iPhone 6 nu e cine ştie ce… până când apuci să-l butonezi puţin

Săptămâna trecută m-am tot jucat cu un iPhone 6, primit în teste de la Quickmobile. Eram puţin sceptic în legătură cu noul iPhone înainte să-l primesc. Pozele apărute cu el pe net nu mă impresionau prea tare. Mi se părea că nu mai arată a produs Apple (ci seamănă cu toate celelalte telefoane) şi că nu vine cu prea multe în plus.

Apoi a ajuns:

La o primă utilizare, am apreciat materialul din care e făcut. Nu mai e pe spate sticla de la vechiul meu iPhone 4S, dar aliajul ăla e plăcut şi pare destul de rezistent (reţinem că problema cu îndoitul e la iPhone 6 Plus, da? Ca să nu avem discuţii fără rost). Îmi mai place că-i uşor. Într-adevăr, nu obosesc dacă folosesc iPhone-ul meu, care-i cu vreo 20g mai greu, dar diferenţa asta, deşi e mică, îţi face utilizarea mai plăcută. Am apreciat şi marginile rotunjite. Unii spun că nu-s ok pentru că nu mai poţi sprijini telefonul pe o masă, dacă vrei să-l laşi pe verticală să filmeze. Nu mi-a dat prin cap să încerc, dar cred că găseşti de ce să-l sprijini, dacă chiar vrei să-l laşi să filmeze. În plus, e fain că-i foarte subţire (are 6.9mm, în comparaţie cu 9.3mm, cât are iPhone 4S).

Cât despre „acum arată cam ca toate celelalte telefoane”, afirmaţia rămâne. Nu se diferenţiază prea mult de altele, asta în cazul în care vrei să fii recunoscut de la distanţă ca iPhonist.

Următorul pas a fost să-mi mut tot conţinutul de pe 4S pe 6. Apoi am început să navighez printre aplicaţii ca să văd cum se mişcă. Viteza e incomparabilă cu cea a iPhone-ului meu vechi. Îţi dai seama că telefonul tău se mişcă prost abia după ce pui mâna pe unul mai bun, cu acelaşi sistem de operare.

Obişnuiam să aştept 1 – 2 secunde ca să se lanseze aplicaţiile în care voiam să intru, dar la noul iPhone totul se întâmplă instant (bineînţeles, lucrul ăsta i se datorează procesorului A8, cu 3 generaţii mai bun decât în cazul 4S-ului). E fain că poţi face multitasking cum trebuie. În plus, chiar şi aplicaţia de Facebook, care-i cea mai păcătoasă pe iPhone, merge fără să dea rateuri.

Ecranul are nişte culori mai vii. Mi-a luat vreo câteva ore să mă obişnuiesc cu el. Iniţial credeam că-i contrastul prea mare, dar în timp mi-am dat seama că aşa e bine şi că telefonul meu vechi se vede mai prost. :))

Butonul de on/off e plasat începând cu iPhone 6 in partea dreaptă a telefonului, nu mai e sus, aşa cum e la celelalte. Credeam că-i o mişcare proastă, dar după ce m-am jucat puţin cu el mi-am dat seama că n-ar fi avut ce căuta în partea de sus, că e ecranul atât de mare încât e imposibil să ajungi la buton ţinând telefonul într-o singură mână. E foarte comod acolo, în partea dreaptă.

Dacă tot am amintit de ecran, să ştii că touch-ul e grozav de lin, iar mărimea display-ului e numai bună pentru mâna mea. Mă aşteptam să fie mult prea mare faţă de ce-mi trebuie mie. 4S-ul meu mi se părea perfect. Totuşi, în două zile m-am obişnuit cu el. Tastatura se integrează foarte bine pe display-ul ăsta cu diagonală de 4.7 inchi (comparativ cu 3.5, cât are 4S-ul). Scriu mai uşor cu o singură mână pe ea, că nimeresc butoanele mai bine.

Camera scoate nişte poze excelente. Nu mă pricep eu s-o folosesc, dar ea sigur poate. :)) Am să las câteva poze făcute de mine, dar ca să înţelegi ca lumea câte poate camera de la iPhone 6, te rog să citeşti la Dragoş şi la Cristi. Mie-mi place că pe modul automat face minuni. Nici nu-mi trebuie mai mult.

N-am testat filmarea slow motion sau pe repede-înainte. :D

Ar mai fi ceva de spus? A, internetul merge excelent prin reţeaua 4G. E o viteză semnificativ mai mare faţă de 3G. Iar bateria (cred că asta e durerea tuturor) m-a ţinut câte-o zi fără probleme. Uneori mă jucam seara mai mult, doar ca să ajungă bateria la 20% şi să-l pun la încărcat. Chiar ziceam pe Twitter la un moment dat că de la 6:30 dimineaţa (de când l-am scos din priză) şi până la 18:30 s-a dus doar 50% din baterie, iar asta cu internetul ţinut mereu deschis şi cu navigat şi jucat destul de mult.

Concluzia mea ar fi că iPhone 6 e foarte fain, dar trebuie să apuci să-l butonezi ca să-ţi dai seama de asta, spre deosebire de celelalte modele, pe care le doreai doar după ce citeai câte-o descriere. Oricum, cel mai mare plus pe care-l are cred că este camera.

P.S.: Nu mă aşteptam să fiu atât de entuziasmat de el. Poate dacă telefonul meu de acum era un iPhone 5 sau 5S, diferenţele nu erau atât de mari, iar 6-le nu mi se mai părea atât de tare.

8 Comments

 1. Emilian 27 octombrie 2014
  • Cristian Florea 27 octombrie 2014
 2. Mircea 27 octombrie 2014
  • Cristian Florea 27 octombrie 2014
 3. Alexandru 27 octombrie 2014
  • Cristian Florea 27 octombrie 2014
 4. Jarnea Cosmin 29 octombrie 2014
  • Cristian Florea 29 octombrie 2014

Leave a Reply