunt o gramada de optiuni pe care le descoperi doar daca citesti terms of service, sau daca umbli prin contul tau de nebun