Mi-am instalat iOS 11. Uite 11 funcții noi pe iPhone care cred că-ți vor plăcea

Ieri a apărut varianta public beta pentru iOS 11. Public Beta, în general, e o variantă de sistem de operare aproape completă, care e destul de stabilă și nu are probleme foarte mari, așa că Apple își asumă s-o lase la liber, s-o instaleze oricine. Dacă vrei s-o instalezi și tu, intră de pe iPhone pe beta.apple.com, loghează-te acolo, apoi urmează pașii. Până atunci, hai să vezi ce lucruri mi-au atras mie atenția la iOS 11, noul sistem de operare pentru iPhone.

1. Noul Control Center din iOS 11

Contestat de unii și iubit de alții, noul Control Center (acela care se deschide când dai swipe de jos în sus) îți afișează într-un singur ecran opțiunile de care ai nevoie rapid la iPhone. De la pornirea și închiderea conexiunii de date, până la controlul muzicii, aprinderea luminilor (dacă ai becuri inteligente în casă) sau chiar posibilitatea de a controla Apple TV-ul, dacă ai și acest device. În momentul de față, Control Center-ul meu arată cam așa:

control center iphone ios 11Butoanele acelea de jos, afișate pe ultimele două rânduri în print screen, pot fi schimbate după bunul plac. Le poți scoate pe toate sau poți adăuga mai multe. Cam așa arată meniul de personalizare a Control Center-ului meu:

personalizare control center iphone ios 11

2. Posibilitatea de a edita și a trimite rapid capturile de ecran

Când faci un print screen în iOS 11, îți apare un thumbnail mic în colțul din stânga-jos. Dacă dai click pe el, ai posibilitatea de a-l edita rapid sau a-l trimite cu un efort minim. Tot de aici alegi dacă vrei să salvezi acel print screen sau nu.

print screen iphone ios113. Posibilitatea de a scana documente cu Notes

Aplicația de Notițe a venit cu câteva îmbunătățiri în urma actualizării la iOS 11. Printre ele, există și opțiunea de a scana documente și e destul de simplu de utilizat. Ai un buton +, iar când apeși pe el apare opțiunea „Scanați documente”. Dacă apeși pe ea, se deschide camera. Va trebui să faci o fotografie textului pe care vrei să-l scanezi, să selectezi partea pe care vrei s-o păstrezi, apoi să editezi fotografia după bunul plac.

Din păcate, nu-și dă seama ce scrie acolo, deci nu poți edita textul pe care l-ai scanat, dar te ajută să poți fotografia documente în așa fel încât acestea să se vadă la o claritate bună. :D

4. Posibilitatea de a crea tabele în Notes

Mai e o opțiune nouă și utilă în Notes, cea care îți dă voie să faci tabele. Te ajută dacă vrei să te organizezi mai rapid. Setarea e destul de simplă, ca în fotografiile de mai jos.

tabele in Notes - iphone ios 11

Apropo, punctele alea 3 din imaginea din partea dreaptă te ajută să adaugi sau să scoți un rând sau o coloană a tabelului. :D

5. Poți selecta o tastatură mai mică, de folosit cu o singură mână

Acum e mai simplu să scrii cu o singură mână pe iPhone, pentru că ai o setare care-ți dă voie să micșorezi puțin tastatura, s-o faci potrivită pentru tastarea cu o singură mână. Selectarea ei se face apăsând lung pe acel smiley face din colțul din stânga (sau un glob pământesc, dacă nu-ți apare smiley face-ul), ca în fotografiile de mai jos.

tastatura pentru o singura mana iphone ios 11

6. Poți adăuga efecte și poți edita fotografiile Live

Acum te poți juca mai mult cu fotografiile de tip Live, acelea care se mișcă pentru câteva secunde. Poți alege ca ele să se miște continuu (în buclă), poți mări expunerea, ca obiectele mișcătoare din fotografie să prindă un nou contur sau poți edita fotografia în așa fel încât să alegi ce poză vrei tu pentru imaginea princiapală. :D

7. Posibilitatea de a înregistra ecranul

Acum poți înregistra ecranul telefonului fără să ai nevoie de vreo aplicație suplimentară. Profit de ocazie ca să-ți arăt și noile animații de la iOS 11. :D

8. Poți evidenția notițele importante

Dacă ai notițe multe și vrei ca cele importante să rămână mereu în partea de sus a ecranului, acum poți selecta ca anumite notițe să fie Pinned, dând swipe de la stânga spre dreapta. Ca în fotografiile de mai jos.

pinned notes iphone - ios 11

9. Poți schimba fundalul notițelor

Dacă obișnuiești să faci scheme sau să scrii de mână pe iPhone sau iPad, să știi că poți schimba fundalul notițelor ca să-ți fie mai ușor să-ți desfășori activitatea. Ca să faci asta, mergi la Configurări – Notițe – Linii și grile și alege ce ți se potrivește. Acestea sunt opțiunile disponibile:

fundal notite iphone ios 11

10. Posibilitatea de a răspunde automat la apeluri

În iOS 11 ai o opțiune cu ajutorul căreia iPhone-ul tău poate răspunde singur la apeluri. Cred că e utilă mai ales atunci când ești la volan. Dacă telefonul tău e conectat la bluetooth-ul mașinii sau la o cască bluetooth și activezi această funcție, vei putea vorbi la telefon fără să iei mâinile de pe volan. Ca să activezi această funcție, trebuie să mergi la Configurări – General – Accesibilitate – Dirijare sunet apeluri – Preluare automată apeluri – Da. Apoi poți selecta în câte secunde să răspundă telefonul la apeluri.

preluare automata apeluri iphone ios 11

11. Posibilitatea de a selecta pentru fiecare aplicație când să folosească localizarea

Ultimul punct pe lista mea, dar probabil cel pe care l-am așteptat cel mai mult: să pot selecta ca toate aplicațiile din iPhone-ul meu să folosească localizarea doar atunci când le deschid. Pentru unele aplicații era deja disponibilă această opțiune, dar pentru altele nu. Spre exemplu, ultima versiune de Waze ținea deschis serviciul de localizare aproape mereu, iar asta făcea ca bateria telefonului să se consume mult mai repede. Acum poți intra la Configurări – Intimitate – Servicii de localizare și poți intra în fiecare aplicație să-i spui iPhone-ului să nu deschidă localizarea decât atunci când aplicația este și ea deschisă.

Sunt multe lucruri de spus despre noul iOS 11, dar am încercat să le notez aici pe cele care mi s-au părut mie utile. Dacă vrei să-ți instalezi și tu varianta public beta a noului sistem de operare, iOS 11, intră de pe iPhone pe beta.apple.com, loghează-te acolo, apoi urmează pașii. Nu uita să faci un backup iPhone-ului înainte de asta. Dacă vrei să aștepți până când apare varianta stabilă a sistemului de operare, să știi că cei de la Apple au spus că abia prin toamnă îl vor lansa oficial.

După 2 zile de utilizare a sistemului iOS 11, pot să-ți spun că pe iPhone 6s se mișcă impecabil, dar bateria parcă se descarcă puțin mai repede. Dacă ai întrebări legate de iOS 11, te rog să-mi spui și voi încerca să-ți răspund în comentarii. :D

Tags:

2 Comments

  1. T E O D O R A 10 mai 2020

Leave a Reply