
10 trucuri utile pentru telefoanele Google Pixel

Cum descarci rapid toate pozele de pe contul tău de Facebook sau Instagram
Au trecut deja vreo 2 săptămâni de când folosesc noul iPhone 16 Pro și cred că e un moment bun să povestim mai în detaliu despre el, mai ales că e iPhone-ul față de care oamenii sunt cel mai puțin entuziasmați de până acum. Și dacă ne uităm puțin în trecut, ne dăm seama că la ultimele două versiuni de iPhone am avut mereu ceva cât de cât interesant de dezbătut, iar la acest telefon parcă acel lucru nu există.
Puncte atinse în acest review
Spre exemplu, când s-a lansat iPhone 14 Pro am avut ca noutate absolută Insula Dinamică. Care arată fain, nu poți contesta asta. Chiar dacă puteai și încă poți trăi și fără ea, e faină. În plus, iPhone 14 Pro venea pentru prima dată cu rată de refresh adaptivă, deci aveam și funcție de Always on Display pe iPhone-uri.
La iPhone 15 Pro am avut margini din titan, pentru prima dată într-un telefon. Dar și un Action Button, pe care puteai să-l setezi să facă ce acțiune voiai tu. Din nou, erau niște lucruri fără de care puteai trăi, dar îți luau ochii destul de mult încât să ți se pară un produs interesant, cu ceva ce merită măcar dezbătut sau ceva ce îți stârnește curiozitatea.
La iPhone 16 Pro ce avem? Un buton care deschide camera? Și de care nu-i pasă nimănui? Serios, am urmărit zeci de review-uri și opinii legate de iPhone 16 Pro și n-am găsit nici măcar o persoană care să fie entuziasmată de noul buton care deschide camera, pentru că e un buton mai degrabă meh decât wow.
Dar asta nu-l face neapărat un telefon prost. Nu, e mai degrabă un „upgrade minor”, cum se mai spune pe la noi prin industrie. Adevărul e că Apple a pus foarte mult accent pe opțiunile cu Inteligență Artificială și de-aia nu s-au mai străduit foarte tare din alte puncte de vedere în ceea ce privește noul telefon.
Totodată, noile funcții cu Inteligență Artificială încă nu sunt disponibile nicăieri în lume, iar în Europa nici nu știm dacă vor ajunge vreodată, deci as-ul din mânecă al celor de la Apple încă stă ascuns bine pentru cine știe cât timp.
Oricum, aș spune că iPhone 16 Pro e un telefon plictisitor dacă îl compari direct cu iPhone 15 Pro, dar dacă nu intri în runda comparațiilor cu generația anterioară, e un telefon foarte tare. Și hai să le luăm pe rând.
iPhone 16 Pro Look & Feel
În primul rând, e un telefon robust, care se ține bine în mână, este confortabil și inspiră premium prin toți porii. Ai margini din titan, cu un finish ușor lucios, care în continuare strâng amprente și praf, dar parcă mai puțin față de generațiile anterioare.
Spatele este dintr-o sticlă mată super faină la atingere, iar camerele sunt aranjate așa cum știi de la versiunile anterioare. Mie mi se pare un design frumos, chiar dacă e printre noi de pe la iPhone 12 Pro încoace.
În partea stângă ai butoanele de volum, iar deasupra lor este acest Action Button despre care povesteam mai devreme. Pentru configurarea lui, ai un meniu separat în setări și poți să decizi ce vrei să facă atunci când îl apeși, de la deschiderea camerei, la pornirea unei înregistrări audio, deschiderea vreunei aplicații sau pornirea unor scurtături din aplicația Shortcuts.
Eu în continuare îl folosesc pentru a da telefonul pe Silențios, pentru că nu i-am găsit o întrebuințare mai bună. În plus, mi se pare că e pus cam sus pentru a-l putea folosi la activități repetitive.
Adică dacă vreau ca butonul ăsta să deschidă o aplicație pe care o accesez des, mi se pare că mi-e mai la îndemână să pun aplicația aia pe prima pagină a ecranului, în loc să mă străduiesc să ajung cu degetul pe acest Action Button. Dar poate la tine e altfel, cine știe.
Pe partea dreaptă avem clasicul buton care închide și deschide ecranul, plus noul Camera Control Button, dar pentru acest buton am pregătit o secțiune specială mai jos, la care o să ajungem imediat. Ce-ți pot spune de pe-acum este că butonul ăsta nu e ceea ce pare din prezentările făcute de Apple. Dar ajungem imediat și la asta.
Display-ul lui iPhone 16 Pro
Până atunci, trebuie să știi că display-ul lui iPhone 16 Pro este un LTPO OLED, super calitativ, cu rată de refresh adaptivă până la 120Hz, luminozitate maximă de 2000 de niți și o diagonală de 6.3 inchi. Totul e aproximativ la fel ca la modelul de anul trecut, cu diferența că iPhone 16 Pro are niște margini negre mai subțiri.
Nu atât de subțiri încât să apeși din greșeală pe el când ții telefonul în mână, dar ar trebui să contribuie la o experiență mai bună de folosire. Mai mult, ecranul din acest an are o protecție îmbunătățită față de generațiile anterioare, cel puțin din declarațiile Apple. Ce pot spune eu pe tema asta este că încă n-am microzgârieturi pe ecran după 2 săptămâni de folosire, lucru pe care nu-l pot spune despre iPhone 15 Pro, care s-a zgâriat în doar o săptămână.
Ce mai trebuie să mai știi despre Display este că au introdus o luminozitate minimă de 1 nit. Teoretic, ar trebui să-ți fie utilă noaptea, când folosești telefonul în pat și e întuneric beznă. Personal, mi se pare că se întunecă atât de mult când îl setez la minimum, încât mi-e greu să mai observ culorile sau detaliile din conținutul pe care-l urmăresc pe telefon. Deci oricum țin luminozitatea puțin mai sus, probabil pe la vreo 10 niți, că așa m-am obișnuit.
Mai mult, Apple nu a zis niciodată care era luminozitatea minimă a generațiilor trecute, dar cei de la GSM Arena au testat iPhone 15 Pro în laborator și le-a rezultat o luminozitate minimă de 2 niți. Deci nici aici nu e o diferență prea mare față de modelul de anul trecut.
Procesorul lui iPhone 16 Pro
Dar diferit de anul trecut este, bineînțeles, procesorul. În acest telefon avem procesorul A18 Pro, produs direct de Apple, care e cu până la 15% mai bun față de cel de pe iPhone 15 Pro ca putere de procesare și cu până la 20% mai bun în ceea ce privește procesarea grafică. Mai mult, în jocuri ray tracing-ul este de 2 ori mai rapid în iPhone 16 Pro față de 15 Pro.
Ray Tracing-ul se referă la modul în care se văd luminile și umbrele din jocuri. Ca să simți într-adevăr diferențe, trebuie să joci niște jocuri noi, în primul rând, care pot profita de capabilitățile noului procesor, iar în al doilea rând să fii gamer înrăit, ca să vezi diferențele și să conteze pentru tine. Pentru oamenii obișnuiți, acest ray tracing de 2 ori mai rapid nu prea contează.
Altfel, totul se mișcă impecabil pe acest telefon. Am testat mai multe jocuri, de la Zenless Zone Zero, care e noua isterie în materie de jocuri, până la Assasins Creed Mirage, iar totul a funcționat impecabil. Chiar și la jocurile noi, n-am simțit că telefonul se încălzește mai mult decât e cazul, deci optimizările sunt făcute bine, iar performanțele sunt exact așa cum te aștepți de la un astfel de telefon. A, iar în iPhone 16 Pro au schimbat puțin interiorul telefonului astfel încât să existe o răcire mai bună a componentelor atunci când le soliciți prea mult. Și poate și de-aia mi se pare că telefonul stă mai rece decât iPhone 15 Pro.
Bateria lui iPhone 16 Pro
Mergând mai departe, bateria este și ea un punct forte al lui iPhone 16 Pro. Nu pe hârtie neapărat, dacă ar fi să-i comparăm capacitatea cu bateriile de pe telefoanele cu Android, ci în testele din viața reală.
Pe hârtie, iPhone 16 Pro are o baterie de 3582 de mAh, cu vreo 300 mAh mai mult față de modelul de anul trecut. Apple spune că bateria de pe 16 Pro ține cu până la 4 ore mai mult la consumul de conținut video față de 15 Pro, dar cred că în realitate vorbim doar de vreo 2 ore în plus, dacă folosești și internetul. Real, eu plec de acasă cu telefonul încărcat în jur de 90% – 95%, iar seara mă întorc cu un… 65%. Deci poți sta liniștit că bateria ține o zi întreagă fără niciun fel de stres.
Mai erau și zvonuri legate de faptul că noile iPhone-uri se încarcă mai rapid, la 45W, în loc de 27W, cât era pe iPhone 15 Pro. În realitate, testele arată că de fapt se încarcă cu vreo 30W prin cablu, indiferent de încărcătorul folosit, deci nu-i o diferență atât de mare.
Cum e Camera Control Button pe iPhone 16 Pro
Bun, dar hai să trecem puțin și pe la camere, că de asta ne pasă tuturor.
Și aș vrea să începem cu ce doare mai tare, adică acest Camera Control Button. M-am străduit atât de tare să-l folosesc în ultimele săptămâni, de nici nu pot să-ți povestesc. Am ajuns inclusiv să-mi ascund iconița de Cameră de pe ecranul principal, ca să fiu motivat să apăs pe buton în cazul în care vreau să deschid camera și telefonul e deblocat.
Cu toate astea, în continuare uit că butonul ăsta există, atât de inutil mi se pare. Mi-am dat seama că nu e doar un lucru care ține de cum sunt eu obișnuit, ci butonul în sine e adăugat mai degrabă ca să fie ceva nou pe telefon, nu pentru că ar ajuta real cu ceva.
Fotografii făceam foarte liniștit și înainte, apăsând pe butoanele de volum sau apăsând direct pe ecran. Dar dincolo de asta, așezarea lui și felul în care funcționează nu mi se par atât de grozave, cred că și de-aia mi-e peste mână să-l folosesc.
Spre exemplu, când faci poze de tip portret ți-e greu să folosești butonul, pentru că ar trebui să ții degetul incomod, iar telefonul e destul de instabil. Da, la fotografiile landscape am putea spune că e util, dar și aici sunt puțin forțate lucrurile, pentru că la genul ăsta de fotografii de obicei ții mâinile mai spre exterior, caz în care e mai la îndemână butonul de volum sau chiar apăsarea pe ecran pentru a face fotografia.
Dar ai putea crede că e util prin faptul că are suprafață capacitivă și-ți permite să dai zoom sau să schimbi setările camerei direct din el. Real, nu funcționează chiar atât de bine, adică nu e atât de responsive pe cât te-ai aștepta. Zoom-ul e destul de greoi de făcut de pe buton, iar până când schimbi setările camerei din el, te lași păgubaș.
În schimb, pentru că sunt un tip care încearcă să vadă partea plină a paharului, am căutat și am găsit două întrebuințări pentru acest buton.
În primul rând, are avantajul de a memora setările pe care i le dai. Adică dacă ultima dată l-ai folosit ca să schimbi nivelul de expunere, când vei deschide camera din nou tot la schimbarea nivelului de expunere va rămâne. Ei bine, din lista asta de setări pe care o găsești când apeși de două ori pe buton, cea mai la îndemână e cea care face switch rapid între camere. Și dacă îl las setat așa, parcă mi-e la îndemână să trec dintr-o cameră în alta folosind butonul. Nu e mai rapid decât dacă aș da direct click pe ecran, dar nici nu mai pare atât de inutil ca în cazul celorlalte setări.
Iar a doua întrebuințare se găsește în setări. Dacă intrăm la Setări – Camera – Camera Control, putem alege ce aplicație cu cameră să se deschidă când apăsăm pe buton. Deocamdată nu sunt foarte multe aplicații pe listă, dar cu siguranță vor mai apărea în timp, pe măsură ce dezvoltatorii lor vor integra și butonul în ecuație.
Ei bine, iar dacă selectez Instagram de aici, în momentul în care apăs pe buton mi se deschide direct Instagram, cu camera pornită. Iar dacă înregistrez un video sau fac o poză, le pot publica mai rapid pe Insta, să nu mai fiu nevoit să deschid aplicația, să apăs pe + și să fac poza după. Lucrurile se întâmplă mai rapid. Deci dacă folosești des vreo aplicație pentru publicat conținut instant, needitat, butonul ăsta s-ar putea să-ți vină în ajutor.
Dar cam asta am avut de spus despre buton. Hai să vedem de ce sunt în stare camerele.
Cum e camera principală de pe iPhone 16 Pro
Camera principală este una de 48 de MegaPixeli. În linii mari este exact ca cea de anul trecut, doar că acum poate înregistra clipuri 4K la 120 de frame-uri pe secundă. Apple a decis s-o numească Fusion Camera în acest an, în loc de Main Camera, cum era numită anul trecut, dar în afară de modul extra de filmare, diferențe nu prea există. Când au anunțat noile iPhone-uri, au spus că au adăugat pe camera principală și un așa-numit Anti-reflective lens coating, care ajută când faci fotografii noaptea către o sursă de lumină. Dar între timp au scos de tot informația de pe site, ceea ce e cam ciudat.
Dacă vrei să vezi fotografii comparative, urmărește review-ul video începând cu partea asta.
Din punctul meu de vedere, și-au păstrat standardul, în sensul că în continuare sunt unele dintre cele mai bune fotografii pe care le poți obține cu un smartphone în momentul de față. Culorile sunt exact ce trebuie, fotografiile sunt clare și nu e prea multă editare automată, care să facă pozele să apară suprasaturate.
Și pozele de noapte ies bine, de multe ori sunt mai luminate decât ceea ce vezi cu ochiul liber, iar lucrul ăsta l-am apreciat mereu la camerele de pe iPhone, că sunt optimizate foarte, foarte bine pentru fotografiile de noapte.
Filmările cu camera principală sunt și ele ok, din punctul meu de vedere. Stabilitatea e bună, culorile sunt surprinse bine și rezultatul este exact așa cum te aștepți să fie de la un telefon de 6000 de lei.
Am filmat și cu 120 de cadre pe secundă. E fain că, în mod normal, clipul arată ca orice alt video obișnuit, dar îl poți seta cu un simplu tap ca să se vadă în slow motion, iar rezultatul chiar e unul bun, dacă ai în cadru obiecte care se mișcă relativ rapid.
În schimb, nu e o funcție pe care aș lăsa-o activă mereu, pentru că un video 4K cu 120 de cadre pe secundă ocupă cam 250 MB pentru fiecare minut filmat, în timp ce un video 4K cu 30 de cadre pe secundă ocupă în jur de 150 MB pentru fiecare minut filmat, iar dacă filmezi mult, e important să ai grijă și cât spațiu de memorie ocupi.
Cum e camera ultra wide de pe iPhone 16 Pro
Mergând mai departe către camera Ultra Wide, ce trebuie să știi despre ea este că a fost upgradată față de modelele din anii trecuți. Astfel, iPhone 16 Pro are o cameră Ultra Wide de 48 de MegaPixeli, care ar trebui să surprindă și mai multe detalii, față de camera de 12 MegaPixeli de la iPhone 15 Pro, spre exemplu. În realitate, nu sunt diferențe atât de mari, pentru că fotografiile făcute cu camera Ultra Wide sunt comprimate la 12 MegaPixeli, deci tot cam atâtea detalii rămân în poză în final.
La camera principală, spre exemplu, care are tot 48 de MegaPixeli, pozele se salvează în telefon cu 24 de MegaPixeli, deci se păstrează mai multe detalii în fotografie. Sper ca printr-un update ulterior să facă asta și cu camera ultra wide, dar rămâne de văzut.
Oricum, camera scoate fotografii bune, din punctul meu de vedere. Culorile și aici sunt bune, imaginile destul de clare și saturația atât cât trebuie. În continuare sunt uimit de cât de impresionante pot ieși pozele făcute cu camera asta la copaci, peisaje sau clădiri înalte și cred că te poți baza oricând pe ea în situații de genul ăsta.
Fotografiile de noapte nu ies chiar atât de bine ca cele făcute cu camera principală, deci în continuare voi prefera să folosesc camera principală pentru fotografii cu lumină puțină, dar de la an la an sunt îmbunătățite fotografiile de noapte de pe camera ultra wide, deci în timp poate se vor apropia tot mai mult ca performanțe.
Dar tot cu ajutorul camerei Ultra Wide poți face și fotografii macro. De fapt, e de-ajuns să te apropii de un subiect destul de mult și se activează automat funcția macro. Mi se pare că detaliile ies foarte bine, mai ales dacă ai parte de destulă lumină. Nu e neapărat genul de fotografii pe care-l fac eu de obicei, dar cred că e bine să ai și opțiunea asta la îndemână și să scoată rezultate bune la nevoie.
A, iar dacă vrei să ai fotografii cu super detalii făcute cu camera Ultra Wide, poți oricând să activezi funcția RAW, care face în așa fel încât fotografiile să fie salvate cu toți cei 48 de MegaPixeli pe care îi are camera, dar atenție aici, că fiecare fotografie făcută în acest fel are în jur de 60 de MB, deci nu e sustenabil pe termen lung.
Cum e camera telephoto, cu zoom optic 5x, de pe iPhone 16 Pro
Mergând către cea de-a treia cameră, de știut e că iPhone 16 Pro vine și cu o cameră telephoto cu zoom optic 5x. E camera care anul trecut se regăsea doar pe varianta Pro Max, dar acum se găsește și pe varianta Pro. Camera asta îmi place mult mai mult decât mă așteptam, pentru că îți permite să te apropii de un subiect rapid și în același timp să ai o fotografie calitativă.
Cum e camera frontală de pe iPhone 16 Pro
Iar dacă ar fi să trecem rapid și pe la camera din față, să știi că ea nu s-a modificat față de generația anterioară. Rămâne tot o cameră de 12 MegaPixeli, care poate filma la calitate 4K cu până la 60 de frame-uri pe secundă. Dar chiar și-așa, mi se pare că scoate fotografii și clipuri video bune și că, cel puțin momentan, nu simți că ai avea nevoie de mai mult de-atât.
Ce trebuie să știi despre stilurile fotografice de pe iPhone 16 Pro
Dar mai sunt două lucruri importante legate de camerele de pe iPhone 16 Pro. În primul rând, au dezvoltat mai mult opțiunea numită Photographic Styles. Acum, în timp ce faci o fotgrafie, poți trece de la un stil la altul și-l poți adapta după bunul plac. Și de cele mai multe ori e ca și cum ai adăuga un filtru pe fotografii, dar se vede că înțelege și diversele layere sau nuanțe ale fotografiilor, pentru că nu se comportă ca și cum ar aplica o singură culoare peste toată poza, ci uneori modifică doar frunzele copacilor sau doar culorile unui perete și așa mai departe.
Ca idee, mi se pare bine că poți să-ți editezi fotografiile într-un astfel de mod extrem de rapid, dar e important de menționat că există o limitare aici. Dacă în setările telefonului tău e bifată opțiunea de fotografiere cu compatibilitate maximă, nu vei mai putea schimba stilul fotografic după ce ai făcut poza. Ca să îl poți schimba, trebuie să fie bifată opțiunea „eficiență înaltă”.
Asta înseamnă că fotografiile tale vor avea formatul .heic, nu .jpg, iar dacă le trimiți pe un laptop cu Windows sau vrei să le folosești în anumite aplicații care nu acceptă acest format, o să trebuiască să le convertești înainte.
Dacă lași activă opțiunea de compatibilitate maximă, toate pozele tale se vor salva .jpg de la început, dar nu vei putea modifica stilurile fotografice după ce ai făcut poza. Iar eu mi-am stricat niște pozele așa, în sensul că mă jucam cu stilurile fotografice să văd ce iese, cu gândul că pot anula stilul după ce fac poza, dar dacă au fost salvate în format .jpg, nu vei mai putea anula stilul respectiv. De-aia e important să decizi de la început cum vrei să-ți fie salvate pozele, ca să nu ai bătăi de cap după.
Cât de utile sunt cele 4 microfoane din iPhone 16 Pro
Iar a doua modificare importantă la iPhone 16 Pro este faptul că au fost adăugate 4 microfoane în telefon, iar asta înseamnă că anularea zgomotului exterior funcționează mai bine atunci când vorbești la telefon, dar și faptul că vei putea izola mai ușor vocea de gălăgie atunci când filmezi pe cineva.
Și am făcut mai multe teste în acest sens, iar dacă te afli pe o stradă foarte gălăgioasă, schimbările nu se simt foarte bine. În schimb, dacă ești într-un restaurant sau într-o zonă în care te auzi mai bine puțin, te ajută opțiunea asta. Și tot ce ai de făcut este să intri pe orice clip filmat cu noul tău telefon și să mergi la opțiunea de Mixaj audio, iar de-acolo să alegi ce se potrivește cel mai bine.
Partea faină e că informațiile audio se salvează cumva în clip, iar dacă trimiți clipul făcut cu telefonul tău către un alt iPhone mai vechi, vei putea face adaptările astea și de pe acel telefon, atât timp cât clipul a fost înregistrat cu iPhone 16 Pro.
Poți vedea aici testele de sunet comparative.
Concluzii iPhone 16 Pro Review
Dacă ar fi să concluzionăm, aș spune că iPhone 16 Pro este un telefon foarte bun, exact la nivelul pe care îl așteptam de la Apple și la nivelul pe care îl așteptam din zona asta de preț.
Într-adevăr, nu e cu mult diferit față de generația anterioară, dar trebuie să ne asumăm faptul că am trecut de vremurile în care merita să-ți schimbi telefonul de la an la an. Faptul că toți producătorii lansează telefoane noi anual nu înseamnă că și noi trebuie să ne upgradăm telefonul o dată cu fiecare lansare.
Cum nici mașina n-o schimbi doar pentru că a apărut un model nou, nici la telefon nu trebuie să fie așa. Până la urmă, decizia de a schimba telefonul ține strict de nevoile tale. Dacă simți că funcțiile noi îți sunt utile, merită să faci trecerea către noul telefon. Altfel, chiar n-ai de ce s-o faci.
Merită să faci upgrade către iPhone 16 Pro?
Dar ca să fim mai practici de atât, aș zice că dacă ai un iPhone 13 sau mai vechi, o să simți diferențe în cazul în care treci pe iPhone 16 Pro. Dacă ai un 14 Pro sau un 15 Pro, n-o să simți diferențe atât de mari. Nu spun că dacă ai iPhone 13 Pro trebuie neapărat să treci pe 16 Pro, ci că vei simți că e un upgrade, cel puțin în ceea ce privește camerele și experiența de folosire.
Dar sunt curios cum ți se pare iPhone 16 Pro, fie din experiența ta, dacă l-ai cumpărat deja, fie din review-ul pe care tocmai l-ai urmărit. Spune-mi într-un comentariu, ca să-i ajutăm și pe alții să decidă mai ușor dacă acest telefon e pentru ei sau nu.
Vezi și: iPhone 16 Pro vs iPhone 15 Pro. Merită să faci upgrade?
1 Comment
Am mai auzit si pe altii spunand aceasi chestie…