iPhone 6 nu e cine ştie ce… până când apuci să-l butonezi puţin

Săptămâna trecută m-am tot jucat cu un iPhone 6, primit în teste de la Quickmobile. Eram puţin sceptic în legătură cu noul iPhone înainte să-l primesc. Pozele apărute cu el pe net nu mă impresionau prea tare. Mi se părea că nu mai arată a produs Apple (ci seamănă cu toate celelalte telefoane) şi că nu vine cu prea multe în plus.

Apoi a ajuns:

La o primă utilizare, am apreciat materialul din care e făcut. Nu mai e pe spate sticla de la vechiul meu iPhone 4S, dar aliajul ăla e plăcut şi pare destul de rezistent (reţinem că problema cu îndoitul e la iPhone 6 Plus, da? Ca să nu avem discuţii fără rost). Îmi mai place că-i uşor. Într-adevăr, nu obosesc dacă folosesc iPhone-ul meu, care-i cu vreo 20g mai greu, dar diferenţa asta, deşi e mică, îţi face utilizarea mai plăcută. Am apreciat şi marginile rotunjite. Unii spun că nu-s ok pentru că nu mai poţi sprijini telefonul pe o masă, dacă vrei să-l laşi pe verticală să filmeze. Nu mi-a dat prin cap să încerc, dar cred că găseşti de ce să-l sprijini, dacă chiar vrei să-l laşi să filmeze. În plus, e fain că-i foarte subţire (are 6.9mm, în comparaţie cu 9.3mm, cât are iPhone 4S).

Cât despre „acum arată cam ca toate celelalte telefoane”, afirmaţia rămâne. Nu se diferenţiază prea mult de altele, asta în cazul în care vrei să fii recunoscut de la distanţă ca iPhonist.

Următorul pas a fost să-mi mut tot conţinutul de pe 4S pe 6. Apoi am început să navighez printre aplicaţii ca să văd cum se mişcă. Viteza e incomparabilă cu cea a iPhone-ului meu vechi. Îţi dai seama că telefonul tău se mişcă prost abia după ce pui mâna pe unul mai bun, cu acelaşi sistem de operare.

Obişnuiam să aştept 1 – 2 secunde ca să se lanseze aplicaţiile în care voiam să intru, dar la noul iPhone totul se întâmplă instant (bineînţeles, lucrul ăsta i se datorează procesorului A8, cu 3 generaţii mai bun decât în cazul 4S-ului). E fain că poţi face multitasking cum trebuie. În plus, chiar şi aplicaţia de Facebook, care-i cea mai păcătoasă pe iPhone, merge fără să dea rateuri.

Ecranul are nişte culori mai vii. Mi-a luat vreo câteva ore să mă obişnuiesc cu el. Iniţial credeam că-i contrastul prea mare, dar în timp mi-am dat seama că aşa e bine şi că telefonul meu vechi se vede mai prost. :))

Butonul de on/off e plasat începând cu iPhone 6 in partea dreaptă a telefonului, nu mai e sus, aşa cum e la celelalte. Credeam că-i o mişcare proastă, dar după ce m-am jucat puţin cu el mi-am dat seama că n-ar fi avut ce căuta în partea de sus, că e ecranul atât de mare încât e imposibil să ajungi la buton ţinând telefonul într-o singură mână. E foarte comod acolo, în partea dreaptă.

Dacă tot am amintit de ecran, să ştii că touch-ul e grozav de lin, iar mărimea display-ului e numai bună pentru mâna mea. Mă aşteptam să fie mult prea mare faţă de ce-mi trebuie mie. 4S-ul meu mi se părea perfect. Totuşi, în două zile m-am obişnuit cu el. Tastatura se integrează foarte bine pe display-ul ăsta cu diagonală de 4.7 inchi (comparativ cu 3.5, cât are 4S-ul). Scriu mai uşor cu o singură mână pe ea, că nimeresc butoanele mai bine.

Camera scoate nişte poze excelente. Nu mă pricep eu s-o folosesc, dar ea sigur poate. :)) Am să las câteva poze făcute de mine, dar ca să înţelegi ca lumea câte poate camera de la iPhone 6, te rog să citeşti la Dragoş şi la Cristi. Mie-mi place că pe modul automat face minuni. Nici nu-mi trebuie mai mult.

N-am testat filmarea slow motion sau pe repede-înainte. :D

Ar mai fi ceva de spus? A, internetul merge excelent prin reţeaua 4G. E o viteză semnificativ mai mare faţă de 3G. Iar bateria (cred că asta e durerea tuturor) m-a ţinut câte-o zi fără probleme. Uneori mă jucam seara mai mult, doar ca să ajungă bateria la 20% şi să-l pun la încărcat. Chiar ziceam pe Twitter la un moment dat că de la 6:30 dimineaţa (de când l-am scos din priză) şi până la 18:30 s-a dus doar 50% din baterie, iar asta cu internetul ţinut mereu deschis şi cu navigat şi jucat destul de mult.

Concluzia mea ar fi că iPhone 6 e foarte fain, dar trebuie să apuci să-l butonezi ca să-ţi dai seama de asta, spre deosebire de celelalte modele, pe care le doreai doar după ce citeai câte-o descriere. Oricum, cel mai mare plus pe care-l are cred că este camera.

P.S.: Nu mă aşteptam să fiu atât de entuziasmat de el. Poate dacă telefonul meu de acum era un iPhone 5 sau 5S, diferenţele nu erau atât de mari, iar 6-le nu mi se mai părea atât de tare.

Citește și alte articole despre produsele Apple dând click pe măr

Lasă un comentariu

8 comentarii

 • Emilian 27 Oct 2014, ora 13:40

  Trebuia sa mai insisti.. sa ti-l mai lase vreo 2,3 luni in teste.. :D

  • Cristian Florea 27 Oct 2014, ora 15:37

   Mi-a ajuns o săptămână. Deja mă îndrăgostisem de el şi nu mai voiam să-l mai dau înapoi. În plus, când mi-am luat 4S-ul în mână, simţeam că am luat ciocan. Îţi dai seamaîn 2 – 3 luni ce era? :))

 • Mircea 27 Oct 2014, ora 14:09

  Eu am iPhone 5S si vreau sa iti spun ca am avut ocazia sa vad un 6 si sa-l incerc… si e mai rapid ca al meu, e mai subtire ca al meu, e frumos, are un ecran mai mare dar asta e evident si stie toata lumea (nu ma deranjeaza cat e la 5S dar am avut Samsung S2 si era parca mai bine un pic mai mare). 5S e un pic mai usor dar nu conteaza asta.

  PS: mai tare e diferenta de la iPad 4 si la noul iPad Air 2…

  • Cristian Florea 27 Oct 2014, ora 15:39

   Pe iPad-uri n-am apucat să joc prea mult, dar o să vină şi vremea aia la un moment dat. :D

   Cât despre 5S vs. 6, nu mă aşteptam să fie atât de sesizabilă diferenţa de rapiditate. E chiar interesant de testat.

 • Alexandru 27 Oct 2014, ora 14:33

  Ma bucur ca ai facut acest review, dar cum ti se pare ca si raport pret/calitate avand in vedere si competitia ?
  Avand in vedere ca ceilalti au quad core / octa core si alte specificatii de top, iphone parca a pierdut mult teren si a ramas putin in urma.

  • Cristian Florea 27 Oct 2014, ora 15:43

   Eu merg pe ideea că cel mai bun telefon e ăla care ţi se potriveşte ţie. Adică dacă iOS-ul ţi se potriveşte mai mult decât Androidul sau Windows Phone-ul, atunci nu contează atât de tare cât costă fiecare, că tu strângi bani să-ţi iei iOS.

   Legat de procesor şi altele, îmi place foarte tare la iPhone că el n-are nevoie de tehnologie de ultimă generaţie ca să meargă excelent. Cei de la Apple au reuşit să facă un sistem de operare atât de stabil, încât tehnologia folosită de Samsung acum 2 ani e perfectă pentru iPhone-ul lansat în 2014. Ştiind lucrurile astea, nu contează prea mult că a rămas în urmă cu partea hardware, având în vedere că telefonul ţi se mişcă grozav.

 • Jarnea Cosmin 29 Oct 2014, ora 00:11

  Salut Cristi!
  Interesant si adevarat tot ce spui in articol, dar de bend test ce poti spune?
  Se indoaie pana la urma Iphone 6?
  Apropo, o intrebare importanta am:
  As dori si eu din cand in cand sa postez cate un review la telefoane mobile la mine pe blog. Cum ai obtinut Iphone-ul? Exista vreo taxa impusa pentru a primi un telefon in teste?
  Da-mi te rog mai multe detalii daca esti amabil.

  • Cristian Florea 29 Oct 2014, ora 11:43

   iPhone 6 n-a avut niciodată probleme cu îndoitul. Problemele ar fi la iPhone 6 Plus, dar îmi place cum a pus CEO-ul T-Mobile problema: http://youtu.be/8TPfpNgKlSE?t=20m9s :D